Μήνυμα Επισκόπου Καθολικών Σύρου κ. Φραγκίσκου Παπαμανώλη για το Πάσχα

Πέρασμα στην πραγματική ζωή

Να κάνουμε το αληθινό πέρασμα στη ζωή σύμφωνα με όσα δίδαξε η Ανάσταση του Ιησού Χριστού είναι το μήνυμα που απευθύνει ο Επίσκοπος των Καθολικών Σύρου κ. Φραγκίσκος Παπαμανώλης στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” ενόψει των Άγιων Ημερών του Πάσχα.

Τον ίδιο συναντήσαμε στα γραφεία της Καθολική Επισκοπής Σύρου και συνολικά το περιεχόμενο της συνέντευξης έχουν τη δυνατότητα οι αναγνώστες να παρακολουθήσουν στο web tv της ηλεκτρονικής έκδοσης της “Κοινής Γνώμης”.

Σημειώνεται πως ακολούθως, παρουσιάζονται αποσπάσματα από όσα ανέφερε.

“Να εγκαταλείψουμε ό,τι προκαλεί τον πνευματικό θάνατο”

“Εύχομαι οι άνθρωποι να κάνουν πραγματικό Πάσχα. Και εννοώ να ζήσουν το Πάσχα όπως το έζησε ο Ιησούς Χριστός. Ποια είναι η ουσία; Βλέπουμε ότι ο Ιησούς Χριστός πέρασε από τον θάνατο στη ζωή. Έκανε το πέρασμα. Προηγήθηκαν τα άγια πάθη του, ο θάνατός του, ο ενταφιασμός του αλλά δε σταμάτησε εκεί. Προχώρησε και έκανε το μεγάλο πέρασμα στην Ανάσταση και επομένως στη ζωή. Εύχομαι και αυτό είναι το μήνυμα που απευθύνω σε όλους, να κάνουμε όλοι αυτό το μεγάλο πέρασμα. Από το θάνατο στη ζωή. Αυτό μπορούμε να το εννοήσουμε με δύο διαφορετικές έννοιες. Και πρώτα απ΄ όλα εφόσον πρόκειται για μία θρησκευτική εορτή, για ένα θρησκευτικό γεγονός που δίνει το νόημα αυτών των ημερών, να κάνουμε το θρησκευτικό Πάσχα. Λέγοντας το θρησκευτικό Πάσχα, να εγκαταλείψουμε την αμαρτία που προξενεί τον πνευματικό θάνατο και να ζήσουμε πραγματικά στην ελευθερία των παιδιών του Θεού. Διότι η αμαρτία - και ό,τι άλλο συνοδεύει την αμαρτία - σκλαβώνει τον άνθρωπο. Αυτό είναι συνδεδεμένο με πάρα πολλά άλλα στοιχεία και όψεις του Πάσχα. Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο και βιώνουμε την κρίση των αξιών. Πραγματικά υπάρχει η κρίση των αξιών στην κοινωνία μας και βλέπουμε ότι τα πράγματα έρχονται πάνω κάτω διότι δεν δίνουμε την πρέπουσα αξία σε στοιχεία της ζωής μας, σε τομείς της ζωής μας που αξίζει να έχουν την πρώτη θέση. Έπειτα αυτό το πέρασμα να επεκταθεί και στην κοινωνική πλευρά της ζωής μας. Όλοι το ζούμε. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο πάρα πολύ δύσκολη και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η οικονομική κρίση δεν ήρθε μόνη της. Αν δούμε τα “θεμέλια” θα δούμε ότι προέρχεται από τη διαφθορά. Επομένως, από την ηθική κρίση. Η ηθική κρίση λοιπόν, τροφοδότησε και τροφοδοτεί την οικονομική κρίση, η οποία έφερε την εξαθλίωση του λαού. Το έχω πει πολλές φορές ακόμη και δημόσια, ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να φτιάξουν τα πράγματα ακόμη και τα οικονομικά εάν δεν φτιάξουν τα πράγματα στο ηθικό πεδίο. Διότι εκεί είναι η ρίζα. Αν είναι υγιής, τότε και τα αποτελέσματα θα είναι υγιή για όλη την κοινωνία μας”.

“Να κάνουμε πραγματικό Πάσχα”

“Να κάνουμε το πέρασμα από κάθε πλευρά. Και από θρησκευτική πλευρά εφόσον είναι θρησκευτική εορτή το Πάσχα, αλλά να κάνουμε το πέρασμα και από ηθική πλευρά πιο γενικά, ώστε να έρθει και το πέρασμα στην κοινωνική πλευρά και να σταματήσει η εξαθλίωση του λαού μας. Εύχομαι με αυτές τις σκέψεις όλοι οι συμπολίτες μας, όλα τα αδέλφια μας να κάνουμε ένα πραγματικό Πάσχα. Να πάμε στην ουσία και να αλλάξουμε ζωή, σύμφωνα με όσα μας δίδαξε ο Ιησούς Χριστός”.