Ο νέος τεχνικός της ομάδας της Σύρου Νίκος Ζαλμάς μίλησε για την συμφωνία του με το «Πειρατικό»

«Ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά η φετινή»

Ο Νίκος Ζαλμάς μιλά για πρώτη φορά για την συμφωνία του με τον Φοίνικα, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη ανακοίνωσή του από την διοίκηση του «Πειρατικού». Έγιναν όλα τόσο γρήγορα που ουσιαστικά τώρα συνειδητοποιώ τι έχει συμβεί μας λέει ο κ. Ζαλμάς, του οποίου είχε ακουστεί το όνομά του αρκετές φορές στο παρελθόν. Αυτό βέβαια μας το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο οποίος μας τόνισε «πως τώρα ωρίμασαν οι συζητήσεις και καταλήξαμε σε συμφωνία καθώς στο παρελθόν πάντα την τελευταία συμβεί κάτι άλλαζε και χαλούσε η συμφωνία».

Από εκεί και πέρα ο Έλληνας έμπειρος τεχνικός είδε τον Φοίνικα ως μία μεγάλη ευκαιρία για την επιστροφή του στην Volley League, καθώς για τέσσερα χρόνια βρίσκονταν στα κλιμάκια της Εθνικής ομάδας. Από και πέρα όπως μας ενημέρωσε έχει ξεκινήσει ήδη ο σχεδιασμό και έχουν μιλήσει με αθλητές που ενδιαφέρουν τόσον τον ίδιο όσο και την διοίκηση. Μην ξεχνάμε και τις δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΑ κ. Αρβανίτης ο οποίος είχε τονίσει πως όποιες κινήσεις γίνουν, θα γίνουν σε συνεργασία με τον προπονητή της ομάδας.

Τέλος, ο κ. Ζαλμάς αναφέρθηκε και στους φίλους της ομάδας της Σύρου που τους χαρακτήρισε ως κινητήριος δύναμη του «Πειρατικού» σε μία χρονιά πολύ ιδιαίτερη όπως μας είπε. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως μετά τις αποφάσεις στο συμβούλιο της λίγκας, δεν θα αντικατασταθεί ο Εθνικός Πειραιώς ο οποίος αποχώρισε από το πρωτάθλημα της Volley League κι έτσι το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει με 11 ομάδας. Το ίδιο θα ισχύσει και τη σεζόν 2019-20 με στόχο ο αριθμός των ομάδων να μειωθούν στις 10. Από εκεί και πέρα ο αριθμός των ομάδων που θα υποβιβασθούν στην Α2 δεν αλλάζει καθώς δύο ομάδες θα αλλάξουν κατηγορία. Αυτό σημαίνει πως το φετινό πρωτάθλημα θα είναι πιο ανταγωνιστικό, τα ρόστερ των ομάδων θα είναι ενισχυμένα και οι ομάδες θα τα δώσουν όλα για να σώσουν την… παρτίδα.   

Ο νέος τεχνικός του Φοίνικα Σύρου Νίκος Ζαλμάς μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για την συμφωνία του με το «Πειρατικό» αλλά και τις πρώτες του κινήσεις ως προπονητής της ομάδας της Σύρου. «Τα πάντα έγιναν τόσο γρήγορα που είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσω αυτό που έχει γίνει. Είναι αλήθεια πως είμαι πολύ χαρούμενος με τη συμφωνία μου με τη Διοίκηση του Φοίνικα, καθώς η Σύρος μου είναι ένα πολύ οικείο και φιλόξενο περιβάλλον. Έχω ιδιαίτερους δεσμούς με το νησί εδώ και 30 χρόνια, έχω φίλους και αρκετά συχνά το επισκεπτόμουν. Αυτό το λέω γιατί θέλω να τονίσω πως δεν μου είναι άγνωστο το περιβάλλον. Επίσης, θέλω να πω, πως είναι μία ιδιαίτερη χρονιά για τη Σύρο, αλλά και για τις περισσότερες ομάδες που θα αγωνιστούν στην Volley League, καθώς για πρώτη φορά το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 11 ομάδες και δεν ξέρεις πως θα διαμορφωθούν μέχρι τελευταία στιγμή τα ρόστερ. Η Σύρος δυστυχώς ξεκινά τη διαμόρφωση του ρόστερ σχετικά καθυστερημένα, όπως δηλαδή συνήθιζε να κάνει τις προηγούμενες χρονιές. Όλη μας η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να δημιουργήσουμε μία ανταγωνιστική ομάδα, η οποία θα δουλέψει πάρα πολύ μέσα στο γήπεδο. Με κύριο σκοπό όταν ολοκληρωθεί η σεζόν να είναι όλοι ευχαριστημένοι, απ’ αυτό που θα παρουσιάσουμε τόσο μέσα στο γήπεδο και όσο στην κοινωνική προέκταση που μπορείς να δώσεις σε έναν τόπο. Θα παίξει σημαντικό ρόλο η συμπεριφορά μας εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά και η παρουσία μας πάνω στο νησί να είναι αντάξια του ονόματος του Φοίνικα. Αυτός σε πρώτη φάση είναι ο σκοπός μας. Δεν έχω να πω κάτι ως προς τη διαμόρφωση του ρόστερ, καθώς τώρα ξεκινάμε να σχεδιάζουμε την ομάδα και δεν έχουμε να πούμε  κάτι πάνω σ’ αυτό το κομμάτι. Αυτό φυσικά που μπορώ να πω είναι ότι μέσα στην ομάδα θέλουμε να έχουμε κάποιο στοιχείο από τη… Σύρο κι έτσι ίσως υπάρξουν δύο ή και ενδεχομένως τρία παιδιά στο ρόστερ μας» είπε αρχικά ο κ. Ζαλμάς για να συνεχίσει και για τη δική του προσπάθεια επιστροφής στην Volley league, μετά το πέρασμά του από τα Εθνικά κλιμάκια. «Είναι και για μένα μία ευκαιρία επιστροφής στην Volley League, έπειτα από τέσσερα χρόνια στα Εθνικά κλιμάκια. Ήθελα να επιστρέψω κι ο Φοίνικας μου δίνει αυτήν την ευκαιρία. Θα πρέπει να σημειώσω εδώ πως και στο παρελθόν είχα κάποιες συζητήσεις με τις διοικήσεις του Φοίνικα και πάντα στο τέλος κάτι… χάλαγε. Τώρα, πήραμε την απόφαση αυτήν την χρονιά να συνεργαστούμε».

«Δεν με αγχώνει που θα ετοιμάσουμε ομάδα από το… μηδέν»

Σας προβληματίζει το γεγονός πως ο Φοίνικας ουσιαστικά θα πρέπει να χτίσει από την αρχή το ρόστερ του μιας και οι περισσότεροι έχουν βρει ομάδες και έχουν μετακινηθεί αλλού;

«Από την μία με προβληματίζει, αλλά από την άλλη δεν με αγχώνει γιατί η… μοίρα πολλών προπονητών στο πρωτάθλημα της Volley League αυτός είναι. Παρόλο που είναι μακριά από τις συνήθειές μου αυτοί οι προγραμματισμοί, γιατί πάντα εκεί που πήγαινα, πήγαινα για κάποια χρόνια και χρόνο με τον χρόνο φτιάχναμε την ομάδα. Πάντα η πρώτη χρονιά σε μία ομάδα είναι η πιο δύσκολη και για τις συνήθειες τις δικές σου, αλλά και για να μάθεις τις δομές της ομάδας. Αυτό βέβαια όταν ουσιαστικά αναλαμβάνεις μία ομάδα η οποία ξεκινά από το… μηδέν. Αυτή είναι η μοίρα των προπονητών, όταν ξεκινούν κάτι από την αρχή υπάρχει αυτή η δυσκολία. Νομίζω πως κομβικό σημείο θα είναι η ποιότητα των ξένων που θα έρθουν να βοηθήσουν τους υπόλοιπους Έλληνες παίκτες. Από εκεί και πέρα η καλή χημεία που θα βγει μέσα στο γήπεδο, αλλά και παράλληλα η… τύχη. Αν θα έχει ή δεν θα έχει τραυματισμούς, να πάνε καλά όλα στο ξεκίνημα, όλα αυτά θα παίξουν τον δικό τους ρόλο».

Για τον αν έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός κι αν έχει μιλήσει ο ίδιος με τη διοίκηση για τους πρώτους μεταγραφικούς στόχους ο τεχνικός του Φοίνικα τόνισε: «Είναι τόσο απλά τα πράγματα, καθώς η επιλογή στους Έλληνες παίκτες είναι συγκεκριμένη κι αυτή τη στιγμή ευτυχώς που προλάβαμε κάποιες περιπτώσεις που μας ενδιέφεραν. Νομίζω ότι δεν θα αργήσουν να βγουν ανακοινώσεις πάνω στο κομμάτι αυτό. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να κοιτάξουμε και για αθλητές που θα πλαισιώσουν το ρόστερ της ομάδας, αλλά και όπως αναφέρω πάντα, η ποιότητα των ξένων αθλητών να είναι αυτή που θα μπορεί να βοηθήσει την ομάδα. Επίσης οι αθλητές που θα έρθουν θα πρέπει να είναι σωστή γιατί μην ξεχνάμε πως ο Φοίνικας είναι σε νησί και δεν είναι για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα που εκεί… χάνεσαι».

«Κινητήριος δύναμη για τον Φοίνικα ο κόσμος του»

Τέλος, ο κ. Ζαλμάς αναφέρθηκε και στην συμπαράσταση που θα πρέπει να έχει ο Φοίνικας από τον κόσμο του νησιού σε μία άκρως δύσκολη σεζόν για όλες τις ομάδες.

«Έχω περάσει στο παρελθόν για αρκετά χρόνια προπονητής σε ομάδας που ήταν σε επαρχία, η κινητήρια δύναμη σε όλα αυτά τα σωματεία είναι ο… κόσμος. Το λέω με πάσα ειλικρίνεια και θα πρέπει να το καταλάβουν αν και νομίζω ότι στο νησί θα το γνωρίζουν ήδη. Όλες αυτές οι ομάδες και φυσικά ο Φοίνικας αν δεν στηριχθούν από όλους τους φιλάθλους νομίζω ότι δεν μπορούν να πετύχουν και ενδεχομένως να μην έχουν και μέλλον. Ο πρόεδρος, τα μέλη του συμβουλίου μπορεί να αλλάζει κάθε έναν ή δύο χρόνια, ο προπονητής αλλάζει κάθε χρόνο, ξένοι έρχονται και φεύγουν, Έλληνες αλλάζουν συνεχώς, ο κόσμος όμως είναι εκεί και βοηθούν για πολλά χρόνια την ομάδα. Άρα σε όλον αυτόν τον κόσμο που έρχεται και γεμίζει το γήπεδο και σε βοηθά με τα χρήματά του θα πρέπει να του δίνει κάτι πάρα πολύ καλό και να μην τον απογοητεύεις. Δεν ξέρω που θα φτάσει η φετινή ομάδα και δεν θέλω να υποσχεθώ κάτι από τόσο νωρίς, γιατί μου αρέσει να ξεκινάω και να προχωρώ βήμα – βήμα. Αρχικά θέλω να είμαστε όλοι υγιείς και να βγάλουμε σε πρώτη φάση την προετοιμασία. Αυτό που έχει σημασία η ομάδα να βγάλει τρομερή ενέργεια μέσα στο γήπεδο, οι φίλοι της ομάδας να μένουν ευχαριστημένοι με αυτό που θα βλέπουν, ώστε αν η… παράσταση είναι καλή τότε το «θέατρο» θα είναι γεμάτο. Αν πάλι δεν είναι καλό αυτό που θα παρουσιάσεις, τότε θα υπάρχουν άδεια καθίσματα. Σε ομάδες όπως ο Φοίνικας, ο κόσμος είναι μεγάλη κινητήρια δύναμη. Απ’ αυτό περιμένεις και πραγματικά αναμένω ιδιαίτερα τη φετινή σεζόν να γίνει μία μεγάλη συσπείρωση, ώστε σε κάθε αγώνα να είναι γεμάτο το γήπεδο. Να βοηθήσουν όλα αυτά τα παιδιά που θα προσπαθήσουν να προσφέρουν στην ομάδα, να δώσουν χαρά και να φέρουν τον Φοίνικα σε όσο το δυνατόν καλύτερο αγωνιστικό επίπεδο γίνεται. Επαναλαμβάνω πως φέτος τίποτα δεν θα είναι εύκολο, καθώς είναι μία ιδιαίτερη χρονιά για όλους κι αυτό το τόνισα και στους ανθρώπους της ομάδας κατά τη διάρκεια που μιλούσαμε. Η φετινή και η επόμενη σεζόν θέλουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς το πρωτάθλημα θα έχει μόλις 11 ομάδες και θα υποβιβάζονται δύο. Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τον υποβιβασμό. Αυτό κάνει το πρωτάθλημα πιο δύσκολο και πιο ανταγωνιστικό. Αλλάζουν όλα τα δεδομένα όπως τα ρόστερ  που θα… σφίξουν, καθώς οι ομάδες θα είναι πιο ανταγωνιστικές και το σημαντικό είναι πως αυτή τη χρονική στιγμή δεν δείχνει να υπάρχει κάποια «αδύναμη» ομάδα.  Επίσης θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή και να πηγαίνεις από παιχνίδι σε παιχνίδι».