Ούτε εκτίμηση για την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης στην Ερμούπολη κατά την ενημέρωση του αρμόδιου αντιδημάρχου, Στ. Γουσγουνέλη

Εκκρεμότητες και ασαφές χρονοδιάγραμμα

Αναπάντητη παραμένει η αγωνία των πολιτών και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης σχετικά με το χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών της ανάπλασης, αφού εκκρεμότητες εκ μέρους του εργολάβου, αλλά και η νέα παράταση που έχει ζητήσει έως τις 20 Φεβρουαρίου, δεν αφήνουν περιθώρια ασφαλούς ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, εκ μέρους του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρου Γουσγουνέλη.

Το θέμα έθεσε επί τάπητος ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αιτούμενος από τον κ. Γουσγουνέλη, έστω μία πρόβλεψη αναφορικά με το χρόνο υλοποίησης των εναπομεινουσών εργασιών, καθώς όπως χαρακτηριστικά σημείωσε “ο κόσμος έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του”. Παρά το γεγονός πως, όπως πρόσθεσε, “απ΄ό,τι έχουμε καταλάβει δεν μπορείτε να δώσετε σαφή απάντηση”, ωστόσο, επανέλαβε, “να δώσετε τουλάχιστον μία πρόβλεψη”.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως, καθ΄ όλο το προηγούμενο διάστημα των εργασιών, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής είχαν υπάρξει επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με την περαίωση όλων των εργασιών έως και το τέλος του περασμένου έτους, προφορικές δεσμεύσεις... που όμως, εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως περίσσευαν να αναφερθούν, αφού ήδη συμπληρώνεται ο Ιανουάριος και το έργο του παραλιακού μετώπου χαρακτηρίζεται από αρκετά “ανοικτά” θέματα έως σήμερα.

Στ. Γουσγουνέλης: Εντός του μήνα στάση λεωφορείων και φωτιστικά

Προλογίζοντας τις μεγάλες εκκρεμότητες στο έργο της ανάπλασης ο κ. Γουσγουνέλης, προέβη σε ένα γενικό σχόλιο απαντώντας στον κ. Χρυσαφίδη, πως, “το έργο προχωρά με αρκετά καλό ρυθμό θα έλεγα, γιατί οι λεπτομέρειες που απομένουν έχουν αρκετές δυσκολίες και θα μείνουν αρκετά μερεμέτια για φτιάξιμο, τα οποία θα πρέπει προσεκτικά ο εργολάβος να τα αποκαταστήσει όλα”. Εστιάζοντας ειδικότερα, στο θέμα της μη δημιουργίας αφετηρίας και χώρου παραμονής λεωφορείων, ο αντιδήμαρχος, πρόσθεσε πως, “Η μεγάλη εκκρεμότητα είναι ο χώρος της στάσης των λεωφορείων”, γνωστοποιώντας πως, σχετικά με το εν λόγω θέμα, ο εργολάβος “έχει δεσμευθεί πως εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει. Δεν έχει πολύ μεγάλο όγκο εργασίας και θα τελειώσει σχετικά γρήγορα”.

Πέραν αυτού, ανοικτό παραμένει και το ζήτημα της τοποθέτησης φωτιστικών σημείων κατά μήκος του παραλιακού τμήματος, τα οποία αν και – όπως τόνισε – έπρεπε ήδη να έχουν εγκατασταθεί, η έναρξη των εργασιών τους ωστόσο, έχει συναντήσει σημαντική καθυστέρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο σκοτεινό “τοπίο” που συναντούν οι διερχόμενοι καθημερινά, κυρίως δε, τις βραδινές ώρες. “Τα φωτιστικά έχουν καθυστερήσει αρκετά. Ενώ είχε πει (σσ. ο εργολάβος) ότι 10 – 15 Ιανουαρίου θα είναι εδώ, τώρα υπόσχεται και δεσμεύεται ότι 30 Ιανουαρίου θα είναι τα φωτιστικά εδώ για να ξεκινήσει την τοποθέτησή τους” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να δεσμεύεται για τον χρόνο ανάπτυξης, έστω και των πρώτων εργασιών.

Εισήγηση για ποινικές ρήτρες

Εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο Σταύρος Γουσγουνέλης, με φόντο την χρονοκαθυστέρηση υλοποίησης του έργου, απάντησε πως, προσανατολίζεται στην επιβολή ποινικών ρητρών σχετικά και με τη νέα παράταση που ζήτησε ο εργολάβος. “Η εικόνα που έχουμε είναι ότι έχει ζητήσει παράταση προθεσμίας μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου”. Όπως τόνισε, “Έχουμε στείλει το αίτημα στην ειδική υπηρεσία διαχείρισης που πρέπει να προεγκρίνει την παράταση για να προχωρήσει και η υπηρεσία μας”, εξηγώντας όμως τέλος, πως “για όλη την καθυστέρηση που έχει υπάρξει, εγώ προσωπικά, θα εισηγηθώ να δοθούν ποινικές ρήτρες”.