Το «Πειρατικό» μετά την πρώτη φάση της προετοιμασίας ετοιμάζεται να δώσει φιλικό παιχνίδι στο νησί των «Ιπποτών»

Δυνατό τεστ για Φοίνικα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία του Φοίνικα Σύρου, με τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο να έχουν ήδη ανεβάσει ρυθμούς. Πλέον μετά το αρχικό… τρέξιμο ο κ. Ζαλμάς έχει περάσει σε προπόνηση τακτικής και να δίνει περισσότερο χρόνο στους αθλητές του με τη… μπάλα.

Από εκεί και πέρα η ομάδα της Σύρου εκτός από τον σχεδιασμό της προπόνησης κοιτά να κλείσει και φιλικά παιχνίδια, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους παίκτες του κ. Ζαλμά να… ξεμουδιάσουν. Στόχος των ανθρώπων του Φοίνικα είναι να κλείσουν κάποια φιλικά παιχνίδι, πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον κ. Ζαλμά να δει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παίκτες του. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη αντίπαλος του «Πειρατικού» φαίνεται να είναι η ομάδα της Ρόδου. Οι Συριανοί αν δεν αλλάξει κάτι θα ταξιδέψουν στο νησί των «Ιπποτών» το ερχόμενο Σάββατο και θα φιλοξενηθούν από την τοπική ομάδα. Από εκεί και πέρα ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Φοίνικα κάνουν προσπάθειες για να κλείσουν κι άλλα παιχνίδια κυρίως με ομάδες του κέντρου και ιδιαίτερα με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Ακόμη δεν  υπάρχει κάτι χειροπιαστό, καθώς ακόμη γίνονται προσπάθεια να κλειστούν τα επόμενα παιχνίδια. Αυτό θα είμαστε σε θέση τις επόμενες ημέρες να αναφέρουμε με πιο επίσημο τρόπο με ποιους θα αγωνισθεί ο Φοίνικας, την περίοδο της προετοιμασίας.

Τέλος, στο «Πειρατικό» τρέχουν και τα διαρκείας καθώς είναι ένα σημαντικό κομμάτι τόσο σε αγωνιστικό όσο και οικονομικό επίπεδο. Οι φίλοι της ομάδας της Σύρου έχουν ήδη κάνει την κράτησή τους και θα έχουν τη δική τους θέση στο κλειστό του αθλητικού κέντρου, όμως οι διοικούντες περιμένουν να ενδιαφερθούν κι άλλοι φίλαθλοι και να φύγουν ακόμη περισσότερα διαρκείας.

 

«Το πιο δυνατό πρωτάθλημα της πενταετίας»

 

O πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Α.Π. Παντελής Ταρνατόρος μίλησε για τον πρωτάθλημα των… δέκα ομάδων, το άθλημα, αλλά και τη φετινή μεταβατική περίοδο.

Αρχικά ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ αναφέρθηκε στην μείωση των ομάδων σε 10 από το μεθεπόμενο πρωτάθλημα.

«Υπήρξαν αντιρρήσεις και προβληματισμοί, που είναι λογικό να υπάρχουν, αφού επί της ουσίας κάποιες ομάδες που δεν είναι τόσο ισχυρές το σκέφτονται διπλά. Κακά τα ψέματα, όμως, η αγορά αλλάζει, τα δεδομένα είναι δύσκολα, η διαφημιστική πίτα μειώνεται χρόνο με το χρόνο, αλλά το βόλεϊ πρέπει να μπει στην αγορά και να πάρει το μερίδιο που του αναλογεί. Έχουμε χρόνο να συζητήσουμε πώς θα στηθεί, γιατί ένα πρωτάθλημα 10 ομάδων δημιουργεί διαφορετικό καθεστώς: ενδεχομένως ένα διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, οργανωτικές υποχρεώσεις των σωματείων, δεν ξεχνάμε το κομμάτι της νομικής υπόστασης που είναι απαίτηση της τωρινής κυβέρνησης να αλλάξει, προκειμένου να μην υπάρχει ερασιτεχνισμός».

Για το που θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους τα ΤΑΑ ο κ. Τορνατόρος είπε: «Σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτή τη στιγμή πάσχουν στον οργανωτικό τομέα. Σε επίπεδο έμψυχου υλικού και στελεχιακού δυναμικού, περίπου το 90-95% απορροφάται από τον αγωνιστικό τομέα. Δυστυχώς, σχεδόν όλες οι ομάδες, λόγω έλλειψης κουλτούρας ή οικονομικών προβλημάτων, δεν επενδύουν σε στελέχη στο μάρκετινγκ, σε στελέχη που θα αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους (δημόσιες σχέσεις, βελτίωση εικόνας). Σαν Λίγκα προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να βοηθήσουμε, όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει και οι ομάδες να επενδύσουν κάποια λίγα χρήματα στην αρχή, αλλά πρέπει να τα επενδύσουν για να βγουν προς τα έξω, να βγουν στον κόσμο τους. Δεν μπορεί, π.χ., να υπάρχουν ομάδες χωρίς γραφεία Τύπου. Ξεκινώντας το project των 10 ομάδων θα συζητηθούν όλα αυτά. Προσωπικά, τα θεωρώ δεδομένα και προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή μιας ομάδας στο νέο εγχείρημα».

