Εντός Σεπτεμβρίου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του σημαντικού έργου, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Ψηφιοποιήθηκε το αρχείο εφημερίδων της δημοτικής Βιβλιοθήκης

Ιδιαίτερα χαρούμενη δηλώνει η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, Ειρήνη Δράκου

Νέο κεφάλαιο “ανοίγει” για τη δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης, καθώς το πολύτιμο αρχείο εφημερίδων της, ψηφιοποιήθηκε και αναμένεται να γίνει η παρουσίαση του σχετικού έργου εντός του επόμενου μήνα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, που θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αναζητούν οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμούν, με έναν άμεσο τρόπο, χωρίς να ταλαιπωρείται περισσότερο το έντυπο υλικό που διαθέτει η Βιβλιοθήκη και αφορά την ιστορία της Σύρου και σε διάφορα σημαντικά γεγονότα παλαιότερης εποχής.

Το έργο της ψηφιοποίησης έγινε στο πλαίσιο αξιοποίησης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και για την ουσία του μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, Ειρήνη Δράκου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε προλογικά, “κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική η τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και η δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών προβολής για το πολύτιμο αρχείο των εφημερίδων που διαθέτει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου και σήμερα είμαστε σχεδόν έτοιμοι να το παρουσιάσουμε”.

Ο Τύπος του 19ου αιώνα με εύκολη αναζήτηση

Πιο αναλυτικά, η κ. Δράκου γνωστοποίησε πως, “αρχές Σεπτέμβρη το έργο ολοκληρώνεται. Θα παραδοθεί στον Δήμο. Θα έρθει στο νησί εκπρόσωπος της εταιρείας που ανέλαβε το έργο ώστε να εγκαταστήσει τα τραπέζια με τις οθόνες αφής και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Θα παραδοθεί και η ιστοσελίδα που ετοιμάζεται στο πλαίσιο του ίδιου έργου”. Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “θα κάνουμε μία αναλυτική παρουσίαση για να ενημερωθεί ο κόσμος”.

Μιλώντας για το έργο και την ψηφιοποίηση του αρχείου, υπενθύμισε πως, “είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη Βιβλιοθήκη. Έχουν ψηφιοποιηθεί όλες οι παλιές εφημερίδες. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί εύκολα ο ερευνητής, ο επισκέπτης ή ένας ακαδημαϊκός, να αναζητήσει ό,τι χρειάζεται. Επιπλέον, οι παλιές εφημερίδες θα διασωθούν κι αυτές γιατί έχουν φθαρεί μετά από τόσα χρόνια”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “αυτό το έργο είναι για τον ίδιο τον τόπο. Είναι η ιστορία μας. Με μία απλή αναζήτηση, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βρίσκει από τον κατάλογο βιβλίων και εφημερίδων, μέχρι την ίδια την ιστορία του νησιού. Από τα δρώμενα που θα γίνουν και όσα έχουν ήδη γίνει”.

Άλλωστε, για τη σκοπιμότητα του έργου, υπενθύμισε πως, “Η απαρχή του οικισμού της Ερμούπολης στο παράλιο μέρους του νησιού της Σύρου ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Καταδιωκόμενοι Έλληνες από όλα τα μέρη της Ελλάδας κατέφυγαν στις άξενες ακτές του νησιού, ρακένδυτοι, πεινασμένοι και τρομαγμένοι από τις σφαγές, τους διωγμούς, τον εξανδραποδισμό και τη φρίκη. Αυτοί οι άνθρωποι πάλεψαν προς άπειρα εμπόδια και αντιξοότητες και κατάφεραν να αναστήσουν στο κέντρο του Αιγαίου μια πόλη μεγάλη, πολυάνθρωπη, οργανωμένη, αυτοδιοικούμενη δημοκρατικά, σφύζουσα από οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, η οποία δεν βοήθησε μόνον την Επανάσταση να σταθεί αλλά αποτέλεσε και το μοναδικό εμπορικό της λιμάνι.

Η Ερμούπολη είναι μία πρωτεύουσα που η γέννηση, η εκρηκτική της ανάπτυξη στα ταραγμένα επαναστατημένα χρόνια, η ακμή της, η διεθνής της λάμψη αλλά και η τεράστια οικονομική συμβολή της στον Αγώνα αποτελεί το δεύτερο, μετά τη νίκη, θαύμα της ελληνικής επαναστάσεως.

