Επίσκεψη κινητής μονάδας μαστογράφου στη Πάρο

Νίκη κατά του καρκίνου του μαστού

  • Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2014 - 06:10

Στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η κινητή μονάδα μαστογράφου έχει προγραμματιστεί και η επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Πάρου από τις 20 Ιουνίου έως 04 Ιουλίου, προκειμένου να προσφέρει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες του νησιού, σε μια εποχή που ο καρκίνος του μαστού μαστίζει γυναίκες κάθε ηλικίας. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση και φιλοξενία της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. και της διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η καλύτερη λύση η πρόληψη

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα θέμα μείζονος σημασίας, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί υψηλή συχνότητα της ασθένειας με το ποσοστό των περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα να υπολογίζεται στα 4.500 άτομα. Παρ’ όλα αυτά αν ο καρκίνος ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο, στο πλαίσιο κάποιου προληπτικού ελέγχου, εκτιμάται πώς τα ποσοστά επιτυχίας είναι αρκετά υψηλά, αφού οι ασθενείς προλαμβάνουν την αρρώστια με την κατάλληλη θεραπεία, πριν αυτή εξελιχθεί.

Στην αισιόδοξη αντιμετώπιση και εξέλιξη του γεγονότος έχει συμβάλει το γεγονός ότι η ιατρική επιστήμη έχει προοδεύσει, καθώς πλέον υπάρχουν περισσότερες εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Από την άλλη, θετικά μεταφράζεται και ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλεται σε προληπτικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια. Για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού υπάρχει η εξέταση μαστογραφίας, η οποία είναι ανώδυνη και με τα νέα μηχανήματα διαρκεί ελάχιστο χρόνο, με χαμηλή δόση ακτινοβολίας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί μια γυναίκα προκειμένου να πραγματοποιήσει τον δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο, θα πρέπει να είναι ηλικίας από 40 έως 70 ετών και να έχει ξεπεράσει τους δώδεκα μήνες από την τελευταία εξέταση μαστογραφίας, να μην έχει υποβληθεί σε διαδικασία βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό, καθώς και να μην βρίσκεται σε έμμηνο ρήση, ενώ όσες γυναίκες διαθέτουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο θα εξαιρεθούν από τις προγραμματισμένες επισκέψεις.

Μαζική η προέλευση των γυναικών

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία πραγματοποιεί μέσω της κινητής μονάδας επίσκεψη στη Πάρο, σε μια προσπάθεια αρωγής των γυναικών της ελληνικής υπαίθρου λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων και οικονομικών προβλημάτων που τις οδηγούν στην απόκλιση από τους αναγκαίους ελέγχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία της Κινητής μονάδας μαστογράφου ξεκίνησε τη προσπάθεια της από τον Απρίλιο του 2010 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία καθώς η προέλευση των γυναικών είναι μαζική, ειδικά τους δυσμενείς καιρούς που βιώνει ο κόσμος που αδυνατεί πολλές φορές να διαθέσει χρήματα ακόμα και για βασικές ανάγκες όπως είναι η περίθαλψη.

Επίσης ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία της μονάδας σε νησιά των Κυκλάδων, με τα ποσοστά των γυναικών που εξετάζονται κάθε χρόνο να αυξάνονται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε η Αντικαρκινική Εταιρεία, το έτος 2013 η κινητή μονάδα μαστογρφάφου εξέτασε στην Άνδρο 258 γυναίκες , στην Αμοργό 51, στη Νάξο 197, στην Κίμωλο 18, στη Σύρο 179, στη Τήνο 151 και στη Μύκονο 150 γυναίκες.

 

Ετικέτες: