Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Βασικός πυρήνας κοινωνικού έργου

Προχωρά η διαδικασία των προσλήψεων προσωπικού ενώ ρυθμίζεται και η εκκρεμότητα διαμόρφωσης κατάλληλου WC για ΑΜΕΑ

Η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στη Σύρο, με σκοπό την οργάνωση του κοινωνικού έργου και κυρίως τη διευκόλυνση και ομαλή εφαρμογή των προγραμμάτων που υλοποιούνται σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο προς υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αναμένεται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου, από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Η απόφαση αποδοχής της επιβεβλημένης επιχορήγησης του συγκεκριμένου γραφείου με το ποσό των 50.000 ευρώ προχώρησε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες και εργασίες που θα καταστήσουν κατάλληλο, χώρο στο ισόγειο του κτιρίου που στεγάζει την Κοινωνική Υπηρεσία, με σκοπό την άμεση λειτουργία του ως Κέντρο Κοινότητας.

Η πολιτική διαχείρισης – επί της ουσίας – των σκληρών κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών φτώχειας που βιώνουν μεγάλες κοινωνικές μάζες, οφείλει κι επιβάλλεται να εφαρμοστεί και από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, η οποία μέσω των Κέντρων Κοινότητας και σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα θέσει σε λειτουργία τις συγκεκριμένες δομές.

Προλογικά του θέματος, για το οποίο μίλησε κυρίως ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την Κοινωνική Υπηρεσία, Απόστολος Ρουσσουνέλος, αξίζει να αναφερθεί πως, με τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στη Σύρο επιδιώκεται η ανάπτυξη “ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και τις υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης” εν προκειμένω στη Σύρο.

 

Ενέργειες για την ολοκλήρωση του γραφείου και την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ

Ειδικότερα, οι δημότες της Σύρου και οι πολίτες που ζουν στο νησί θα πρέπει να γνωρίζουν πως το Κέντρο Κοινότητας θα λειτουργήσει εντός του κτιρίου της Κοινωνικής Υπηρεσίας στην περιοχή της Νεάπολης και μάλιστα στο ισόγειο ώστε να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση τα ΑΜΕΑ. Αν και το κτίριο είναι ήδη προσβάσιμο, ωστόσο, μεγάλη εκκρεμότητα μέχρι στιγμής αποτελεί η πλήρης διαμόρφωση κατάλληλου WC για ΑΜΕΑ και συνανθρώπους μας με αναπηρικό αμαξίδιο, όπως αυτή αναδείχθηκε στη συνεδρίαση από την παράταξη του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου.

Επί του θέματος κλήθηκε να απαντήσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, καθώς όπως αναφέρθηκε κι εντός της συνεδρίασης, το Κέντρο Κοινότητας πρέπει να λειτουργήσει άμεσα. “Πρέπει να διαμορφωθεί ένα WC AMEA σε κατάλληλο χώρο του ισόγειου του κτιρίου της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες σε συνεργασία με την Οικονομική Επιτροπή ώστε να γίνει η προμήθεια των υλικών και να ρυθμιστεί το θέμα. Το ζητούμενο είναι να υλοποιηθούν οι διαμορφώσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα” ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, “Είναι προτεραιότητα για εμάς και θα γίνουν οι εργασίες από το προσωπικό στο Τμήμα Μικρών Έργων” καθώς επίσης και “ό,τι επιπλέον απαιτηθεί για τον χώρο”.

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω και ο κ. Ρουσσουνέλος επεσήμανε πως, “Ρυθμίζεται το θέμα για το WC και προωθούνται οι απαραίτητες διαμορφώσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων και με αναπηρικά αμαξίδια”. Εκτίμησή του μάλιστα αποτελεί πως, χρονικά εντός της εβδομάδος θα έχει “κλείσει” το θέμα. “Πιστεύω ότι εντός των ημερών θα “κουμπωθεί” όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός και θα είμαστε έτοιμοι για το Κέντρο Κοινότητας” σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Αποκτά Κοινωνικούς Λειτουργούς ο Δήμος

Για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών απαιτείται και η εξασφάλιση του κατάλληλου προσωπικού. Μέσω του Κέντρου Κοινότητας ο Δήμος έρχεται να καλύψει μία σημαντική ανάγκη του, που αφορά στην κάλυψη των δύο θέσεων Κοινωνικών Λειτουργών. Ακολουθώντας τις απαιτούμενες διαδικασίες η Δημοτική Αρχή προωθεί το θέμα της πρόσληψής τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για το Κέντρο Κοινότητας θα απασχοληθεί κι ένα ακόμη άτομο σε θέση διοικητικών καθηκόντων. “Έγινε έγκριση για τις προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ. Εμείς ως Κοινωνική Υπηρεσία για το Κέντρο Κοινότητας αιτούμασταν δύο θέσεις για Κοινωνικούς Λειτουργούς και μία θέση ΔΕ για Γραμματειακή Υποστήριξη” δήλωσε ο κ. Ρουσσουνέλος, γνωστοποιώντας πως, “γι αυτές τις θέσεις είχαμε περίπου 210 αιτήσεις” ενώ ακολούθησαν και “40 ενστάσεις”.

“Μιλάμε για πάρα πολλά άτομα” σχολίασε ο εντεταλμένος σύμβουλος, προσθέτοντας επιπλέον πως, “αξιολογήθηκαν οι συγκεκριμένες αιτήσεις, έχουν εγκριθεί από τον ΑΣΕΠ, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κι έχει γίνει και η πίστωση της χρηματοδότησης, της μισθοδοσίας τους για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας”. Συμπλήρωσε δε πως, “τώρα προχωρούμε στην τελική φάση κι έγκριση για να προσλάβουμε αυτά τα άτομα” τονίζοντας ταυτόχρονα πως, “κατά πάσα πιθανότητα, πιστεύω ότι στο πρώτο 10ημερο του Ιουλίου θα έχει τελειώσει το θέμα και θα ξεκινήσουμε”.

Επικεντρώνοντας την ενημέρωσή του και στο τί θα σημάνει στην πράξη για την Κοινωνική Υπηρεσία αυτή η πρόσληψη των Κοινωνικών Λειτουργών, ανέφερε γλαφυρά πως, “Πλέον με την κάλυψη των δύο θέσεων μέσω της πρόσληψής τους μπορούμε κάλλιστα να έχουμε την κοινωνική έρευνα που απαιτεί η Υπηρεσία για να προχωρήσει στην ολοκλήρωση μίας αίτησης πολύ πιο γρήγορα από το να παρακαλούσαμε για παράδειγμα τον Κοινωνικό Λειτουργό του Νοσοκομείου ή της Περιφέρειας να μας βοηθήσει”.

 

Ενημέρωση και στήριξη για ένταξη σε προγράμματα

Ακολούθως, μιλώντας για το κύριο έργο και τη βασική λειτουργία και τις υπηρεσίες του Κέντρου Κοινότητας, ο κ. Ρουσσουνέλος σκιαγράφησε το πρώτο πακέτο εργασίας που θα αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι σε αυτό. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως αυτό θα αφορά “στην υποδοχή, ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών/ωφελούμενων, όπου θα γίνεται καταγραφή του αιτήματος και αξιολόγηση των αναγκών τους και πληροφόρηση ή παραπομπή των πολιτών στα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό, ή εθνικό επίπεδο”. Μεταξύ άλλων, αυτά τα προγράμματα είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα προγράμματα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς κ.α. ενώ επιπλέον, από το Κέντρο Κοινότητας “θα υπάρχει υποστήριξη των πολιτών για την ένταξή τους στα προαναφερόμενα προγράμματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή υποστήριξης κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης”.

 

Η κρίση υποβαθμίζει το επίπεδο ζωής. Απαραίτητη η λειτουργία του Κ.Κ.”

