Ο Εθνικός επικράτησε στο κλειστό της Σύρου με 1-3 του Φοίνικα

Στην… εντατική το «Πειρατικό»

  • Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 20 Φεβ. 2018 - 8:12
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Την τρίτη του διαδοχική ήττα μέσα σε μία εβδομάδα γνώρισε ο Φοίνικας Σύρου, καθώς μετά από το 3-0 της ΑΕΚ και το 3-2 του Παμβοχαϊκό, σειρά είχε ο Εθνικός Πειραιά να επικρατήσει με 1-3 στο κλειστό στου αθλητικού κέντρου. Η ομάδα του «Πειραιά» πήρε δίκαια το τρίποντο αφού στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, δηλαδή στα τρία από τα τέσσερα σετ που παίχθηκαν ήταν ανώτερη του αντιπάλου τους. Οι Συριανοί από την πλευρά τους συνέχισαν τις κακές εμφανίσεις, δεν αντέδρασαν σωστά σε κρίσιμα σημεία και μάλιστα… κατάφεραν να χάσουν ένα δικό τους σετ, όταν προηγήθηκαν στο τρίτο με 21-23 και βρέθηκαν πίσω με 23-24. Από εκεί και πέρα οι Πειραιώτες έκαναν ότι ήθελαν εντός αγωνιστικού χώρου και πήραν σχετικά εύκολα το τέταρτο σετ.

 

Από ήττα σε… ήττα

Ο κόσμος της Σύρου ανταποκρίθηκε κατά τον μεγαλύτερο βαθμό και έδειξε πως είναι δίπλα στην ομάδα της… καρδιάς τους. Όμως δυστυχώς η κακή εμφάνιση των παικτών της ομάδας του κ. Κάσμαρτσικ έκαναν αρκετούς από τους παρευρισκόμενους να φύγουν… πρόωρα και πριν την ώρα τους. Οι παίκτες του «Πειρατικού» έδειξαν να μην… μπορούν, να έχουν  ξεμείνει από λύσεις και επιλογές, αφού εκτός αγώνα ήταν και ο Λινζ ο οποίος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα τραυματισμού. Στο ματς με τον Εθνικό το… κουπί το τράβηξε μόνο ο Μπόγια Γιορντάνοφ, όμως ήταν απελπιστικά μόνος για να κερδίσει μία ολόκληρη ομάδα, η οποία έπαιξε ομαδικά και είχε αρκετούς που έδιναν λύσεις. Ο Στεφανίδης προσπάθησε να δώσει κάποιες βοήθειες, όμως κι αυτός κατά τη διάρκεια του αγώνα… εξαφανίστηκε.

 

 

 

 

Το φιλμ του αγώνα

 

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά στο ματς προηγήθηκαν με 0-2, 1-3 και 3-5. Στη συνέχεια πήραν με κόντρα μπάλα διαφορά ακόμη και τριών πόντων 3-6. Εκτός αγωνιστικού χώρου η προσπάθεια για επίθεση από τον Σούρδι και η διαφορά πήγε στον +4 για τον Εθνικό. Ο τεχνικός της ομάδας της Σύρου κάλεσε τάιμ άουτ, καθώς είδε την ομάδα του να μην ξεκινά καθόλου καλά το παιχνίδι. Το μπλοκ του Μπάση στον Γιορντάνοφ έφερε τη διαφορά στο +5 για τον Εθνικό και με το 3-8 οι φιλοξενούμενοι πήγαν στον πάγκο για το πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ. Οι Πειραιώτες δείχνουν να μπορούν να κρατήσουν τη διαφορά πάνω από τους τέσσερις πόντους, αφού όσο κι αν προσπαθούν οι παίκτες του κ. Κάσμαρτσικ ο Εθνικός είναι σταθερά μπροστά. Εκτός αγωνιστικού χώρου η προσπάθεια του Πέτερλιν για το 7-13 και στο +6 ο Εθνικός. Με διαφορά τριών πόντων πήγε στους πάγκους για το δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ ο Εθνικός (13-16). Οι Συριανοί δεν μπήκαν… καθόλου στο σετ αφού ήταν συνεχώς πίσω, με τον Εθνικό να ελέγχει το σκορ και το σετ και να φτάνει σχετικά εύκολα στο 0-1 μετά το 19-25.

 

Καλύτερα αρχικά μπήκε και στο δεύτερο σετ ο Εθνικός ο οποίος προηγήθηκε με τον άσσο του Σέιφερτ με 2-4, όμως ο Γιορντάνοφ με επίθεση στην κόντρα ισοφάρισε σε 4-4. Στη συνέχεια ο Στεφανίδης με μπλοκ έκανε το 5-4 για τον Φοίνικα. Νέος πόντο από τον Στεφανίδη για το 6-5. Στην κόντρα ο Γιορντάνοφ το 7-5 και ο Φοίνικας δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Με το +3 πήγε στους πάγκους ο Φοίνικας έπειτα το μπλοκ άουτ που πήρε ο Βούλγαρος διαγώνιος του «Πειρατικού». Ο Γιορντάνοφ με άσσο έφερε τη διαφορά στο +5 για τον Φοίνικα. Νέος άσσος από τον διαγώνιο του Φοίνικα 12-6. Με το +7 (16-9) πήγε στους πάγκους για το δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ ο Φοίνικας, που δείχνει να ελέγχει το σετ και να είναι κοντά στην ισοφάριση. Ο Στεφανίδης δείχνει να… οδηγεί τον Φοίνικα σ’ αυτό το σετ, πήρε ακόμη έναν πόντο για το 18-11. Ο Σέιφερτ μείωσε σε 19-14 και ο κ. Κάσμαρτσικ κάλεσε τάιμ άουτ. Η ροή του αγώνα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, καθώς κράτησε τη διαφορά πάνω από τους πέντε πόντους κι έκλεισε το σετ με 25-19, έπειτα τον πρώτο χρόνο από τον Χήρα.

Ο Εθνικός μπήκε καλά και στο τρίτο σετ στο οποίο προηγήθηκε με 1-3 και 2-4 με τον Σπυριούνη. Ο Μαρούλης με μπλοκ ισοφάρισε σε 4-4 για τον Φοίνικα. Ο Γιορντάνοφ πέρασε τη μπάλα μέσα από το… μάτι της βελόνας για το 6-6. Το «Πειρατικό» στους πάγκους με το +1 έπειτα το άσχημο σερβίς του Νάιτ 8-7. Νέος πόντος στην κόντρα από τον Βούλγαρο άσο του Φοίνικα 9-7. Ο Φοίνικας αν και ξέφυγε με 11-7, δεν κράτησε τη διαφορά αφού ο Εθνικός με δικό σερί μείωσε σε 11-10 έπειτα και τον άσσο από τον Σπυριούνη. Ο Εθνικός ισοφάρισε σε 12-12 έπειτα τον άσσο του Τουρνάκη. Με διαφορά δύο (2) πόντων στους πάγκους ο Φοίνικας (16-14) για το δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ. Ο Εθνικός ο οποίος δεν τα… παρατά πέρασε μπροστά με 17-18 έπειτα τον πόντο από τον Νάιτ. Άουτ η επίθεση από τον Γιορντάνοφ και το 17-19. Ο Φοίνικας με δύο πόντους 23-21 σε κρίσιμο σημείο, όμως ο Εθνικός το πάλεψε και με σερί 0-3 ανέτρεψε τη διαφορά και πέρασε με 23-24 μπροστά στο σκορ. Ο Εθνικός με μπλοκ πάνω στον Γάτση πήρε το σετ 23-25 και έκανε το 1-2 στα σετ, με τους «Πειραιώτες» να παίρνουν πόντο στη Σύρο.

 

Με την ψυχολογία στα ύψη οι φιλοξενούμενοι κάνουν σπουδαία πράγματα εντός αγωνιστικού χώρου. Ο Εθνικός πήγε στους πάγκους για το πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ με το +2 (6-8), έπειτα το άουτ σερβίς του Στεφανίδη. Με διαφορά δύο πόντων πήγε στους πάγκους ο Εθνικός μετά και τον πρώτο χρόνο από τον Μπάση (14-16). Ασταμάτητος δείχνει ο Εθνικός που με τον Σπυριούνη να ξεφεύγει με τέσσερις 14-18. Πόντος από το… πουθενά από τον Σπουριούνη με τους παίκτες του Φοίνικα να κοιτούν ο ένας τον άλλον 15-20. Ένας Φοίνικας χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Οι φιλοξενούμενοι έχοντας την ψυχολογία με το μέρος τους μετά και την κατάκτηση του τρίτου σετ έφτασαν σε μια σχετικά εύκολη επικράτηση, που ίσως να μην την περίμεναν ακόμα και οι ίδιοι. Ένα γερό μάθημα για τους Συριανούς που συνέχισαν τις κακές εμφανίσεις μετά τις ήττες από ΑΕΚ και Παμβοχαϊκό. Το 18-25 αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του αγώνα και την άσχημη περίοδο που διανύσει η ομάδα της Σύρου.

Ο αγώνας πόντο – πόντο

1ο σετ

Ο Κεννάιρντ πήρε το μπλοκ άουτ για τον Εθνικό 0-1. Με τον ίδιο τρόπο έγινε και το 0-2. Ο Γάτσης με μπλοκ μείωσε σε 1-2. Ο Κεντρικός του «Πειρατικού» με πρώτο χρόνο έκανε το 2-3. Ο Σούρδι μείωσε με έξυπνο πλασέ στην πίσω ζώνη σε 3-4. Μπλοκ του Μπάση πάνω στον Γιορντάνοφ 3-8. Ο Γιορντάνοφ μείωσε σε 8-13 με το «Πειρατικό» να δείχνει πως ακόμη δεν έχει βρει τα πατήματά του. Ο Βούλγαρος διαγώνιος του Φοίνικα με ένα προσωπικό σερί 3-0 μείωσαν οι Συριανοί σε 12-14. Ο Νάιτ έκανε το 12-15. Ο Μπάσης μετά από έναν σερί αμύνων κι από τις δύο ομάδες έκανε το 13-17. Ο Χήρας μείωσε σε 14-17 για το «Πειρατικό». Νέος πόντος από τον Καναδό διαγώνιο του Εθνικού 14-18. Ο Γάτσης με μπλοκ μείωσε σε 16-19. Δύσκολη επίθεση από τον Γιορντάνοφ 17-20, όμως ο Εθνικός είναι σταθερά μπροστά με τρεις πόντους. Ο Σέιφερτ στην κόντρα για το 17-22. Ο Γιορντάνοφ μείωσε σε 19-24, όμως δύσκολα μπορεί να γυρίσει το σετ. Κακή επίθεση από τον Βούλγαρο διαγώνιο του Φοίνικα, η μπάλα χτύπησε πάνω στην αντέννα και ο Εθνικός έκανε το 0-1 στα σετ έπειτα το 19-25.

2ο σετ

Ο Γιορντάνοφ ισοφάρισε σε 1-1. Ο Σέιφερ με πρώτο χρόνο το 1-2, αφού δεν κατάφερε να βγάλει άμυνα η ομάδα της Σύρου. Ο Αμερικανός του Εθνικού με άσσο έκανε το 2-4. Ο Γιορντάνοφ πήρε το μπλοκ άουτ για το 8-5. Ο Νάιτ  πήρε τον πόντο για τον Εθνικό 8-6. Ο Στεφανίδης ο οποίος δείχνει να έχει όρεξη και διάθεση πήρε ακόμη έναν πόντο για το 10-6 και ανάγκασε τον τεχνικό του Εθνικού να καλέσει τάιμ άουτ, αφού είδε τη διαφορά να αυξάνετε στο +4 για τον Φοίνικα. Ο Στεφανίδης έκανε το 20-14 για την ομάδα της Σύρου. Ο Γιορντάνοφ το 22-16. Έξυπνο πλασέ από τον Πέτερλιν 23-17. Ο Μπάσης το 23-18. Πιο κοντά στο 1-1 ο Φοίνικας μετά και τον πόντο από τον Στεφανίδη 24-18. Ο Χήρας έκανε το 25-19.

3ο σετ

 

Ο Σπυριούνης έκανε το 2-4 και ο Στεφανίδης στη συνέχεια μείωσε σε 3-4. Ο Μαρούλης με μπλοκ ισοφάρισε σε 4-4 και έφερε το σετ στα ίσα. Μπροστά πέρασε ο Φοίνικας έπειτα την κόντρα επίθεση του Γιορντάνοφ, αλλά και την πολύ καλή άμυνα του Στεφανίδη. Ο Πέτερλιν με  μπλοκ έφερε το Φοίνικα στο +3 )10-7) και ο κ. Ψάρρας κάλεσε τάιμ άουτ. Ο Στεφανίδης έβγαλε μία δύσκολη άμυνα και ο Γιορντάνοφ πήρε τον πόντο 11-7. Ο Σπυριούνης μείωσε σε 11-9. Ο Σπυριούνης με άσσο έφερε τη διαφορά στον… πόντο 11-10 και ο κ. Κάσμαρτσικ κάλεσε τάιμ άουτ. Ο Γιορντάνοφ έκανε το 14-13. Ο Στεφανίδης ισοφάρισε σε 21-21. Ο Γάτσης με πρώτο χρόνο έφερε την ομάδα της Σύρου μπροστά στο σκορ 22-21. Ο Πέτερλιν με άσσο έφερε τη διαφορά στο +2 (23-21) σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Ο Μακγουίλιαμ σταμάτησε πάνω στον φιλέ τον Γιορτνάνοφ για το 23-22.

 

4ο σετ

Ο Πέτερλιν ισοφάρισε σε 1-1, καθώς ο Εθνικός είχε προηγηθεί με 0-1 με τον Σέιφερτ. Ο Στεφανίδης πήρε πόντο για το 4-3. Ο Κεντρικός του Εθνικού παίζει… μόνος του πάνω στον φιλέ 4-4. Στην κόντρα ο Σπυριούνης 4-5. Ο άσσος από τον Νάιτ έφερε τη διαφορά στο +2 φια τον Εθνικό 5-7. Εκτός τελικής γραμμής το σερβίς του Στεφανίδη 6-8 και οι φιλοξενούμενοι στους πάγκους με το +2 για το πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ. Ο Καναδός του Εθνικού πήρε το μπλοκ άουτ για το 8-10. Ο Σέιφερτ είναι ο κορυφαίος από πλευράς Εθνικού, κάνει ότι θέλει πάνω στον φιλέ (8-11).  Ο Γιορντάνοφ με δύο πόντους κρατά τον Φοίνικα μέσα στο ματς και μείωσε σε 11-12. Στο +3 η διαφορά για τον Εθνικό μετά την κακή επίθεση του Στεφανίδη (11-14).

Ο τεχνικός της ομάδας της Σύρου Όσκαρ Κάσμαρτσικ μίλησε για την ήττα από τον Εθνικό: «Ήταν ένα πολύ κακό αποτέλεσμα σίγουρα, βρισκόμαστε σε μία άσχημη περίοδο, όμως αυτό είναι το βόλεϊ, το οποίο είναι παιχνίδι λεπτομερειών Περιμέναμε πως ο Εθνικός θα παίξει καλά απέναντί μας, καθώς παλεύει για να μπει στα play off και το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Μπήκε το πρώτο σετ δυνατά μας πίεσε και εκμεταλλεύτηκε όλα όσα εμείς του… δώσαμε. Στη συνέχεια στο δεύτερο σετ, εμείς ανεβάσαμε την απόδοσή μας και ισοφαρίσαμε το ματς. Στο τρίτο σετ αν και βρεθήκαμε μπροστά λίγο πριν το τέλος, χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας, δώσαμε το πλεονέκτημα στην ομάδα του Εθνικού κι εκείνη κατάφερε να προηγηθεί. Όλα πιστεύω ότι κρίθηκαν στο πρώτο σετ αφού αν το παίρναμε, τώρα θα μιλούσαμε διαφορετικά. Θα πρέπει από εδώ και πέρα να βρούμε τον δρόμο μας, καθώς όπως είπα και στην αρχή είμαστε σε μία περίοδο «κρίσης» και πρέπει να δουλέψουμε για να πάρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».

Από την πλευρά του ο προπονητής του Εθνικού Σάκης Ψάρρας μίλησε για την μεγάλη νίκη μέσα στην Σύρο με 3-1 απέναντι στον Φοίνικα. «Ήρθαμε αποφασισμένοι για να κερδίσουμε. Δεν ήρθαμε για να παίξουμε ένα παιχνίδι το οποίο δεν θα μας έδινε κάτι. Ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι και βρήκαμε τον Φοίνικα σε μία κατάσταση στη οποία ήταν πολύ δύσκολη γι’ αυτόν. Αυτό σημαίνει πως τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολη για εμάς. Καταφέρουμε να πάρουμε μία μεγάλη νίκη και αυτό μας κάνει τώρα να ήμαστε πιο ήρεμοι στο παιχνίδι κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα έχει δείξει πως βρίσκεται σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο και παίζουμε πολύ ομαδικά και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

 

 

Φοίνικας Σύρου – Εθνικός Πειραιά 1-3

Τα σετ:  (19-25, 25-19, 23-25, 18-25) σε 

 Διαιτητές: Βουδούρης - Μουλά

Διακύμανση:

1ο σετ: 3-8, 13-16, 17-21, 19-25

2ο σετ: 8-5, 16-9, 21-15, 25-19

3ο σετ: 8-7, 16-14, 19-21, 23-25

4ο σετ: 6-8, 14-16, 15-21, 18-25

  

ΦΟΙΝΙΚΑΣ (Κάζμαρτσικ): Χήρας 4 (3/6 επ, 1 μπλοκ), Μαρούλης 1 (μπλοκ), Σούρδι 3 (2/8 επ, 1 άσσος), Γιορντάνοφ 30 (28/52 επ, 2 άσσοι), Πέτερλιν 7 (6/15 επ, 1 μπλοκ, 41% υπ - 15% άριστες), Γάτσης 6 (3/9 επ, 3 μπλοκ) / Ζήσης (λ, 71% υπ-29% άριστες), Κογκαλίδης (λ), Στεφανίδης 14 (13/21 επ, 1 μπλοκ, 44% υπ - 11% άριστες), Ηλίας, Πεντίδης.

 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Ψάρρας): Μακ Γουίλιαμ 8 (7/17 επ, 1 μπλοκ, 42% υπ -12% άριστες), Νάιτ 22 (20/39 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ), Σέιφερτ 16 (11/13 επ, 1 άσσος, 4 μπλοκ), Μπάσης 3 (3/4 επ), Σπυριούνης 12 (11/26 επ, 1 μπλοκ, 50% υπ -14% άριστες), Αμπανόζ 4 (1/1, 3 μπλοκ) / Καρασαββίδης (λ, 64% υπ - 36% άριστες), Βολουδάκης (λ), Μαντέκας, Τουρνάκης 3 (2/2 επ, 1 άσσος), Δημητούλη.

*Οι πόντοι του Φοίνικα προήλθαν από 3 άσσους, 55 επιθέσεις, 7 μπλοκ και 20 λάθη αντιπάλων. Οι πόντοι του Εθνικού προήλθαν από 3 άσσους, 55 επιθέσεις, 10 μπλοκ και 26 λάθη.