Δήμος Σύρου - Ερμούπολης

Στο δημοτικό συμβούλιο το αίτημα 120 δημοτών για εύρεση επενδυτών

“Ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας” με τους 120 δημότες που έθεσαν γραπτώς αίτημα να διερευνηθεί η δυνατότητα αναζήτησης επενδυτών για την πραγματοποίηση έργων στο νησί, θα κρατήσουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με την προϋπόθεση να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά τους, η οποία θα κινείται αυστηρά στο επιτρεπόμενο νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να κινηθεί ένας Δήμος.

 

Εκπρόσωπος των συνυπογραφόντων του αιτήματος, ο κ. Νικόλαος Χάλαρης μίλησε στη συνεδρίαση για την πρόταση που κατέθεσαν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο οι ίδιοι, η οποία αφορά στο να εγκριθεί η εξουσιοδότηση του δημάρχου, Γιάννη Δεκαβάλλα, να προχωρήσει στη λήψη απόφασης που θα “ανάβει το πράσινο φως” σε επενδυτές να πραγματοποιήσουν έργα στη Σύρο με άξονα την πρόταση που έχει γίνει γνωστή από τον Αρτέμη Σώρρα για τη διάσωση της Ελλάδας. Σημείωσε μάλιστα πως η σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες είναι τραγική και απαιτείται άμεσα διέξοδος.

 

Από την πλευρά, του ο κ. Δεκαβάλλας γνωστοποίησε την απόφαση του νομικού συμβούλου της ΚΕΔΕ, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, η οποία έχει αποσταλεί σε όλους τους Δήμους της χώρας, τονίζοντας πως στο περιεχόμενό της, αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως “απαγορεύεται και είναι μη νόμιμη και άκυρη κάθε διαδικασία που αποσκοπεί σε απευθείας διαπραγμάτευση και απευθείας ανάθεση σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα και υπογραφή δανειακής σύμβασης ακόμη και με συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα αν προηγουμένως δεν έχει τηρηθεί η διαδικασία της προσκλήσεως ενδιαφέροντος της κοινοποιήσεως σε όλα τα αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να λάβουν γνώση προκειμένου να καταθέσουν προσφορές...”.

Παράλληλα, ο δήμαρχος διευκρίνισε πως για την πραγματοποίηση οποιουδήποτε έργου, θα πρέπει να έχει αναζητηθεί πρωτίστως η κατοχύρωση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ή πόρων που προέρχονται από το κεντρικό κράτος ή η πιθανότητα σύμπραξης του Δήμου με ιδιώτη (ΣΔΙΤ) όπως άλλωστε ορίζει το νομικό πλαίσιο των ΟΤΑ.

 

Αξίζει να σημειωθεί, πως αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος, διατυπώνοντας πολλές απόψεις υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης της πρότασης ενώ υπήρξαν και επιφυλάξεις για τους “αόρατους σωτήρες” όπως τονίσθηκε από ορισμένους αιρετούς, οι οποίες  παρουσιάζονται στο βίντεο που ακολουθεί.