Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου

"Απαιτούμε από το Υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσει δωρεάν διενέργεια των τεστ"

  • Τρίτη, 31 Μαρτίου, 2020 - 19:47

Με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν την χρέωση πολιτών με το κόστος του τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊου και την σχετικές οδηγίες του ΠΑΣΤΕΡ (ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΗΨΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΥΠΟΠΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ 2019‐NCOV) το σωμάτιο μας επισημαίνει τα έξης:

  • Όλα τα σχετικά περιστατικά που έρχονται στο νοσοκομείο καθώς και οι οικείοι τους και το υγειονομικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή μαζί τους χωρίς τα κατάλληλα μετρα προστασίας (σε περίπτωση θετικών περιστατικών), θα πρέπει να εξετάζονται άμεσα για covid19 κατά την κρίση του υπεύθυνου ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου. Άλλωστε σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η εκτεταμένη πραγματοποίηση τεστ είναι επιβεβλημένη για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας.

  • Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό ασθενούς που αποδείχτηκε θετικός σε Covid-19 και την σχετική παρέμβαση του συλλόγου μας, πληροφορηθήκαμε από τον κ. Διοικητή την ύπαρξη του παραπάνω αναφερόμενου εγγράφου του Παστέρ, με το οποίο απαιτείται αποζημίωση του Ινστιτούτου – ακόμα και από Δημόσια Νοσοκομεία ή ασθενείς – σε περίπτωση μη προέγκριση του τεστ από τον ΕΟΔΥ! Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Διοικητή όταν το τεστ δεν έχει προεγκριθεί από τον ΕΟΔΥ και αποβεί αρνητικό, το κόστος στην περίπτωση εργαζομένων του Νοσοκομείου θα επιβαρύνει το Νοσοκομείο ενώ σε περίπτωση ιδιωτών, τους ιδιώτες, χωρίς να διευκρινιστεί ο ακριβής τρόπος χρέωσης.

  • Κατά την άποψη του σωματείου μας, τα τεστ αυτά πρέπει να είναι δωρεάν καθώς η προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να υπακούει στους κανόνες της «αγοράς». Το σωματείο μας θεωρεί ότι είναι εντελώς απαράδεκτο εν μέσω πανδημίας να ανασύρονται οι παντελώς αποτυχημένες πολιτικές που αντιμετωπίζουν την δημόσια υγεία ως εμπόρευμα.

Ως εκ τούτου, απαιτούμε από το Υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσει την δωρεάν διενέργεια των σχετικών τεστ κατά την κρίση του θεράποντος Ιατρού, χωρίς επιβάρυνση του Νοσοκομείου ή των πολιτών και μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος, το Νοσοκομείο να αναλάβει την σχετική δαπάνη (εφόσον αυτή υφίσταται).