Η ιστορία της ειρηνικής δημιουργίας της πόλης εν μέσω του πολέμου, παρουσιάζεται γλαφυρά μέσα από τη μελέτη των πρωτογενών πηγών της εποχής και πρωτίστως των εφημερίδων”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “ερευνητές επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Βιβλιοθήκη για τη μελέτη του Τύπου του 19ου αιώνα, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό”. Σε συνέχεια των ανωτέρω, η Ειρήνη Δράκου εξήγησε πως, η δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης, “θα είναι σε επαφή με άλλες Βιβλιοθήκες, όπως για παράδειγμα της Βουλής και με άλλες Βιβλιοθήκες άλλων περιοχών”.

Νέο κεφάλαιο στην ιστορία της

Η κ. Δράκου επεσήμανε πως με την ψηφιοποίηση του πολύτιμου αρχείου των εφημερίδων της, ουσιαστικά η Βιβλιοθήκη περνά σε μία νέα εποχή και “ανοίγει” ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. “Αυτός ήταν ο στόχος, γιατί ιστορικά είναι μία παλαιά Βιβλιοθήκη. Η Βιβλιοθήκη για εμένα υπάρχει από τότε που λειτούργησε το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας, γιατί μία μεγάλη του συλλογή ήρθε στον Δήμο. Επί Παπαδάμ έγινε ξεχωριστή Βιβλιοθήκη. Πέρα λοιπόν, από την ιστορικότητά της είναι ένας χώρος επισκέψιμος. Καθημερινά έρχεται τόσος κόσμος να δει τη Βιβλιοθήκη μας. Και με το αρχείο που έχει περάσει ψηφιακά, εκτιμούμε πως θα αυξηθεί η επισκεψιμότητά της”, σχολίασε η ίδια, επισημαίνοντας πως θα υπάρξει και εκπαίδευση του προσωπικού για τον νέο εξοπλισμό. “Θα εγκατασταθεί ο εξοπλισμός, θα εκπαιδευθεί το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και όλα αυτά μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουν τελειώσει. Γι αυτό το έργο έχει δουλέψει πολύς κόσμος. Από το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου μέχρι το προσωπικό της Βιβλιοθήκης”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το έργο

Παρουσιάζοντας αναλυτικότερα σε τι αφορά το έργο της ψηφιοποίησης, τόνισε πως εστιάζει στην ψηφιοποίηση εφημερίδων που χρονολογούνται από το 1837 έως το 1916. “Πέραν των εργασιών ψηφιοποίησης και ψηφιακής επεξεργασίας στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκαν: α. Ένα αποθετήριο αναζήτησης στο περιεχόμενο των εφημερίδων και μέσω της οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων. β. Η νέα ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης, καθώς και καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές προβολής και διάχυσης του πλούσιου περιεχομένου. γ. Διαδραστικές εφαρμογές για επιφάνειες αφής. δ. Υλοποίηση ψηφιακής εκπαιδευτικής εφαρμογής σε οθόνη αφής. ε. Ψηφιακό διαδραστικό χρονολόγιο της ιστορίας της Σύρου. στ. Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας σε φορητές συσκευές”.

Πολλαπλό όφελος

Τέλος, μίλησε για το όφελος που προκύπτει για το νησί μέσα από το συγκεκριμένο έργο. “Τα αναμενόμενα οφέλη αφορούν πρώτον, στην ολοκλήρωση, προβολή και διαχείριση του αρχείου που διαθέτει η Βιβλιοθήκη και θα έχει σαν αποτέλεσμα την εντονότερη παρουσία της στην περιοχή των Γραμμάτων και των Τεχνών και τοπικά και διεθνώς. Δεύτερον, στη δυνατότητα παραγωγής περισσότερων εκδόσεων (ηλεκτρονικής και έντυπης μορφής) όπως επίσης και στην αποτελεσματικότερη βοήθεια προς τους ερευνητές που ασχολούνται με αυτό το αρχειακό υλικό. Τρίτον, στη διαφύλαξη του πολιτιστικού αποθέματος από την καταστροφή, κυρίως λόγω φθοράς από τη χρήση. Το μέγεθος του αρχειακού υλικού – που είναι πολύ μεγάλο – και η παλαιότητά του, το καθιστούν ιδιαιτέρως ευπαθές. Τέταρτον, στην ικανοποίηση μιας βασικής ανάγκης των χρηστών του αρχείου που είναι η οικονομία χρόνου, η συλλογή και η επεξεργασία της πληροφορίας. Πέμπτον, στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την εμβάθυνση σε θέματα εκπαίδευσης, την ενεργοποίηση των ανθρώπων και κυρίως των νέων προς τον πολιτισμό και την καλλιέργεια των σχέσεων συνεργασίας”.