Ακόμη συμφωνία για το πιο κανάλι θα μεταδώσει τους αγώνες δεν υπάρχει, όμως ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ τόνισε πως υπάρχει η διαβεβαίωση πως το πρωτάθλημα και πάλι θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ. «Έχουμε διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους ότι φέτος θα είμαστε με την ΕΡΤ. Επιζητούμε μια συνεργασία πέραν του έτους, γιατί δεν θέλουμε κάθε χρόνο να βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις. Οι αρμόδιοι της ΕΡΤ είναι πολύ ευχαριστημένοι. Πέρυσι είχαμε κάποιες δυσκολίες στην αρχή, αλλά στη συνέχεια η κατάσταση βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Είναι μεγάλη υπόθεση που το ελληνικό βόλεϊ μπήκε σε όλα τα σπίτια. Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο μέχρι στιγμής, είμαι αισιόδοξος όμως ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και θα έχουμε μια καλή συμφωνία».

Τέλος ο κ. Τορνατόρος αναφέρθηκε και στο γεγονός πως θα πρέπει εκτός από την Volley League να δυναμώσει και η Α2 των ανδρών. «Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει μια ενδιάμεση κατηγορία, στο πρότυπο του γυναικείου πρωταθλήματος. Απ΄ όσο ξέρω, η Ομοσπονδία σκοπεύει να δημιουργήσει και την ανδρική Pre League, ύστερα από δύο χρόνια. Όμως, το ζητούμενο είναι να βρεις τα σωστά κριτήρια, ούτως ώστε αυτή η κατηγορία να μπορεί να επιβιώσει οικονομικά. Θα πρέπει να έχει τηλεόραση, να έχει προϋποθέσεις, να είναι μια κατηγορία "προθάλαμος" της Α1. Έχω πει στην ΕΟΠΕ ότι οι ομάδες που θα συμμετέχουν στην Pre League πρέπει να έχουν τις ίδιες προδιαγραφές με την Α1. Κριτήρια πρέπει να μπουν και στο αγωνιστικό κομμάτι: να παίζουν Έλληνες αθλητές και όχι μόνο Έλληνες διαφόρων ηλικιών, αλλά να υπάρχουν προδιαγραφές, με στόχο τα νέα παιδιά να παίζουν σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ούτως ώστε σε 1-2 χρονιές να μπορούν να μεταπηδήσουν στην Α1».

 

Οι σχέσεις των Ευρωπαϊκών Λιγκών με τους αθλητές στο επίκεντρο της V.L.A.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ευρωπαϊκών Λιγκών πετοσφαίρισης (Volleyball Leagues Association – V.L.A.) συνεδρίασε στην Αθήνα φιλοξενούμενη της Ελληνικής Λίγκας (Ε.Σ.Α.Π.) με σκοπό να προωθήσει την διεθνή αναγνώριση και να ορίσει τον χάρτη δραστηριοτήτων και στόχων της στο άθλημα του βόλεϊ.
Την συνεδρίαση απασχόλησε η συλλογική σύμβαση εργασίας με τους αθλητές σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μελετήθηκε σε βάθος η πιθανή εφαρμογή για κάθε χώρα. Στην προσπάθεια αυτή η V.L.A. είχε γόνιμη συνεργασία με τους εκπροσώπους των φορέων των αθλητών.

Η τελευταία ημέρα της συνεδρίασης ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων των αθλητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητών για όλα τα αθλήματα που αναγνωρίζεται από τη ΔΟΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιπροσωπεύει πάνω από 35 συνδικάτα αθλητών.

Και οι δύο φορείς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσημη συμφωνία, η οποία θα οριστεί μετά το πράσινο φως από το συμβούλιο αθλητών της ΕΕ.

Έχουν ήδη επισημανθεί πέντε συγκεκριμένα προβλήματα, όπως οι παίκτες εκτός Ε.Ε., οι κανόνες μεταφοράς, οι κανονισμοί για τους μάνατζερς των παικτών και ο αγωνιστικός προγραμματισμός για τα πρωταθλήματα των λιγκών αλλά και τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων έτσι ώστε να υπάρχει και περίοδος ανάπαυσης που είναι απαραίτητη για την υγεία των αθλητών.

Ο πρόεδρος της V.L.A Φιλίπ Μπουν (Philippe Boone) τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει ραντεβού με την Παγκόσμια ομοσπονδία (FIVB) και την Ευρωπαϊκή (CEV) για να παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις της V.L.A. για τα θέματα αυτά.

Επίσης τα μέλη της V.L.A. αναγνωρίζουν ως εκπροσώπους τους αθλήματος τις οικείες ομοσπονδίες των χωρών και όλες οι πρωτοβουλίες θα γίνονται με την συνεννόηση τους.