Δημοσιεύματα που εξυπηρετούν σκοπιμότητες αναστάτωσαν τον κόσμο του βόλεϊ, με το αθλητικό σωματείο της Σύρου να θίγεται χωρίς κανένα εις βάρος του στοιχείο

Λασπολογείται ο Φοίνικας

  • Δευτέρα, 26 Ιουνίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 26 Ιουν. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Με λάσπη επιχειρήθηκε να αμαυρωθεί η ομάδα του Φοίνικα Σύρου, καθώς υποβολιμαία δημοσιεύματα ηλεκτρονικών μέσων, επιχείρησαν να την στοχοποιήσουν, υπονοώντας πιθανή εμπλοκή της σε χειραγωγούμενους αγώνες.

Με τη δημιουργία φθηνού εντυπωσιασμού, διαδικτυακές σελίδες αμφιβόλου δημοσιογραφικής αξιοπιστίας, χρησιμοποιώντας βαρύγδουπους τίτλους, ενέπλεξαν μία από τις καθαρότερες ομάδες του ελληνικού βόλεϊ σε σενάρια στημένων αγώνων και εμπλοκή της με τη δικαιοσύνη.

Μία προσεκτική ανάγνωση των σχετικών δημοσιευμάτων καθιστά σαφές ότι υπαγορεύθηκαν προς εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, με τους αρμοδίους να επιφορτίζονται πλέον με το βάρος της σχετικής διερεύνησης.

Καθώς η φημολογία και η ακοπίαστη αντιμετώπιση των θεμάτων αποτελεί προσφιλή συνήθεια των διαφόρων ιστοσελίδων, που σωρηδόν έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο, η σχετική δημοσίευση αναπαράχθηκε σε ελάχιστο χρόνο, προκαλώντας αναστάτωση, αφού εμφάνισε ως μέγιστη είδηση μία διαδικαστική πρακτική, η οποία ήταν ήδη γνωστή προς 25ημερου.

Η πρώτη εξώδικη αντίδραση

Ένα τυπικό έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, που στο πλαίσιο διερεύνησης ανώνυμης καταγγελίας, εστάλη προς την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) με κοινοποίηση στην Ένωση Σωματείων Αμοιβομένων Πετοσφαιριστών (ΕΣΑΠ), ζητώντας πληροφόρηση σχετικά με το εάν τα δύο συλλογικά αθλητικά όργανα έχουν γίνει αποδέκτες καταγγελιών ή πληροφοριών για χειραγωγούμενους αγώνες την τελευταία διετία.

Μεταξύ των ομάδων που αναφέρονται συμπεριλαμβάνεται και η ομάδα του Φοίνικα Σύρου, εκ μέρους της διοίκησης της οποίας υπήρξε άμεση αντίδραση με την κατάθεση εξώδικης δήλωσης-πρόσκλησης μετά διαμαρτυρίας.

Στο κείμενο του εξωδίκου εκφράζεται η διαμαρτυρία της διοίκησης της ομάδας για την διαρροή του συγκεκριμένου εγγράφου, με τον χαρακτηρισμό του «εμπιστευτικού», το οποίο δια νόμου απαγορεύεται να δημοσιοποιηθεί και μάλιστα από δημοσιογράφους που διατηρούν σχέση απασχόλησης με την ΕΟΠΕ.

Το Δ.Σ. του Φοίνικα ζητά την προάσπιση τόσο του κύρους του επαγγελματικού βόλεϊ όσο και του ονόματος της ομάδας, όταν δεν έχουν αποφανθεί οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για το εάν είναι βάσιμα τα όσα διερευνώνται, γεγονός που προκαλεί όχι μόνο υλική ζημία αλλά και ηθική βλάβη στο κύρος του Φοίνικα.

Λάβροι κατά της αναπαραγωγικής «δημοσιογραφίας»

Άμεσες υπήρξαν και οι αντιδράσεις σε σχέση με τα προαναφερόμενα δημοσιεύματα, με τη διοίκηση του Φοίνικα να δηλώνει, με δημόσια ανακοίνωση της, ότι ουδεμία σχέση και εμπλοκή έχει σε τέτοιου είδους “παιχνίδια”.

Επισημαίνει ότι η αναφορά σε συγκεκριμένες ομάδες προέκυψε από μία ανώνυμη καταγγελία, η οποία  διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές όπως έχουν υποχρέωση και γνωστοποιεί την αποστολή εξωδίκου, αμέσως μόλις έλαβε γνώση ότι εμπλέκεται το όνομα του Φοίνικα Σύρου στην υπόθεση.

Σημειώνει δε, σχολιάζοντας τη σκοπιμότητα όσων δημοσιοποιήθηκαν, ότι άστοχα και  κακοπροαίρετα δημοσιεύματα που πιθανόν εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και ταπεινά συμφέροντα δεν μας αγγίζουν ούτε θα μας πλήξουν.

Ειδική αναφορά κάνει και στις τοπικές ιστοσελίδες που αναπαρήγαγαν την είδηση, με αναφέροντας χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση ότι «όσο για κάποια τοπικά “ειδησεογραφικά” site πού έδειξαν αξιοπρόσεκτα αντανακλαστικά στο βωμό των clicks μας προκαλεί θλίψη απογοήτευση και αγανάκτηση η στάση τους και ειδικά το ότι δεν σεβάστηκαν την ιστορία της, καλό θα ήταν πριν αναπαράγουν κάθε λογής δημοσιεύματα με στομφώδεις τίτλους, να κάνουν ρεπορτάζ και να παρουσιάζουν τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών. Δυστυχώς για σας κύριοι, η δημοσιογραφία του “copy paste” έχει παρέλθει προ πολλού».

