Καιρός: Πολλές περιοχές με «θερμική έξαρση» το επόμενο διήμερο

  • Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024 - 13:55

Υπομονή έως την Πέμπτη συστήνουν οι μετεωρολόγοι, καθώς η αφρικανική σκόνη και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα παραμείνουν για ακόμη ένα διήμερο, σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις.

Η σταδιακή υποχώρηση της σκόνης θα αρχίσει από την Τετάρτη, ενώ από την Πέμπτη η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει και θα έχουμε «άνοιξη όπως την θέλουμε».

Πολλές περιοχές με θερμική έξαρση

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, κ. Θοδωρής Κολυδάς ανέφερε σε ανάρτησή του, πως η Τρίτη και η Τετάρτη θα είναι οι πιο ζεστές ημέρες της εβδομάδας, με πολλές περιοχές να βρίσκονται πάνω από την «θερμική έξαρση».

Σε νεότερη ανάρτησή του, ανέφερε πως για το επόμενο διήμερο εκτός από τα δυτικά και νότια η θερμοκρασία θα ανέβει και στα κεντρικά, καθώς το θερμικό ridge που υπάρχει στα δυτικά της χώρας μας κινείται ανατολικότερα.

Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν αύριο, ενώ την Τετάρτη παρότι οι θερμοκρασίες στην ανώτερη ατμόσφαιρα αρχίζουν να πέφτουν, οι τιμές θα διατηρηθούν υψηλές λόγω θερμικής αδράνειας, ενώ παράλληλα καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι δυτικοί καταβατικοί άνεμοι στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Από την Πέμπτη και μετά προβλέπεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και επάνοδος σε κανονικές για την εποχή τιμές.

Από Πέμπτη «άνοιξη όπως την θέλουμε»

Οπως αναφέρει εξάλλου, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος από την Πέμπτη θα έχουμε «Άνοιξη όπως την θέλουμε», με τον υδράργυρο στους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια μέρα καθαρίζει η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Τρίτη θα είναι η τελευταία ημέρα με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα  κυρίως στα δυτικά και νότια της χώρας. Από την Τετάρτη και από τα δυτικά με την επικράτηση δυτικών βορειοδυτικών ανέμων η σκόνη θα απομακρυνθεί.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα ξεπερνά τοπικά και τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες – Αλλάζει ξανά ο καιρός

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου «αρκετά άστατος θα καταστεί ο καιρός την Πέμπτη αρχικά στην Μακεδονία και τη Θράκη και από την Παρασκευή και μετά στις περισσότερες περιοχές της ενδοχώρας με μπόρες και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η θολούρα- σκόνη θα υποχωρήσει από τα μέσα της εβδομάδας ενώ οι άνεμοι δεν φαίνεται να ενισχύονται ιδιαίτερα στα πελάγη και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση κυρίως από το Σ/Κ και μετά!»

Ο μετεωρολόγος σε ανάρτησή του, παραθέτει και γράφημα με τις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για αύριο

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για αύριο προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε στα ορεινά πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η οποία θα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα ανοικτά του Ιονίου έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 τοπικα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη δυτική χώρα και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 30 με 32 τοπικά στα δυτικά τους 34 βαθμούς ενώ στη νότια Κρήτη θα αγγίξει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στα νότια, κατά τόπους πιο πυκνές, όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στη Κρήτη.
Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.
Σταδιακή υποχώρηση της αφρικανικής σκόνης από τα δυτικά.
Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα υπόλοιπα θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και άνοδο στα ανατολικά. Στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, το Ιόνιο και τις Κυκλάδες θα φτάσει τους 27 με 29 και τοπικά στα νοτιοδυτικά τους 30 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 32 με 34 και τοπικά τους 35 βαθμούς και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

in.gr

 

Ετικέτες: