Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου

Δημόσια αγαθά και υπηρεσίες για όλους

Τις φωνές τους θα ενώσουν σήμερα το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου οι καθηγητές της Σύρου, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΟΛΜΕ.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές διαμαρτύρονται για το νέο λύκειο που διαλύει το δημόσιο σχολείο, τις διαθεσιμότητες – απολύσεις 2.200 εκπαιδευτικών, την κατάργηση τομέων στην τεχνική εκπαίδευση και τα κενά εκπαιδευτικών στην τεχνική εκπαίδευση σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. “Κόκκινο πανί” αποτελεί επίσης η αξιολόγηση που στοχεύει στην προώθηση του σχολείου της αγοράς και τη διαμόρφωση ενός νέου τύπου εκπαιδευτικού πειθήνιου και κρατικά ελεγχόμενου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων, η απεργία της 7ης Φεβρουαρίου έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς την ίδια ημέρα εκδικάζεται στο ΣΤΕ η υπόθεση της διαθεσιμότητας των καθηγητών, οι οποίοι μετά την κατάργηση 52 ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης τον περασμένο Ιούλιο, έμειναν εκτός σχολείου. Εκτιμάται μάλιστα ότι “σε λίγες ημέρες από σήμερα τουλάχιστον 450 από αυτούς μαζί με χιλιάδες ακόμα εργαζομένους του Δημόσιου τομέα (δήμοι, υγεία) θα οδηγηθούν στην απόλυση”.

Αφετηρία εργατικών αγώνων

Παράλληλα, το Συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών υπογραμμίζει ότι “η απεργία αυτή θα πρέπει να γίνει αφετηρία εργατικών αγώνων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που συνθλίβουν τις ζωές μας”. Καθιστά δε γνωστό ότι στο χώρο της εκπαίδευσης σχεδιάζονται νέες περικοπές στη χρηματοδότηση, νέες απολύσεις, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και τμήματα με περισσότερους από 30 μαθητές. Προσθέτει ακόμα πως “με το νέο λύκειο που σχεδίασαν και υλοποιούν πολλοί μαθητές θα βρεθούν εκτός Λυκείου είτε εγκαταλείποντας το, είτε οδηγούμενοι στους νέους θεσμούς μη τυπικής μεταγυμνασιακής εκπαίδευσης (ΣΕΚ, ΙΕΚ) που δημιούργησε η κυβέρνηση για να παράγεται φθηνό και αμόρφωτο εργατικό δυναμικό, κατάλληλο να υπηρετήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου”.

Ως εκ τούτου, εκτιμά πως “με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς τη συμμετοχή των μαχόμενων εκπαιδευτικών διαμορφώνονται νέα αναλυτικά προγράμματα, τα οποία αδυνατούν να δώσουν βασικές γνώσεις για τη συγκρότηση ουσιαστικής μόρφωσης των μαθητών, αλλά εξυπηρετούν την ανάγκη μετάδοσης βραχυπρόθεσμων δεξιοτήτων, ενώ με το μηχανισμό της αξιολόγησης προωθείται το σχολείο της αγοράς και επιχειρείται να διαμορφωθεί ένας νέο τύπος εκπαιδευτικού πειθήνιος και κρατικά ελεγχόμενος”.

Υποβάθμιση του απολυτηρίου Λυκείου

Η ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων, αναφερόμενη στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, κάνει λόγο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης “να υποβαθμίσει το απολυτήριο Λυκείου, γενικού και επαγγελματικού, δημιουργώντας ένα χώρο μεταξύ Λυκείου και πανεπιστημίου που τον κάνει δώρο στο κεφάλαιο. Ένα πεδίο αποκαθαρμένο από οποιοδήποτε τίτλο που παρέχεται από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, παρθένο έδαφος για νέες δομές κολεγιακές, ή άλλου τύπου που θα ανοίξουν τις πόρτες τους, επί χρήμασι, στους τεράστιους πληθυσμούς μαθητών που θα πετιούνται έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή σε ένα περιπλανώμενο δυναμικό μετά το λύκειο”.

Τέλος, εξηγεί ότι την ίδια στιγμή διαλύεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη και η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, που θα οδηγήσουν στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ τα εργασιακά δικαιώματα έχουν ισοπεδωθεί πλήρως. Για το λόγο αυτό, η ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων καλεί το λαό της Σύρου στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου στις 12:30, επισημαίνοντας πως “ο μόνος δρόμος απέναντι στη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου είναι η παλλαϊκή αντίσταση και η κλιμάκωση των αγώνων σε συντονισμό με όλους τους άλλους εργαζόμενους”.

Ετικέτες: