Σε καθεστώς υποστελέχωσης τα Κέντρα Υγείας στις Κυκλάδες

Φαύλος κύκλος

  • Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2014 - 06:10

Να διογκώνεται, όσο περνάει ο καιρός, μοιάζει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Κέντρων Υγείας και των Ιατρείων στα μικρά νησιά των Κυκλάδων, με τους αρμόδιους να λαμβάνουν αποφάσεις που εντείνουν το πρόβλημα αντί να δίνουν οριστικές λύσεις. Μετά τη περίπτωση του Ιατρείου της Κιμώλου που έμεινε χωρίς γιατρό, η κατάσταση επιδεινώνεται με την αντίδραση του προέδρου της διοικούσας επιτροπής το Κ. Υγείας Μήλου, Αντώνη Νίνο, για την απόσπαση της αγροτικού γιατρού από το κέντρο υγείας Μήλου. Από την άλλη τη δική του εκδοχή εξέφρασε για την επικρατούσα ακτάσταση, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης.

Παρέμβαση του προέδρου κ. Αντώνη Νίνου

Μετά την δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κιμώλου, με τους δημότες να έρχονται για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με την απουσία γιατρού στο Ιατρείο του νησιού, οι αρμόδιοι αποφάσισαν την απόσπαση ενός από τους αγροτικούς γιατρούς του Κέντρου Υγείας Μήλου, προκειμένου να καλυφθεί το κενό, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του προέδρου της διοικούσας επιτροπής, Αντώνη Νίνου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νίνος απευθυνόμενος προς κάθε αρμόδιο, τόνισε τους κινδύνους που καιροφυλαχτούν για τους κατοίκους του νησιού λόγω της απουσίας γιατρών, ειδικά την θερινή περίοδο όπου ο πληθυσμός του νησιού υπερδιπλασιάζεται. Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στο Υπουργείο Υγείας, στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και στη 2η ΔΥΠΕ, κατηγορώντας τους για αδιαφορία και έλλειψη ενδιαφέροντος σχετικά με την εύρεση μιας οριστικής λύσης, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών και των επισκεπτών στα μικρά νησιά των Κυκλάδων, που αναγκάζονται να ζουν συνεχώς με τον φόβο. Γνωστό άλλωστε είναι ότι το Κέντρο Υγείας της Μήλου βρίσκεται σε καθεστώς υποστελέχωσης, καθώς στο νησί υπηρετούν μόνο 2 γιατροί γενικής ιατρικής, ένας παιδίατρος και 2 γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου(αγροτικοί). Ο τρίτος αγροτικός γιατρός που είχε διοριστεί προκειμένου να εκτελέσει τα καθήκοντα του στο νησί, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη Κίμωλο για να καλύψει το κενό, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον κ. Νίνο έγινε μετά από ''παράλογη'' απόφαση του γενικού νοσοκομείου Σύρου, που πάρθηκε χωρίς να εξεταστούν οι ανάγκες του νησιού, οι οποίες με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Η κατάσταση της Κιμώλου ομολογουμένως αποτελεί ένα σοβαρό γεγονός, που αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν συχνά τα άγονα νησιά του Αιγαίου, αλλά η λύση δεν είναι η μετακίνηση γιατρών από άλλα υποστελεχομένα νησιά, κάτι το οποίο οδηγεί τους κατοίκους του νησιού να αντιδρούν, ζητώντας άμεσες λύσεις, αρνούμενοι να συνεχίσουν να βιώνουν μια συνεχή κατάσταση ανασφάλειας. Όλο αυτό οδήγησε στη παρέμβαση του προέδρου της διοικούσας επιτροπής, με την αποστολή επιστολής προς τον αρμόδιο Υπουργό, η οποία όμως προήλθε μετά την αποποίηση ευθυνών τόσο του διευθυντή του Κέντρου Υγείας Μήλου όσο και του προέδρου του ΙΣΚΥΜ κ. Βαμβακάρη.

Γιάννης Πετράκης: Δεν υπάρχει θεσμικό κενό

Για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας, με τα μικρά νησιά των Κυκλάδων να αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης, τοποθετήθηκε στην «Κοινή Γνώμη» ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης.

Αν και εμφανές το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι υγειονομικές μονάδες, βάσει των δεδομένων που προκύπτουν από τις συνεχείς αντιδράσεις των αρμοδίων, ο κ. Πετράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι αν και λόγω ελλείψεων αναγκάζονται μερικές φορές να προβούν σε μετακινήσεις αγροτικών γιατρών από νησί σε νησί, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν.

Χαρακτήρισε το περιστατικό της Μήλου ως «μεμονωμένο γεγονός», το οποίο έφερε προ εκπλήξεως ακόμα και το νοσοκομείο, καθώς η αγροτικός γιατρός της Κιμώλου αποχώρησε εσπευσμένα, αφήνοντας το νησί μισή μέρα χωρίς γιατρό.

Αυτό για τον κ. Πετράκη δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο γενικότερο κενό στην αλυσίδα των αγροτικών γιατρών, υπερασπιζόμενος δε το αρμόδιο Υπουργείο υποστήριξε ότι προκηρύσσει τις θέσεις εγκαίρως.

Στη συνέχεια ο διοικητής του νοσοκομείου επέρριψε την ευθύνη υποστελέχωσης στους ίδιους τους γιατρούς, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να υπηρετήσουν σε νησιά όπως η Ανάφη, η Φολέγανδρος, η Σίκινος και τα άλλα μικρά νησιά των Κυκλάδων, κάτι το οποίο δεν μπορεί να λυθεί τοπικά αλλά θεσμικά.

Η κρατική ανεπάρκεια στη στελέχωση των υγειονομικών δομών, εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών, της έλλειψης παροχής κινήτρων, επικαλύφθηκε εκ μέρους του Διοικητή, με την στοχοποίηση του τύπου, καθώς επισήμανε ότι τυχόν αρνητικά δημοσιεύματα που θα αναφέρονται σε συμβάντα όπως αυτό της Κιμώλου, θα λειτουργήσουν αρνητικά προς τους υποψήφιους αγροτικούς γιατρούς, που δεν θα επιλέξουν τις Κυκλάδες.

Μεταξύ άλλων, μετέθεσε τις ευθύνες της πολιτείας στις πλάτες της κοινωνίας, προτείνοντας στις τοπικές κοινωνίες, στους επαγγελματίες εστίασης και ξενοδόχους να προσφέρουν κίνητρα στους αγροτικούς, προκειμένου να επιλέγουν τα άγονα νησιά στις εκάστοτε προκηρύξεις, καθώς όπως υποστήριξε η μη ύπαρξη τέτοιοι είδους κινήτρων οδηγεί τα νησιά όπως η Ανάφη σε μειονεκτική θέση.

Ετικέτες: