Παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας από τη “Γαληνός” και στις Κυκλάδες με απόφαση Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Τα μικρά Κυκλαδονήσια στον χάρτη της υγείας

Τροποποίηση καταστατικού και συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων

Στα λιμάνια των απομακρυσμένων νησιών των Κυκλάδων πρόκειται να επεκταθούν οι παροχές δωρεάν υπηρεσιών Υγείας από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Γαληνός” μετά και την έγκριση της τροποποίησης του καταστατικού της, από το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση της Τρίτης στη Σαντορίνη με απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το σοβαρό θέμα της εξυπηρέτησης των νησιωτών στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας έχει απασχολήσει έντονα την Περιφέρεια από την έναρξη της νέας θητείας, με τη συγκεκριμένη απόφαση για την πρόθεση προώθησης των προγραμμάτων προαγωγής υπηρεσιών Υγείας και στους Κυκλαδίτες να έχει γνωστοποιηθεί ήδη, εδώ και αρκετούς μήνες.

Στην εισήγηση του θέματος θα προχωρήσει ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Υγείας και πρόεδρος της “Γαληνός”, Νικόλαος Καραμαρίτης, δεδομένου ότι το καταστατικό είχε συνταχθεί από την π. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου το 1999 και σήμερα, με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” λειτουργεί ενιαία η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και κατά συνέπεια, εκτιμάται “επιβεβλημένη” η τροποποίησή του ώστε να καλύπτει και τους δύο νομούς (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα).

Σημειώνεται ότι, κρίνεται απαραίτητη και η συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων.

Ιστορικό και τροποποίηση για ένταξη των Κυκλάδων

Σχετικά με το ιστορικό της δραστηριότητας της “Γαληνός” βάσει των όσων είναι ήδη γνωστά αλλά και σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία θα προχωρήσει ο κ. Καραμαρίτης στη νέα συνεδρίαση του περιφερειακού οργάνου, η εν λόγω εταιρεία “είναι εταιρεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σκοπό έχει την Προαγωγή της Υγείας, Μέριμνας και Αλληλεγγύης στο Νομό Δωδεκανήσου. Η ίδρυση της εταιρείας σηματοδοτήθηκε από την λειτουργία του Υ/Γ υδροπτέρυγου πλωτού πολυϊατρείου “Δελφίνι της ζωής και της ελπίδας”, από το 2000 έως και το 2010. Επί μια δεκαετία το ιατρικά εξοπλισμένο και στελεχωμένο πολυϊατρείο, προσέφερε δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, προληπτική ιατρική και πρωτοβάθμια περίθαλψη στους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Δωδεκανήσου”. Ωστόσο, από το 2010 το πλωτό πολυϊατρείο παροπλίστηκε και σήμερα βρίσκεται στο Καρνάγιο - περιοχή Καναμάτ Ρόδου, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πώλησης του. Παρόλα αυτά η “Γαληνός” συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον τομέα Υγείας “με τη δωρεάν παροχή ιατρικών υπηρεσιών στα απομακρυσμένα νησιά της Δωδεκανήσου, με την αποστολή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου”.

Με την παρούσα απόφαση της Περιφερειακής Αρχής, τροποποιείται το καταστατικό για τη “Γαληνός” προκειμένου να συμπεριληφθεί στο φάσμα δραστηριότητάς της και ο νομός Κυκλάδων και να απολαμβάνουν συνολικά οι νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Για την υλοποίηση των όποιων προγραμμάτων προαγωγής Υγείας, κρίνεται αναγκαία και η συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, όπως αντίστοιχα πράττουν τα μέλη και του αντίστοιχου Συλλόγου στη Ρόδο.

Σκοπός η κάλυψη των ακριτικών νησιών

Άξιο αναφοράς είναι το έργο της “Γαληνός” στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στα μικρά κι απομακρυσμένα νησιά κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα όπως έχουν καταγραφεί και καταστεί γνωστά προς τους περιφερειακούς συμβούλους, καθώς από τον Μάιο έως και τον Ιούνιο του 2015, εξετάσθηκαν συνολικά 722 άτομα σε πέντε νησιά της Δωδεκανήσου (Τήλος, Σύμη, Νίσυρος, Κάρπαθος και Αστυπάλαια). Οι ιατρικές αποστολές περιελάμβαναν πολλών ειδών εξετάσεις με τη συνδρομή ιατρών που καλύπτουν έντεκα ειδικότητες.

Βάσει του προς έγκριση τροποποιημένου καταστατικού, η “Γαληνός” εξειδικεύεται: α. Στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή προγραμμάτων σχετικών με την προληπτική ιατρική/οδοντιατρική και την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής, οδοντιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης στα ακριτικά και απομονωμένα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. β. Στην ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης σύγχρονου εθελοντισμού. γ. Στην συνεργασία μεταξύ των τοπικών και κεντρικών φορέων και υπηρεσιών για την επίτευξη αποτελεσματικού συστήματος διακομιδής ασθενών. δ. Στην ανάληψη ευθύνης για την παροχή πρωτοβάθμιας σωματικής και ψυχικής υγείας στους κατοίκους των νησιών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα νησιά και δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η παροχή αυτή αφορά τόσο στους μόνιμα διαμένοντες στα νησιά της Περιφέρειας, όσο και τους επισκέπτες, περιστασιακά ή μόνιμα, των νησιών και κυρίως των απομακρυσμένων και απομονωμένων νησιών. ε. Στο συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων και υπηρεσιών για την εφαρμογή προγραμμάτων πολύπλευρης (κοινωνικής, ψυχολογικής, εκπαιδευτικής, εργασιακής κλπ) υποστήριξης των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με στόχο την κοινωνική τους ένταξη και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. στ. Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα υγείας.

Μέσα για την υλοποίηση των προγραμμάτων

Με σαφήνεια διευκρινίζεται στο περιεχόμενο του νέου καταστατικού ο τρόπος βάσει του οποίου θα είναι εφικτή η υλοποίηση των προγραμμάτων προαγωγής Υγείας στο σύνολο των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Αυτούσια η συγκεκριμένη παράγραφος έχει ως ακολούθως: “Για την επίτευξη των σκοπών της η εταιρεία μπορεί να υλοποιεί προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δέχεται ιδιωτικές προσφορές, κρατικές επιδοτήσεις, να συνεργάζεται και να συμμετέχει σε εθνικό ή διακρατικό επίπεδο σε προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρηματοδοτική ή άλλης μορφής υποστήριξη των προγραμμάτων της, να δημιουργεί και να λειτουργεί ειδικά. δίκτυα και σύγχρονες μονάδες προληπτικής ιατρικής, παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σωματικής και ψυχικής, προαγωγής της υγείας και κοινωνικής προστασίας, με στόχο την εν γένει ανάπτυξη των πολιτών”.