Εμπλουτισμός εξοπλισμού του Εργαστηριακού Κέντρου Σύρου με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Στα βήματα της σύγχρονης τεχνολογικής εποχής

Η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης τεχνογνωσίας μέσω των σύγχρονων μέσων που αναβαθμίζουν και εξελίσσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελεί σταθερό στόχο του Εργαστηριακού Κέντρου Σύρου, το οποίο αναζητά συνεχώς λύσεις για την ανανέωση του εξοπλισμού του.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εργαστηριακό Κέντρο Σύρου, που λειτουργεί στο λυκειακό συγκρότημα του Μάννα, κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα υποστήριξης σχολικών μονάδων που υλοποιείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το εν λόγω πρόγραμμα προσφέρει χρηματοδότηση για την αγορά τεχνολογικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού σε σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα με απώτερο σκοπό να εξοπλίσει τα παιδιά με τις απαραίτητες δεξιότητες για την ακαδημαϊκή τους επιτυχία, δεδομένου ότι η ψηφιακή παιδεία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τις σπουδές τους. Επίσης, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην καθιέρωση της χρήσης πολυμέσων ως βασικής μεθόδου διδασκαλίας.

Το αίτημα του Εργαστηριακού Κέντρου Σύρου στο οποίο καταγράφονταν οι ανάγκες του με βάση το αναλυτικό πρόγραμμά του, εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές του Ιδρύματος. Στη συνέχεια, αφού κατατέθηκαν προσφορές για την προμήθεια του εξοπλισμού, ακολούθησε η αγορά του.

Ο εξοπλισμός αφορά:

•             Σετ φωτογραμμετρικής μεθόδου αποτύπωσης (drone, tablet και λογισμικό) για το εργαστήριο Τεχνικών  Δομικών Έργων και  Γεωπληροφορικής

•             Σύστημα KNX (Συστήματα Κεντρικού Ελέγχου και Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίων  - Έξυπνα κτίρια) για το εργαστήριο Ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων

•             Σύστημα VR (Virtual Reality – εικονική πραγματικότητα) για το εργαστήριο καινοτομίας και ανοιχτών τεχνολογιών

•             Raspberry kit για το εργαστήριο εφαρμογών πληροφορικής

•             Εκτυπωτής Α3, φωτογραφική μηχανή για το εργαστήριο γραφικών τεχνών

•             Σετ συσκευών ελέγχου πίεσης & ροής συστημάτων τροφοδοσίας καυσίμου για το εργαστήριο οχημάτων

•             Συσκευή εξαέρωσης φρένων με τάπες για το εργαστήριο οχημάτων

•             Σετ μηχανημάτων( ψαλίδι, στράντζα, κοπτικά κ.α.) για το εργαστήριο μηχανολογικών εγκαταστάσεων & κατασκευών

•             Σετ εκπαιδευτικής ρομποτικής για το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Σύρου.

Ο σύλλογος διδασκόντων, η διεύθυνση, οι γονείς και οι μαθητές μας, ευχαριστούν ιδιαιτέρως το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  για την αποδοχή του αιτήματος δωρεάς.

Προσπάθειες για συνεχή αναβάθμιση

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο Υποδιευθυντής, Γιώργος Φρέρης τόνισε ότι οι ανάγκες στον εργαστηριακό τομέα δε σταματούν να αυξάνονται όσο προχωράει η τεχνολογία. «Δυστυχώς, το δημόσιο αδυνατεί να προλάβει την εξέλιξή της. Μπορεί κάποιες ανάγκες να καλύπτονται από τη Σχολική Επιτροπή που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο, ωστόσο, δεν υπάρχει λύση για μεγαλύτερες ανάγκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατέστησε δε γνωστό ότι το Εργαστηριακό Κέντρο Σύρου προσπαθεί να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που του προσφέρεται για να αναβαθμίζεται. Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος κύκλος «Μια Νέα αρχή στα ΕΠΑΛ», που περιλαμβάνει τόσο την πραγματοποίηση δράσεων όσο και την προμήθεια εξοπλισμού.

«Είμαστε πολύ δραστήριοι σε αυτό το κομμάτι. Από το 2001 και μετά, ο εξοπλισμός που έχουν αγοράσει τα εργαστήρια των Κυκλάδων είναι αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο κ. Φρέρης. Υπογραμμίζεται ότι εκτός από το νησί της Σύρο, εργαστηριακό κέντρο διαθέτει και η Νάξος ενώ πραγματοποιούνται ήδη ενέργειες για τη δημιουργία και τρίτου κέντρου εντός νομού, αυτή τη φορά στη Σαντορίνη.

Καταλήγοντας, ο Υποδιευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Σύρου υποστήριξη ότι η ανανέωση του εξοπλισμού σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής είναι σημαντική και προσφέρει στους μαθητές ένα διευρυμένο πλαίσιο γνώσεων. «Τα παιδιά πρέπει να έχουν ενδιαφέρον, κίνητρο. Δε γίνεται να κάνουν τις δουλειές τους μέσω ενός κινητού κι εμείς να μην τους παρέχουμε έναν 3D εκτυπωτή ή ένα σύστημα σχεδίασης τριών διαστάσεων. Όλα αυτά είναι απαραίτητα».