Αντιδράσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών

“Ο ΕΟΠΥΥ εξαθλιώνει τους παρόχους υγείας”

“Δαπάνη” και όχι “ανάγκη” χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Τ. Κυκλάδων την παροχή φυσικοθεραπείας στους ασφαλισμένους, σημειώνοντας ότι η μέχρι τώρα διαχείριση και ο σχεδιασμός του ΕΟΠΥΥ εξαθλιώνουν τους παρόχους υγείας.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική επιστολή του, “οι οικονομικοί διαχειριστές τις κρίσης μιλούν συνεχώς για σχέσεις ‘’κόστους – αποτελέσματος’’ προφανώς μόνο για εντυπωσιασμό, αφού αρνούνται να δουν αυτό που τα διεθνή ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν: Η Φυσικοθεραπεία, για ένα σημαντικό αριθμό παθήσεων του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, αποτελεί την τροχοπέδη στην πολυφαρμακία, τον περιορισμό των χειρουργικών επεμβάσεων και την γρήγορη επανένταξη των ασθενών στις καθημερινές τους παραγωγικές δραστηριότητες”.

Ο ίδιος εξηγεί ότι “παρόλο που ο ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, μειώνεται διαρκώς ο μηχανισμός και αντί να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς και να πατάξει την παραβατικότητα , καταφεύγει σε ισοπεδωτικές οριζόντιες περικοπές και οδηγεί στον μαρασμό και την εξαθλίωση κάθε έντιμο πάροχο υπηρεσιών υγείας”.

Μείωση του προϋπολογισμού της Φυσικοθεραπείας

Παράλληλα προσθέτει ότι “σήμερα και πέρα από κάθε λογική, με διάφορα λογιστικά τρικ οι ειδήμονες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατεβάζουν τον ετήσιο προϋπολογισμό της Φυσικοθεραπείας για το 2013 (σχεδόν στο τέλος του χρόνου) από τα 70 εκ στα 49 εκ. Ευρώ”. Ως εκ τούτου, τονίζει ότι “οι φυσικοθεραπευτές καλούνται να πληρώσουν για υπερβάσεις προϋπολογισμών άλλων παρόχων, καθώς οποιαδήποτε εκατομμύρια κοπούν από την Φυσικοθεραπεία θα πάνε στους άλλους παρόχους του ιδίου κωδικού 0671.01. Δηλαδή, Διαγνωστικά Κέντρα, Παρακλινικά κλπ”.

Ο Σύλλογος εξηγεί ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με προγενέστερες δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας στις 30 Ιουνίου πως “ό,τι υπέρβαση υπάρχει για τον κάθε πάροχο, αυτό θα κληθεί να επιστρέψει΄΄. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι την ίδια φράση είχε εκφράσει και στα γραφεία του Πανεληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στις 13 Ιουλίου 2013.

“ Με το νέο δεδομένο οι Φυσικοθεραπευτές, θα πρέπει να επιστρέψουν στο τέλος του χρόνου σχεδόν το 50% των αμοιβών τους για το 2013, ενώ έχουν να πληρωθούν από τον Μάρτιο του 2013.Πράγμα που σημαίνει, ότι για της υπηρεσίες που προσέφεραν και προσφέρουν, από τον Ιούλιο του 2013 και μέχρι τέλους του χρόνου, δε θα πληρωθούν”, επισημαίνει.

Σκοπός του υπουργείου, εθελούσια έξοδος από τον ΕΟΠΥΥ

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος ακούγοντας τα προβλήματα του κλάδου, κατέληξε “όποιος νομίζει ότι δεν τον συμφέρει ο ΕΟΠΥΥ, μπορεί να φύγει”, εκτιμά ότι ζητούμενο του υπουργείου είναι να αγανακτήσουν οι φυσικοθεραπευτές και να φύγουν από τον ΕΟΠΥΥ μόνοι τους.

Ωστόσο, τόνισε ότι φυσικοθεραπευτές παρά τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αφοσίωση και σεβασμό στον άνθρωπο.

Ετικέτες: