Τα νέα πρόσωπα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Ανάληψη καθηκόντων από 1η Σεπτεμβρίου

Επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου, σύμφωνα με τον αριθμό των σταυρών προτιμήσεως, και τα ποσοστά που έλαβε ο κάθε συνδυασμός κατά τις εκλογές της 18ης και της 25ης Μαΐου 2014.

Με σχετική απόφασή του, ανακηρύσσονται ο επιτυχών και οι επιλαχόντες συνδυασμοί, ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και οι τακτικοί και αναπληρωματικοί περιφερειακοί των συνδυασμών που εκλέγονται.

Συγκεκριμένα, ο επιτυχών συνδυασμός “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” με επικεφαλής τον Γιώργο Χατζημάρκο λαμβάνει συνολικά 31 έδρες, ενώ ακολουθούν το “Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Δημιουργίας” του Γιάννη Μαχαιρίδη με 11 έδρες, η “Νησιωτική Ανατροπή” του Μπενέτου Σπύρου με 5 έδρες και οι συνδυασμοί “Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου” και “Ελληνική Αυγή για το Νότιο Αιγαίο”, με δύο έδρες έκαστος.

Η νέα περιφερειακή αρχή

Ως εκ τούτου, νέος Περιφερειάρχης Ν Αιγαίου ανακηρύσσεται ο Γιώργος Χατζημάρκος, ενώ καθήκοντα Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων αναλαμβάνει ο Γιώργος Λεονταρίτης.

Τακτικοί περιφερειακοί σύμβουλοι ανά εκλογική περιφέρεια στις Κυκλάδες ανακηρύσσονται: ο Δημήτρης Λοτσάρης (Εκλογική Περιφέρεια Άνδρου), η Θεώνη Λειβαδάρου (Εκλογική Περιφέρεια Θήρας), ο Παναγιώτης Βιτάλης (Εκλογική Περιφέρεια Κέας-Κύθνου), ο Νικόλαος Βενάκης (Εκλογική Περιφέρεια Μήλου), ο Στέλιος Μπρίγγος (Εκλογική Περιφέρεια Μυκόνου), ο Γιάννης Μαργαρίτης (Εκλογική Περιφέρεια Νάξου), ο Κωνσταντίνος Μπιζάς (Εκλογική Περιφέρεια Πάρου), ο Μάρκος Δαδάος και η Χρηστιάννα Πάπιτση (Εκλογική Περιφέρεια Σύρου) και τέλος ο Γιάννης Γιαγιάς (Εκλογική Περιφέρεια Τήνου).

Επανέρχεται ο θεσμός του Επάρχου

Ωστόσο, σημειώνεται ότι με τον νόμο 4255/2014 “Εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

και άλλες διατάξεις”, μετά από τέσσερα χρόνια θεσμοθετείται εν νέου η θέση του έπαρχου.

Ειδικότερα, στο Άρθρο 29 του νόμου που διέπει τον τρόπο διεξαγωγής των Ευρωεκλογών και ανάδειξης των ευρωβουλευτών, αναφέρεται ότι: “επανέρχεται η νομική ορολογία − ονομασία Έπαρχος νησιωτικής περιφερειακής ενότητας στο σύνολο των πρώην νησιωτικών Επαρχείων, αντί του περιφερειακού συμβούλου νησιωτικής περιφερειακής ενότητας, με αρμοδιότητες τις οποίες εκχωρεί ο Περιφερειάρχης, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα με τους περιφερειακούς συμβούλους νησιωτικών περιφερειακών ενοτήτων”.

Συνεπώς, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο Περιφερειάρχης θα ορίσει τους περιφερειακούς συμβούλους που θα κληθούν ανά εκλογική περιφέρεια να ασκήσουν καθήκοντα επάρχου και συγκεκριμένα στα νησιά, όπου υπήρχαν και στο παρελθόν επαρχεία.

Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης

Τη θέση της μείζονος μειοψηφίας καταλαμβάνει ο συνδυασμός του Γιάννη Μαχαιρίδη, “Νότιο Αιγαίο Δημιουργίας”, από τον οποίο εκλέγονται οι: Γιάννης Δεκαβάλλας (Εκλογική Περιφέρεια Θήρας), Μαρουσούλα Χανιώτη (Εκλογική Περιφέρεια Μυκόνου), Παντελής Τζανακόπουλος (Εκλογική Περιφέρεια Πάρου) και Τζώρτζης Μακρυωνίτης (Εκλογική Περιφέρεια Σύρου).

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η “Νησιωτική Ανατροπή” του Μπενέτου Σπύρου καταλαμβάνει 5 έδρες. Στις Κυκλάδες εκλέγεται η υποψήφια χωρική αντιπεριφερειάρχης Άννα Μαυρουδή και ειδικότερα στην Εκλογική Περιφέρεια Νάξου.

Τη μία εκ των δύο εδρών που εξασφάλισε η “Λαϊκή Συσπείρωση”, καταλαμβάνει στη Νάξο ο υποψήφιος Χωρικός αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Σιγάλας και τέλος, από τον επιλαχόντα συνδυασμό “Ελληνική Αυγή για το Νότιο Αιγαίο”, ο Συριανός Στράτος Μαύρος κατέλαβε την έδρα στην Εκλογική Περιφέρεια Θήρας.

“Κλειστά χαρτιά”

Όσον αφορά στον καθορισμό των αρμοδιοτήτων, αλλά και στον τρόπο αξιοποίησης των περιφερειακών συμβούλων στα νησιά του Νομού, η νέα περιφερειακή αρχή μέχρι στιγμής κρατά κλειστά τα “χαρτιά” της, σημειώνοντας πως τα καθήκοντα, αλλά και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις θεματικών αντιπεριφερειαρχών, θα ανακοινωθούν την 1η Σεπτεμβρίου.

Ετικέτες: