Καμία υπηρεσία παροχής φύλαξης στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Απόρροια υποχρηματοδότησης

Γ. Πετράκης: “Για οποιοδήποτε συμβάν θα καλείται η Αστυνομία”

Εκτεθειμένοι σε οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά ασθενών ή συνοδών βρίσκονται οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, οι οποίοι καταγγέλλουν το γεγονός της ανυπαρξίας προσωπικού φύλαξης αφού από προχθές έληξε η σύμβαση με την εταιρεία security, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται υπηρεσίες ασφάλειας.

Η αγωνία των εργαζομένων στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου έρχεται στο προσκήνιο μετά από περιστατικό που προκλήθηκε χθες στη 01.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης όπου ασθενής εισερχόμενος στα εξωτερικά ιατρεία ανέπτυξε επιθετική συμπεριφορά προκαλώντας υλικές ζημιές στο χώρο του Νοσοκομείου, απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα ιατρού και νοσηλεύτριας και εξαπολύοντας παράλληλα ύβρεις προς τα πρόσωπά τους.

Αναφορικά με το θέμα της μη δυνατότητας ανανέωσης της σύμβασης με την εταιρεία security η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον διοικητή του Νοσοκομείου, Γιάννη Πετράκη, ο οποίος παραδέχθηκε μέσω επίσημων δηλώσεών του ότι η εν λόγω περικοπή έρχεται ως συνέπεια της υποχρηματοδότησης και των πενιχρών οικονομικών που έχει να διαχειρισθεί το Νοσοκομείο, ζήτημα για το οποίο ο ίδιος όπως φαίνεται λειτουργώντας σε σύμπνοια με το ασφυκτικό πλαίσιο λιτότητας της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, αναφέρει ότι - εκ των συνθηκών – στο εξής για παρόμοια περιστατικά θα καλείται η Αστυνομία, ευελπιστώντας πως από το 2015 ίσως “επιστρέψουμε σε κατάσταση αυξημένων παροχών φύλαξης”.

Απαραίτητη η παροχή υπηρεσιών φύλαξης

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι του ΤΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, απέστειλαν προς τη Διοίκηση και τον Γιάννη Πετράκη επιστολή διαμαρτυρίας, στο περιεχόμενο της οποίας καταγγέλλουν τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Υγειονομική Μονάδα του νησιού σε επίπεδο παροχών φύλαξης εξαιτίας της περικοπής πόρων, αναφερόμενοι εξ αρχής στο περιστατικό που τους έκανε να αντιδράσουν κατά αυτόν τον τρόπο, γνωστοποιώντας και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης το πρόβλημα. “Με αφορμή το συμβάν που έλαβε χώρα στο τμήμα των επειγόντων του Γ.Ν. Σύρου στις 02/7/2014 και ώρα 01.00 (υπάρχει καταγραφή του περιστατικού στο βιβλίο λογοδοσίας των νοσηλευτών του τμήματος επειγόντων) καταγγέλλουμε καταρχήν στη Διοίκηση του Νοσοκομείου κι έπειτα στα τοπικά Μ.Μ.Ε. την απουσία προσωπικού φύλαξης στο χώρο του Νοσοκομείου” γεγονός που σύμφωνα με όσα εξηγούν, “επηρεάζει άμεσα όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία του ΤΕΠ, αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων και των εξεταζόμενων ασθενών στο χώρο αυτόν”.

Εξηγούν δε, πως ο χώρος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, “είναι ο πρώτος χώρος του Νοσοκομείου που δέχεται τους ασθενείς και τους συνοδούς τους” ενώ κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες με την παρουσία επισκεπτών και τον αυξημένο αριθμό διακομιζομένων ασθενών από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, συμπληρώνουν ότι “ο όγκος των διερχομένων από το ΤΕΠ ασθενών και συνοδών δεκαπλασιάζεται”, κάτι που “γεννά” την ανάγκη αυξημένης παρουσίας φύλαξης.

Σε παρόμοια περίπτωση θα προσφύγουν

Στην καταγγελία τους οι εργαζόμενοι του ΤΕΠ μάλιστα, επαναφέρουν στο προσκήνιο ότι το εν λόγω περιστατικό της μη ύπαρξης ασφάλειας, έρχεται να προστεθεί ως ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα σε όσα ήδη βιώνει ο χώρος της Δημόσιας Υγείας. “Δίπλα στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού (εξοντωτικές συνεχόμενες βάρδιες ιατρών και νοσηλευτών) το οποίο στη συνείδηση όλων έχει περάσει ως κάτι δεδομένο έρχεται να προστεθεί και ο κίνδυνος πρωτίστως της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων αλλά και η παρεμπόδιση του έργου τους είτε από ασθενείς είτε από συνοδούς, πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε εύκολα να επιλυθεί με την παρουσία του προσωπικού φύλαξης” αναφέρουν χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι “η σύμβαση της εταιρείας security με το Νοσοκομείο έληξε την 1/7/2014 και στις 2/7/2014 έλαβε χώρα το προαναφερόμενο συμβάν κατά το οποίο κινδύνεψε η σωματική ακεραιότητα ιατρού και νοσηλεύτριας, οι οποίοι απρόκλητα δέχθηκαν ύβρεις και απειλές”, τη στιγμή μάλιστα που “προκλήθηκαν και υλικές ζημιές και αχρήστευση υγειονομικού υλικού το οποίο είναι ήδη σε έλλειψη”.

Για το σύνολο των προαναφερομένων λόγων, οι συνυπογράφοντες επισημαίνουν ότι, μέσω της παρούσας διαμαρτυρίας τους, “ενημερώνουν και προειδοποιούν τόσο τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και την τοπική κοινωνία, ότι σε επανάληψη παρόμοιου συμβάντος όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο χώρο του ΤΕΠ θα προσφύγουν σε όλα τα νόμιμα μέσα για την προάσπιση της ασφάλειας και των εργασιακών δικαιωμάτων τους”.

“Για δυόμιση μήνες καλύπτεται η βραδινή βάρδια”

Κληθείς να τοποθετηθεί για το πρόβλημα ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Γιάννης Πετράκης, δήλωσε αρχικά πως, “Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες φύλαξης στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου” παραδεχόμενος πως “αυτό οφείλεται στον ελλειπή προϋπολογισμό του έτους”. Ως “προσωρινή λύση” στο πρόβλημα μάλιστα, ανέφερε ότι έχει προχωρήσει μία διαγωνιστική διαδικασία, μέσω της οποίας για το χρονικό διάστημα των επόμενων δυόμιση μηνών, θα αντιμετωπίζεται οποιοδήποτε συμβάν από έναν φύλακα, ο οποίος όπως τόνισε, “καλύπτει μόνο τη βραδινή βάρδια δηλαδή από τις 11 το βράδυ έως και τις 7 το πρωί”. Αναφορικά με τις δηλώσεις του ωστόσο, εύλογα προκύπτουν ερωτηματικά ως προς τη μη αντιμετώπιση του χθεσινού περιστατικού που καταγγέλλουν οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΤΕΠ, καθώς αυτό όπως αναφέρουν έλαβε χώρα στο χώρο του ΤΕΠ στη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Πάντως, για τη σύμβαση των δυόμιση μηνών, ο κ. Πετράκης, υποστήριξε ότι πρόκειται “για έναν τρόπο διαχείρισης του προβλήματος” καθώς όπως συμπλήρωσε, “θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα είναι προσωρινό”. Πρόσθεσε δε, πως, “Ευελπιστώ ότι αργότερα, το 2015 θα επανέλθουμε σε κατάσταση αυξημένων παροχών φύλαξης”. Μέχρι τότε, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, προκειμένου όπως εξήγησε να μην αφήσει ακάλυπτο κανένα συμβάν που μπορεί να προκληθεί και κυρίως τις βραδινές ώρες, έχει ενημερώσει συνολικά το προσωπικό ώστε να απευθύνεται στην Αστυνομία. “Έχουν ενημερωθεί όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου και το θυρωρείο πως για οποιοδήποτε συμβάν θα καλείται άμεσα η Αστυνομία” δήλωσε ο κ. Πετράκης, καταλήγοντας πως, αναμφισβήτητα “ένα άτομο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες επτά ημέρες της εβδομάδας”.

Ετικέτες: