Εκκλησιαστικά

Πίστη, προσευχή και νηστεία για τη μεταμόρφωση του Ανθρώπου

Μία ωδή στη δυνατή πίστη στο Θεό, επιφυλάσσει η Ευαγγελική Περικοπή της τέταρτης Κυριακής των Αποκρεώ, όπως επισημαίνει η υπεύθυνη του Κύκλου Μελέτης της Αγίας Γραφής, κ. Αλεξάνδρα Φετουρή.

Όπως αναφέρεται στο Ευαγγέλιο, ενώ ο Ιησούς βρισκόταν στο όρος Θαβώρ, μαζί με τρεις μαθητές του,...

"Ο Ιησούς παρουσιάζει ένα Θεό ζωντανό και απρόβλεπτο"

Με την αλλαγή που επιφέρει η παρουσία του Ιησού στη γη, στον τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο πιστός το Θέλημά Του, ασχολείται σήμερα ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Ξεκινώντας, σημειώνει, πως “τα 41 εδάφια της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής έχουν ένα δικαστικό χαρακτήρα, θα λέγαμε, με δύο...

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου

Η ιστορία του Καθολικού Ενοριακού Ναού Ευαγγελιστρίας στην Ερμούπολη από την ανοικοδόμησή της το 1829 μέχρι και σήμερα, ξετυλίγεται μέσα από την πληρέστατη μελέτη του Συριανού συγγραφέα Δρ. Μάρκου Ν. Ρούσσου – Μηλιδώνη.

Το βιβλίο του κ. Μηλιδώνη θα παρουσιαστεί το Σάββατο 25 Μαρτίου και...

“Όχι να μιμηθούμε το Χριστό, να τον εσωτερικεύσουμε”

Στη δεύτερη κατά σειρά εκπομπή της υπεύθυνης του Κύκλου Μελέτης της Αγίας Γραφής, κ. Αλεξάνδρας Φετουρή, με τον νέο κληρικό της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, π. Αριστομένη Ματσάγγα, θέμα αποτελεί η αμαρτία και η αντίληψη της Εκκλησίας, γύρω από αυτή, σε σχέση με τον Ιησού και τον άνθρωπο.

Όπως...

Βάπτισμα: Πηγή Ζωής

Ο διάλογος του Ιησού με έναν άνθρωπο, που ενώ αναζητά τον Θεό, υποκινείται από προσωπικές προσδοκίες και αναμονές, αγκυροβολημένες στο παρελθόν παρουσιάζεται στη σημερινή ευαγγελική περικοπή.

Μέσα από τον λόγο του Ευαγγελιστή Ιωάννη, ο Ιησούς με μαεστρία και ξεκινώντας το διάλογο με...

Ο Τίμιος Σταυρός είναι ο θησαυρός σωτηρίας από τα πάθη μας

Τον Τίμιο Σταυρό υψώνει αυτή την Κυριακή η Εκκλησία μας, καλώντας μας να τον προσκυνήσουμε για να πάρουμε δύναμη και να συνεχίσουμε το πνευματικό ταξίδι μας μέχρι την Ανάσταση του Κυρίου.

Μέσα από τα σημερινά «Μηνύματα Πίστεως», η . Φετουρή υπενθυμίζει ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αποτελεί...

Συνεχίζεται η διανομή τροφίμων στην Τήνο

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δωροθέου Β΄, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στην ιερά νήσο Τήνο, διανομή τροφίμων σε εμπερίστατες και άπορες οικογένειες, Τηνίων και μεταναστών, στα πλαίσια του προγράμματος της Ιεράς μας Μητροπόλεως «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ».
Για...

Η καθημερινότητα σε σχέση με τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας

Με την φιλοξενία ενός νέου κληρικού της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, του Αιδεσιμολογιώτατου Πρωτοπρεσβύτερου π. Αριστομένη Ματσάγγα εμπλουτίζεται η εκπομπή “Μηνύματα Πίστεως” σήμερα, με τους πιστούς να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στον ίδιο και...

“Σηκωθείτε και μη φοβάστε”

Στο πλαίσιο της σημερινής εκπομπής, ο π. Γιάννης Μαραγκός αναλύει την Ευαγγελική Περικοπή της Κυριακής, καθώς αφορά στην πρώτη αναγγελία του Ιησού προς τους μαθητές του, ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει το Πάθος και στη συνέχεια να αναστηθεί, τη Μεταμόρφωση του Κυρίου.

Όπως επισημαίνει, οι...

Το ταξίδι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής συνεχίζεται

Την περικοπή, που θα ακουστεί στις εκκλησίες, κατά τη δεύτερη Κυριακή της Σαρακοστής, καθώς επίσης και τη σημασία του “ταξιδιού” μέσα από τις διδαχές αυτής της περιόδου, αναλύει σήμερα η υπεύθυνη του Κύκλου Μελέτης της Αγίας Γραφής, κ. Αλεξάνδρα Φετουρή.

Όπως σημειώνει, “αυτά που ακούω...

Υποδοχή τιμίου λειψάνου Αγίας Άννης

Χθες, Κυριακή της Ορθοδοξίας, το απόγευμα, στον αύλιο χώρο του ιστορικού Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμουπόλεως, του επιλεγομένου "των Ψαριανών" , πραγματοποιήθηκε πάνδημη υποδοχή τιμίου Λειψάνου της Αγίας Προμήτορος Άννης, κομισθέντος από την Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου στην...

1η Κυριακή Τεσσαρακοστής: “Η ουσία”

Την οδό της Μεγάλης Τεσσαρακοστής έχουμε ξεκινήσει να βαδίζουμε με την Καθολική Εκκλησία να στέκεται αρωγός στους πιστούς και συγκεκριμένα στην προσπάθειά τους, να συλλάβουν και να κατανοήσουν την ουσία των μηνυμάτων αυτής της εκκλησιαστικής περιόδου.

Στη νέα διαδικτυακή εκπομπή της...

"Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, οδός προς μία καινούργια ζωή"

Να αναπτύξουμε μία “σχέση υπεύθυνη και προσωπική” με τα βαθύτερα νοήματα της πίστης, μέσα από τον δρόμο και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μας καλεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, στο πλαίσιο των εκπομπών “Μηνύματα Πίστεως” που πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Σύρου με την πολύτιμη συνεργασίας της κ. Αλεξάνδρας...

Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Προμήτορος Άννης στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’ έχει τη χαρά και την τιμή να προσκαλέσει τους πιστούς στην υποδοχή του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Προμήτορος Άννης, εκ του Κειμηλιοφυλακίου της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 5 Μαρτίου 2017, και ώρα 6 μ.μ. στον...

O κκ. Δωρόθεος Β΄ στους γερανούς του Νεωρίου

Τους γερανούς των Ναυπηγείων του ΝΕΩΡΙΟΥ επισκέφθηκε σήμερα ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ , συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Ναυπηγείου κ. Κωνστ. Κοκκάλα και τον Πρόεδρο των Χειριστών Γερανών κ. Ελευθέριο Νομικό, ανέβηκε μέχρι τους θαλάμους των χειριστηρίων, χειρίστηκε την περιστροφή ενός...

“Ένας μεγάλος σταθμός αλήθειας και ζωής”

  • Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, 2017 - 09:33
  • 0 Σχόλια

Αναφορικά με την αξία της συγχώρεσης καθώς και της νηστείας προετοιμάζονται οι πιστοί αυτή την περίοδο και ειδικότερα με φόντο την Κυριακή της Τυρινής στην οποία και πλησιάσαμε, προκειμένου να εισέλθουμε στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκπομπής “...

Αγάπη, η μόνη "χαραμάδα" για την είσοδο στο Βασίλειο των Ουρανών

  • Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, 2017 - 12:17
  • 0 Σχόλια

Την έννοια της Κρίσεως, από το Θεό, αναλύει στη σημερινή της εκπομπή η υπεύθυνη του Κύκλου Μελέτης της Αγίας Γραφής, κ. Αλεξάνδρα Φετουρή, με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής, η οποία αφορά σε παραβολή του Ιησού, σχετικά με τη Δευτέρα Παρουσία.

Σύμφωνα με την κ. Φετουρή, η...

“Το μυστήριο της αναδημιουργίας σε όλη την έκταση...”

  • Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, 2017 - 08:14
  • 0 Σχόλια

Το “μεγαλείο του Θεού απέναντι στο ανθρώπινο δράμα” καθώς επίσης και το μήνυμα της ουσιαστικής αγάπης και πίστης μεταδίδεται μέσω της παραβολής του ασώτου υιού, αυτή την εβδομάδα στην Εκκλησία.

Όπως εξηγεί η υπεύθυνη του κύκλου μελέτης της Αγίας Γραφής, Αλεξάνδρα Φετουρή στη διαδικτυακή...

“Ειρηνικοί – πιστοί – αυθεντικοί”

  • Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, 2017 - 08:12
  • 0 Σχόλια

Την αξία του σεβασμού προς το πρόσωπο του Θεού, αλλά και προς τον συνάνθρωπο έρχεται να αναδείξει η σημερινή περικοπή που αναλύει ο πατέρας Γιάννης Μαραγκός, στο πλαίσιο της εκπομπής “Ο Λόγος του Κυρίου”, που πραγματοποιεί σε εβδομαδιαία βάση η Καθολική Εκκλησία Σύρου.

“Σήμερα έχουμε να...

"Εσείς είστε το φως του κόσμου, το αλάτι της γης"

  • Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:25
  • 0 Σχόλια

Την ταυτότητα των μαθητών του προσδιορίζει στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Ιησούς, καταφεύγοντας σε μία ακόμη παραβολή, γεννημένη από την εμπειρία της καθημερινής ζωής για να κοινοποιήσει ένα σπουδαίο μήνυμα στους ακροατές του.

Όπως σημειώνει ο π. Ιωάννης Μαραγκός, ο Ιησούς δεν εξηγεί...

Σελίδες