Επόμενο βήμα οι αγωγές

Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, η αναφορά της διοίκησης του Φοίνικα ότι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος του, για την διασφάλιση του κύρους και της φήμης της ομάδας και θα στραφεί ποινικά και αστικά προς όλους που την έβλαψαν και κάθε τρόπο, μετουσιώθηκε σε πράξη λαμβάνοντας την σχετική απόφαση για τις περαιτέρω σχετικές ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί.

Όπως δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Δ.Σ., Αντώνης Ρούσσος, σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας, ελήφθη η απόφαση για τη κατάθεση αγωγών κατά των site που προχώρησαν στη δημοσιοποίηση του θέματος, με αυτό τον τρόπο, ενημερώνοντας σχετικά και τα μέλη του αθλητικού σωματείου στη χθεσινή γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν.

Όπως είπε σχετικά ο κ. Ρούσσος «ένα τέτοιο έγγραφο, όπως της Οικονομικής Αστυνομίας, πρώτα πρέπει να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, να προχωρήσει η διαδικασία από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που όταν υπάρχει μία έστω και ανώνυμη καταγγελία οφείλουν να τη διερευνήσουν. Όμως δεν νομιμοποιείται κανείς να το βγάζει στα site. Προτιθέμεθα, συμβουλευόμενοι και τον νομικό μας σύμβουλο, να προχωρήσουμε στην κατάθεση αγωγής κατά αυτών των δημοσιευμάτων».

Καθώς πέραν της ευθύνης που βαραίνει το site που έκανε την αρχική δημοσίευση για το θέμα, εξίσου βαρύνονται και όσοι αναπαρήγαγαν την είδηση, καθώς κρίνονται συνυπεύθυνοι, ο πρόεδρος του Δ.Σ. ενημέρωσε ότι «Αφού εκτιμηθεί η κατάσταση με τον δικηγόρο μας, θα αποφασίσει το Δ.Σ. προς ποια κατεύθυνση θα στρέψει τις αγωγές».

«Θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι»

O πρόεδρος της Ένωσης Αμοιβομένων Σωματείων Πετοσφαίρισης (ΕΣΑΠ), Παντελής Ταρνατόρος, μιλώντας αποκλειστικά στην «Κοινή Γνώμη» για το θέμα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι υπάρχει πρόβλημα».

Χαρακτήρισε «εντελώς αδικαιολόγητη» την έκταση που έχει λάβει το θέμα, καθώς όπως επεσήμανε πρόκειται για μία επιστολή της Οικονομικής Αστυνομίας που ζητά κάποιες πληροφορίες, με το θέμα να βρίσκεται σε ένα στάδιο έρευνας.

Ήδη και η ΕΣΑΠ έχει αναθέσει στο νομικό της σύμβουλο τη διερεύνηση των επόμενων κινήσεων στις οποίες θα προχωρήσει η Ένωση, με τον κ. Ταρνατόρο να ενημερώνει ότι προτίθενται να παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου, ενώ εξετάζεται και η κατάθεση αγωγών κατά των site που έγραψαν σχετικά, εξέλιξη η οποία θα αποφασιστεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου 15ημέρου του Ιουλίου.

Για το θέμα που έχει προκύψει ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ είπε ότι «είναι κάτι πρωτόγνωρο για μας. Μας έχει ξαφνιάσει όλους. Όταν υπάρχει μία διαδικασία δε μπορούν να βγαίνουν τα site και να μιλάνε περί εγκληματικών οργανώσεων όταν δεν έχει αποδειχθεί το παραμικρό».

Για την αναφορά σε συγκεκριμένες ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο Φοίνικας, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούν να θίγονται αξιοπρέπειες, ιστορίες συλλόγων, διοικούντων, αθλητών. Είναι απαράδεκτο».

Δίνοντας και τις προεκτάσεις του θέματος σε ότι αφορά στο ποιες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από την δημιουργία αυτής της ιστορίας είπε ότι «αυτό που έχει σημασία για εμάς και αυτό είναι που εξετάζουμε είναι γιατί δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση και ποιοι είναι αυτοί που είναι πίσω από αυτή την ιστορία, γιατί σίγουρα είναι κάποιοι» και δήλωσε ότι η ΕΣΑΠ προτίθεται να στραφεί στα αρμόδια όργανα και να ζητήσει να διερευνηθεί το ποιοι βρίσκονται πίσω από την υπόθεση.

Ειδικά για την φημολογία που δημιουργήθηκε για το εάν και κατά πόσο είναι «καθαρός» ο χώρος του ελληνικού βόλεϊ και την στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων, όπως του Φοίνικα, ο κ. Ταρνατόρος είπε ότι «στον χώρο του βόλεϊ δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε θέματα διαιτησίας, ούτε παράγκες, το πρωτάθλημα λειτουργεί άψογα, οι ομάδες έχουν λόγο και υπάρχει αντικειμενικότητα. Μπορεί να έχουμε αντιπαλότητες, αλλά αυτές είναι μέσα στο γήπεδο, όμως σε επίπεδο διοικητικό δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια και δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε έτσι».

Επανέλαβε με στόμφο ότι «Είναι ένα θέμα στο οποίο είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω να πέσει τίποτα κάτω. Θα το ψάξουμε μέχρι τέλους, θα βρεθούν οι υπαίτιοι και όποιοι είναι θα τιμωρηθούν».

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: