“Η Μικρή μας Πόλη” από την ομάδα “Γιατί Έτσι" στο θέατρο Απόλλων

Ένα ρομαντικό ταξίδι στις αρχές της δεκαετίας του ‘30

Σοφία Νομικού: "Μέσα από ρομαντικές σκηνές ξυπνά η εικόνα μίας μικρής κοινωνίας που βασίζεται σε αξίες που στο πέρασμα του χρόνου έχουν διαβρωθεί"

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά και πολυπαιγμένα θεατρικά έργα του βραβευμένου με Pulitzer Αμερικανού συγγραφέα Θόρντον Oυάιλντερ, παρουσιάζει η ομάδα “Γιατί Έτσι Αμκε”.

Πρόκειται για το έργο η “Μικρή μας πόλη” που ανεβαίνει από τις 15 Μαίου και για τέσσερις παραστάσεις στο θέατρο Απόλλων.

"Πρόκειται για μία παράσταση που παρουσιάζει μέσα από μία λυρική και συνάμα ρομαντική πλευρά, τις διαχρονικές αξίες της κοινωνίας του 1938", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη" με αφορμή την συγκεκριμένη παράσταση η ιδρύτρια της ομάδας “Γιατί Έτσι Αμκε”, Σοφία Νομικού.

"Μία παράσταση βασισμένη σε διαχρονικές αξίες"

Η ομάδα “Γιατί Έτσι Αμκε” παρουσιάζει την παράσταση “Η Μικρή μας Πόλη” του Θόρντον Ουάιλντερ στο Θέατρο Απόλλων από την Τετάρτη 15 έως και το Σάββατο 18 Μαΐου.

Ο Τhornton Wilder, μέσα από το έργο του, "Η μικρή μας πόλη" (Our Town), μας καλεί να αποτιμήσουμε, το ανεκτίμητο και των πιο μικρών συμβάντων της καθημερινής μας ζωής. Μέσα από τις ελλειπτικές αφηγήσεις, των μικρών, απλών, καθημερινών σκηνών, με έναν ανεπανάληπτο και ποιητικό τρόπο, ο θεατής βλέπει καθαρά, κατανοεί και συνειδητοποιεί," τον άπειρο χρόνο και χώρο", του οποίου αποτελεί μέρος.

"Η παράσταση είναι πάνω στο πολύ γνωστό έργο του Θόρντον Ουάιλντερ "Η μικρή μας πόλη", το οποίο γράφτηκε το 1938, το οποίο αποπνέει τρυφερότητα και νοσταλγία. Πιστεύω ότι αποτελεί προνόμιο για μία ομάδα, όπως είναι η δική μας, να καταφέρει να το παρουσιάσει", τονίζει, μεταξύ άλλων, η Σοφία Νομικού, η οποία σημειώνει ότι το συγκεκριμένο παρ' όλο που γράφτηκε πριν 86 χρόνια, παραμένει δημοφιλές μέχρι και σήμερα και είναι πολλά τα ανεβάσματά του, μεταξύ των οποίων στο θέατρο Λαμπέτη το 1991 σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη, στο “Δημήτρης Χόρν” το 2003 σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και στο ΚΘΒΕ το 2014 σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου. Αυτό το καλοκαίρι και για 40 παραστάσεις, το απολαμβάνουμε στο θερινό θέατρο Λαμπέτη σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Γιάννη Κακλέα.

Όπως λέει, μέσα από την παράσταση θα δοθεί η δυνατότητα στους θεατές να ταξιδέψουν σε μία περασμένη εποχή και συγκεκριμένα στην περίοδο από το 1903 έως το 1913, όπου η κοινωνία ήταν εντελώς διαφορετική, βασισμένη σε διαχρονικές αξίες, όπως τον έρωτα, τον γάμο, τις ανθρώπινες σχέσεις.

"Στην ουσία μιλάμε για τις καθημερινές στιγμές ανθρώπων της διπλανής πόρτας, οι οποίοι ζουν τον έρωτα, τον γάμο, τον θάνατο. Απλά αυτές τις στιγμές ο συγγραφέας τις αποτυπώνει με έναν λυρικό και τρυφερό τρόπο. Επίσης, το συγκεκριμένο έργο έχει και μία καινοτομία, καθώς ο Θόρντον Ουάιλντερ δεν χρησιμοποιεί σκηνικά, παρουσιάζοντάς το ως θέατρο μέσα στο θέατρο", επισημαίνει η κα. Νομικού.

Αναφερόμενη για τους συντελεστές της παράστασης, υπογραμμίζει ότι επί σκηνής θα παρουσιαστούν 20 άτομα, ανάμεσα στα οποία, κάποια που για πρώτη φορά ασχολούνται με το θέατρο, τονίζοντας παράλληλα ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και τρία άτομα με ειδικές ανάγκες, κάτι που την χαροποιεί ιδιαίτερα.

