Επιβεβλημένη η ενίσχυση του Εργαστηριακού Κέντρου Σύρου με σύγχρονο εξοπλισμό

Ανεπαρκή τα υπάρχοντα μέσα

Στην αναζήτηση λύσεων για την αναβάθμιση και ανανέωση του εξοπλισμού του Εργαστηριακού Κέντρου Σύρου με μηχανήματα που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας, έχει στραφεί το προσωπικό του, με στόχο την αποτελεσματικότερη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών.

Υποχρέωση του Εργαστηριακού Κέντρου, το οποίο λειτουργεί στο λυκειακό συγκρότημα του Μάννα, αποτελεί η εξυπηρέτηση όλων των σχολικών μονάδων με τεχνικές ειδικότητες για την πραγματοποίηση των ασκήσεων και των εργαστηριακών μαθημάτων τους. Ειδικότερα, στα μαθήματά του εκπαιδεύονται μαθητές από το ΕΠΑΛ Σύρου, Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου και Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου.

Απουσία τεχνολογικής αιχμής

Ωστόσο, η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την εξασφάλιση τεχνολογικής αιχμής, η οποία κρίνεται σημαντική για εκείνους που εκπαιδεύονται και προετοιμάζονται για τη μελλοντική είσοδό τους στη σύγχρονη αγορά εργασίας.   

«Δεν μπορούμε να κάνουμε μάθημα σε κάποιον με έναν κινητήρα του ’60 ή του ’70. Πρέπει να έχουμε κάτι ανάλογο της εποχής. Έτσι λοιπόν, προσπαθούμε να βρούμε να λύσεις είτε μέσω της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία χρηματοδοτείται από το κράτος, είτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ (Υπουργείο – Περιφέρεια Ν. Αιγαίου) και δωρεών», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Υποδιευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου, Γιώργος Φρέρης.

«Οι δωρεές μας γλυτώνουν από προβλήματα»

Τα χέρια των υπευθύνων «έλυσε» πριν από λίγο καιρό η δωρεά δύο πετρελαιοκινητήρων για τις ανάγκες λειτουργίας των εργαστηρίων Μηχανολογίας και Οχημάτων. Τους συγκεκριμένους κινητήρες, που προέρχονταν από ένα μεγάλο σκάφος της Μυκόνου, εντόπισε ο Υπεύθυνος του Τομέα Μηχανολογίας κ. Σταματίου, ο οποίος ήρθε αμέσως σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του, Παναγιώτη Φαρούπο. Ο ίδιος χάρισε απλόχερα τις μηχανές στο Εργαστηριακό Κέντρο, αποδεικνύοντας έμπρακτα τις ευαισθησίες και το ενδιαφέρον σας για τους μαθητές.

Στην ευχαριστήρια επιστολή του, ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου κ. Δημήτρης Ανδρεαδάκης είχε σημειώσει πως μέσα από τη γενναιόδωρη αυτή κίνηση αναδεικνύονται έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική η ευαισθησία και η προσφορά, ενώ δημιουργούνται συνθήκες αισιοδοξίας στους εκπαιδευτικούς που «επενδύουν» στη μάθηση, τη χαρά και τον ενθουσιασμό των παιδιών.

Πέρα από τις σχολικές μονάδες του νησιού, ενδιαφέρον για τη χρήση του Εργαστηριακού Κέντρου εκδηλώνει τελευταία και το Υπουργείο Βιομηχανίας με σκοπό τη διεξαγωγή εξετάσεων για την πιστοποίηση πτυχίων. «Έχουμε προσπαθήσει να δούμε τι μπορούμε να τους προσφέρουμε και να κάνουμε ένα συμφωνητικό με την υπηρεσία της περιφέρειας ώστε να έρχονται εδώ και να γίνονται οι εξετάσεις τους σε πραγματικό αντικείμενο», τόνισε ο κ. Φρέρης.

Στο Κέντρο λειτουργούν πέντε εργαστήρια πληροφορικής, τα οποία μελλοντικά θα εξοπλιστούν με ακόμη πιο σύγχρονο υλικό μέσω ενός διαγωνισμού του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Δεν ανταποκρινόμαστε στο 100% των απαιτήσεων»

Στον Τομέα της Μηχανολογίας λειτουργούν τέσσερα βασικά εργαστήρια: Θερμοϋδραυλικών, Μηχανολογικών κατασκευών, Οχημάτων και Ψυκτικών, τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα λόγω της παλαιότητας πολλών μηχανημάτων. «Ακόμα δεν έχουμε βρει λύση για τον εξοπλισμό τους με κάτι πιο σύγχρονο. Η δωρεά από τον κ. Φαρούπο μας λύνει, κατά κάποιον τρόπο το πρόβλημα στο εργαστήριο των οχημάτων και μηχανών εσωτερικής καύσης. Από την άλλη, στα υπόλοιπα τρία εργαστήρια θα κάνουμε μία προσπάθεια για την εξασφάλιση κάποιων χρημάτων μέσω ΕΣΠΑ, και κάποια χορηγία που μπορούμε να πάρουμε από ένα μεγάλο ίδρυμα της Αθήνας. Αν τα καταφέρουμε, ελπίζω του χρόνου να ανταποκρινόμαστε 100% στις απαιτήσεις του αναλυτικού προγράμματος και στις ανάγκες των εργαστηρίων», σημείωσαν οι υπεύθυνοι.

Παλαιότητα και επικινδυνότητα

Πρόσθεσαν μάλιστα πως κάποια από τα υπάρχοντα μηχανήματα, πέρα από παλαιά είναι και επικίνδυνα, καθώς δε διαθέτουν καλύμματα ή ασφάλειες για την προστασία των μαθητών. Καταλήγοντας, αναφέρθηκαν στην άψογη συνεργασία τους με την αρμόδια Σχολική Επιτροπή η οποία κατανοεί τις ανάγκες του Κέντρου και προσπαθεί να βρει λύσεις. «Αν καταφέρουμε να πάρουμε αυτά τα λίγα που ζητάμε για να καλύψουμε στο 100% τις ανάγκες μας θα είμαστε πάρα πολύ καλά για μια πενταετία», επεσήμανε ο Υποδιευθυντής κ. Φρέρης.