Με φόντο τις γενικότερες συνέπειες που έχει προκαλέσει η κρίση σε επίπεδο υποβάθμισης του επιπέδου ζωής και διαβίωσης και μάλιστα καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών στη χώρα και κατ΄ επέκταση στην περιοχή μας, το νησιώτικο χώρο και τη Σύρο, ο Απόστολος Ρουσσουνέλος προέβη σε ένα συνολικότερο σχόλιο για την ανάγκη άμεσης “ενεργοποίησης” του Κέντρου Κοινότητας στο νησί. “Η άμεση λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας είναι πάρα πολύ σημαντική. Η περίοδος που διανύουμε είναι σκληρή και η κρίση φαίνεται να αγγίζει ολοένα και περισσότερο κόσμο. Πλέον δεν μιλάμε για μεσαία τάξη, δυστυχώς. Η κρίση έχει προκαλέσει την υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης. Στόχος του Κέντρου Κοινότητας και δικός μας είναι να βοηθηθεί ο κόσμος” δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας – δυστυχώς – καταφατικά και στην ερώτηση αν οι περιπτώσεις συνανθρώπων μας που απευθύνονται για υποστήριξη στον Δήμο έχουν αυξηθεί. “Δυστυχώς οι άνθρωποι που απευθύνονται σε εμάς για βοήθεια έχουν αυξηθεί. Μάλιστα κατά καιρούς έρχονται άνθρωποι, ορισμένοι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά θέματα. Ο μακροχρόνια άνεργος και εκείνος που αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί εξυπηρετείται από εμάς τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν όμως και περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπισθούν και μας γνωστοποιούνται σε κρίσιμο χρόνο” δήλωσε παρακάτω, λέγοντας επιπλέον, πως, ως εκ τούτου, “Η Κοινωνική Υπηρεσία οφείλει να ανταποκρίνεται άμεσα”.

 

Σύντομα χώρος φιλοξενίας αστέγων στην Ερμούπολη

Ορμώμενος από τη ροή της συζήτησης και το προαναφερθέν θέμα ο κ. Ρουσσουνέλος γνωστοποίησε πως στον Δήμο έχουν απευθυνθεί συνάνθρωποί μας που προσωρινώς δήλωσαν πως δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης και ασφαλούς διαμονής τους. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο, σήμερα, όπως ο ίδιος εξήγησε είναι σε εξέλιξη διαδικασίες για τη διαμόρφωση ενός δημοτικού χώρου, κατάλληλου για την ανταπόκριση του Δήμου σε τέτοια σοβαρά προβλήματα κι ανάγκες. “Ακόμη και προβλήματα στέγασης μας έχουν γνωστοποιηθεί. Έχουμε προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός δημοτικού χώρου για τέτοιες περιπτώσεις και ανάγκες. Σύντομα θα είναι εξοπλισμένος” τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος, προσθέτοντας πως, σημαντική βοήθεια για τον Δήμο σε αυτήν την προσπάθεια υπήρξαν ιδιώτες. “Το προωθήσαμε με τη συνδρομή χορηγών και ιδιωτών και σε λίγο καιρό θα υπάρξει επίσημα ανακοίνωση. Ο χώρος βρίσκεται στην Ερμούπολη” ανέφερε ο ίδιος, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του και διευκρινίζοντας πως, προσεχώς θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τον Δήμο.

 

Δικτύωση με άλλες υπηρεσίες και δομές

Εκτός των ανωτέρω, για τις υπηρεσίες του Κέντρου Κοινότητας κρίνεται επιβεβλημένο να υπενθυμιστεί το έργο που θα αναπτύσσεται και προβλέπεται να αναπτύσσεται σε δεύτερο και τρίτο επίπεδο, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου. Ως εκ τούτου σημειώνεται πως, παράλληλα, αντικείμενο εργασίας θα αποτελεί και η συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων, σε άλλες δομές και υπηρεσίες που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας, ή ακόμα και σε υπηρεσίες απασχόλησης (πχ ΟΑΕΔ), για την ένταξη των ωφελουμένων σε προγράμματα κατάρτισης, δράσεις απασχόλησης, επιμορφωτικά σεμινάρια, καθώς φυσικά και σε θέσεις εργασίας, σε φορείς αρμόδιους για την εφαρμογή προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Μάλιστα προκειμένου να υποστηριχθούν οι άνεργοι πολίτες, θα υπάρχει συνεργασία του ΚΚ με την τοπική αγορά εργασίας, με στόχο την ένταξη των ανέργων. Στόχος, είναι η ανάπτυξη επαφών και τακτικής επικοινωνίας με φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών και των εργαζομένων (πχ Επιμελητήρια, ενώσεις και ομοσπονδίες εργαζομένων, συλλόγους επιχειρήσεων ή επιχειρηματικών ομάδων κλπ). Στόχος της εν λόγω ενέργειας, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου των επιχειρήσεων, για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της ανεργίας στην περιοχή και την ύπαρξη συγκεκριμένης δυναμικής, όσον αφορά στην προσφορά εργατικού δυναμικού και ειδικοτήτων, όπως και η σύγκλιση του κόσμου των επιχειρήσεων με αυτή των ανέργων, μέσα από τη συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες, όπως ημερίδες. Για τη διευκόλυνση των ενδεχόμενων ελέγχων στο ΚΚ, επιβάλλεται η καταγραφή των επικοινωνιών που χρειάστηκαν να γίνουν για τη διασύνδεση του ωφελούμενου με τις δομές ή υπηρεσίες, η ύπαρξη υλικού από ενέργειες ενημέρωσης ευαισθητοποίησης επιχειρήσεων και ανέργων, που να αποδεικνύει την τέλεσή τους, όπως δημοσιεύσεις σε Τύπο, αναρτήσεις σε ιστοσελίδες, έντυπο ενημερωτικό και φωτογραφικό υλικό κλπ, ενώ ορίζεται υποχρεωτική και η τήρηση αρχείου με υλικό από συναντήσεις, συσκέψεις, συνεργασίες των στελεχών του Κέντρου Κοινότητας, με τις υπηρεσίες και τις δομές που θα αναπτυχθεί επικοινωνία.

 

Διασφάλιση κοινωνικής ένταξης

Τρίτο τομέας δραστηριότητας του Κέντρου Κοινότητας, αποτελεί η παροχή υπηρεσιών βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και διασφάλισης της κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων. Ενδεικτικά, σε επίπεδο υπηρεσιών, το Κέντρο Κοινότητας δύναται, μεταξύ άλλων, να παρέχει: α. Συμβουλευτική υποστήριξη για την ένταξη στην αγορά εργασίας υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού. β. Συμβουλευτική ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά ενήλικες και οικογένειες. γ. Ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε συνέργεια με τα προγράμματα εκπαίδευσης που υλοποιούνται (εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μαθησιακή υποστήριξη παροχή γευμάτων υποστήριξη σχολικού περιβάλλοντος κ.α.). δ. Προγράμματα για συνδρομή στη δημιουργία ευκαιριών για νέους πχ επαγγελματικός προσανατολισμός για εφήβους βελτίωση δεξιοτήτων πολιτισμικές δραστηριότητες, προγράμματα νεανικής συμμετοχής και στήριξης, σε συνεργασία με το Συνήγορο του Παιδιού και άλλες υπηρεσίες και δομές. ε. Διοργάνωση εκδηλώσεων με επιμορφωτικό επικοινωνιακό και κοινωνικό περιεχόμενο όπως οργάνωση ομάδων γειτονιάς για την ανάληψη κοινοτικών πρωτοβουλιών και την ενεργοποίηση των πολιτών διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων προληπτικής ιατρικής και συνθηκών υγιεινής διαβίωσης, δικτύωση με φορείς της τοπικής κοινωνίας σχολεία πολιτιστικοί σύλλογοι επαγγελματικοί φορείς για μεικτές πρωτοβουλίες δράσεων για την τοπική ανάπτυξη την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής κ.α. ζ. Μεικτές δράσεις για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη ειδικότερα αλλά όχι αποκλειστικά για μαθητές ΑμεΑ παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες κ.α.. η. Παροχή ενημερωτικής συνδρομής για θέματα νομικού χαρακτήρα σε σχέση με τις παρεχόμενες δυνατότητες όργανα διαδικασίες κλπ. θ. Συγκέντρωση και διανομή βασικών αγαθών. ι. Ανάπτυξη δικτύου εθελοντισμού ου είτε θα συνδράμει το προσωπικό του κέντρου κοινότητας κατά περίπτωση πάντοτε υπό την εποπτεία του και με βάση τις οδηγίες και κατευθύνσεις του, είτε θα συμβάλλει στις δράσεις των υπολοίπων δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, υπό τις οδηγίες και τον έλεγχο του τακτικού προσωπικού των δομών αυτών.

Τονίζεται τέλος πως, για τη δυνατότητα ελέγχου των δραστηριοτήτων του Κ.Κ. ορίζεται επίσης η υποχρέωση τήρησης αρχείου ενεργειών κοινωνικής ένταξης, με τα χαρακτηριστικά ωφελούμενων, την διάγνωση των αναγκών του ωφελούμενου που εντοπίζονται, αρχείου με τα αποτελέσματα της δράσης του Κ.Κ., καθώς και αρχείου με εκδηλώσεις ενημέρωσης ευαισθητοποίησης για την κοινωνική ένταξη ομάδων ωφελούμενων.