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρίσκονται στην ομάδα μας και συμμετάσχουν στις παραστάσεις μας και τρία άτομα με ειδικές ανάγκες και γι’ αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω και το Σύλλογο "Δικαίωμα" που μας βοήθησε σε αυτό, αλλά και στην παραχώρηση χώρου για τις πρόβες μας. Είναι συγκινητικό που έχουμε αναπτύξει μία τέτοια συνεργασία και πολύ περισσότερο γιατί ο πολιτισμός δίνει τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης και ένταξης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Θα ήταν μεγάλη μας χαρά αυτή η παράσταση να αποτελέσει ένα "σκαλοπάτι" για παρόμοιες δράσεις", καταλήγει, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν σχέδια και για άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι η ομάδα Γιατί Έτσι Αμκε” ιδρύθηκε το 2018, με βασικό σκοπό την πολύπλευρη δραστηριοποίηση τόσο στο θέατρο, όσο και χώρο του θεάματος γενικότερα. Από τότε έως και σήμερα έχουν παρουσιαστεί διάφορες παραστάσεις, ενώ έχουν υπάρξει και πληθώρα συμμετοχών σε εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί τόσο από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης με επίκεντρο το χριστουγεννιάτικο πολιτιστικό πρόγραμμα, όσο και σε δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από Συλλόγους, αλλά και από ιδιώτες του νησιού.

Για τέσσερις παραστάσεις

Μέσα από την παράσταση «Μικρή μας πόλη» της ομάδας "Γιατί Έτσι Αμκε", σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Ζωγραφίδη, αναβιώνει η γειτονιά, οι παρέες, οι συμπεριφορές και οι ανθρώπινες σχέσεις πλαισιώνουν μέσα από παιχνίδια με τον χρόνο χωρίς μελοδραματισμούς και έναν απλό καθαρό ποιητικό λόγο, τη θεατρική πράξη. Τα πρόσωπα, οι οικογένειες, ο γιατρός, ο πάστορας, ο εφημεριδοπώλης, ο γαλατάς, ο νεκροθάφτης μοιάζουν σημερινά και προσδίδουν ένα οικουμενικό χρώμα στην «μικρή μας πόλη», που θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε σύγχρονη κωμόπολη.

Το θεατρικό έργο παρουσιάζεται από την Τετάρτη 15 έως το Σάββατο 18 Μαίου στις 9 το βράδυ στο θέατρο Απόλλων.

Οι συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ζωγραφίδης

Κοστούμια: Λαμπρινή Σαπάτη

Μουσική επιμέλεια: Μάκης Αποστόλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Κουτσουράδη

Φωτογραφίες: Στέφανος Μαμίδης

Αφίσα-Πρόγραμμα: Jan Studiο

Παραγωγή: Γιατί Έτσι ΑΜΚΕ

Επικοινωνία: Γιατί Έτσι

Παίζουν με σειρά εμφάνισης

Διευθυντής σκηνής: Νομικού Σοφία

Γιατρός Γκίμπς: Αποστόλου Μάκης

Τζο Κρόουελ: Πλαστουργός Νίκος

Χάουι Νιούσαμ: Καραμολέγκος Παναγιώτης

Κυρία Γκίμπς: Σαπάτη Λαμπρινή

Κυρία Γουέμπ: Σαββουλίδου Έφη

Τζώρτζ Γκίμπς: Μπαλάς Σωτήρης

Ρεβέκκα Γκίμπς: Κουτσουράδη Κωνσταντίνα

Γουόλλυ Γουέμπ: Λούντζης Κωνσταντίνος

Έμιλυ Γουέμπ: Κεχαγιόγλου Βασιλική

Κυρία στην πλατεία: Αλαφούζου Φραγκίσκα

Κύριος Γουέμπ: Πρίντεζης Κωνσταντίνος

Κυρία Φόρεστ: Νομικού Σοφία

Σίμον Στίμσον: Πλαστουργός Πάνος

Κυρία Σόαμς: Βαμβακάρη Ελένη

Κυρία από τη Χορωδία: Τσατσούλη Ελένη

Αστυφύλακας Γουόρεν: Πλαστουργός Νίκος

Σι Κρόουελ: Θεόφιλος Σαββίδης

Κυρία Μόργκαν: Νομικού Σοφία

Προσκεκλημένοι στο γάμο: Γιώργος Υπέρμαχος, Λεωνή Ξανθάκη,Γιούλη Δεναξά

Σαμ Κρέιγκ: Σαββίδης Θεόφιλος

Τζο Στόνταρντ: Γρυπάρης Βαγγέλης