Μεγάλη πυρκαγιά απείλησε Σκαδό και Κόρωνο

Μάχη με τις φλόγες έδωσε η Νάξος

  • Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:13
  • /   Eνημέρωση: 4 Σεπ. 2017 - 17:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Γλύτωσε τα χειρότερα η Νάξος, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε το Σάββατο μεταξύ των χωριών Κορώνου και Σκαδού, απειλώντας τα άμεσα, με τις επίγειες και εναέριες επιχειρήσεις κατάσβεσης να αποφέρουν αποτέλεσμα.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, γύρω στις 5.30, εκδηλώθηκαν διαφορετικές εστίες φωτιάς στον επαρχιακό κεντρικό δρόμο που συνδέει τα χωρία Κόρωνος – Σκαδό, η οποία άμεσα πήρε διαστάσεις.

Στο σημείο έσπευσαν οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου, το έργο των οποίων όμως αποδείχθηκε ιδιαιτέρως δυσχερές, καθώς η φωτιά κατέκαιγε σε δύσβατη περιοχή, γεγονός που συνηγόρησε στο αίτημα συνδρομής εναέριων μέσων.

Αρχικώς υπήρξε η άφιξη δύο Canadair, όμως το δύσβατο της περιοχής και οι επικίνδυνες διαστάσεις που έλαβε η φωτιά κατά τις μεσημβρινές ώρες υποχρέωσε στην ενίσχυση των μέσων και με δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Η φωτιά απείλησε ανησυχητικά το χωριό της Κορώνου, με τα χειρότερα να αποτρέπονται λόγω της συντονισμένης κατάσβεσης επίγειων και εναέριων μέσων και τον καταλυτικό ρόλο των ελικοπτέρων.

Αμεσότατη ήταν η ανταπόκριση του τοπικού πυροσβεστικού κλιμακίου, με τη δύναμη 15 ατόμων και 5 οχημάτων να καταφθάνουν στην περιοχή, τα οποία στη συνέχεια ενισχύθηκαν με την πλήρη τοπική δύναμη των 25 πυροσβεστών, ενώ ενισχυτικά κατέφθασαν στη Νάξο ένα 10μελές πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ, όπως και πυροσβεστικές δυνάμεις ανδρών με ένα πυροσβεστικό όχημα από την Πάρο.

Τις απογευματινές ώρες, καθώς η περιοχή είναι έντονης βλάστησης και ιδιαιτέρως δύσβατη, η φωτιά έμοιαζε ανεξέλεγκτη, κατευθυνόμενη στο ορεινό τμήμα της Κεραμωτής, με τις συνεχείς ρίψεις νερού και τις επίγειες προσπάθειες να καταφέρνουν να περιορίσουν την περεταίρω εξάπλωση της.

Στην περιοχής υπήρχαν τόσο οι υδροφόρες του Δήμου, όσο και αστυνομικές δυνάμεις του τοπικού τμήματος, ενώ συνέδραμαν και εθελοντές και κάτοικοι των απειλούμενων χωριών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας συνέχισαν να επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της φωτιάς, με τα δύο ελικόπτερα να παραμένουν στο αεροδρόμιο του νησιού, εκκινώντας με το πρώτο φως της χθεσινής ημέρας νέες ρίψεις, προς πλήρη αποτροπή πιθανής εξάπλωσης της.

Άμεσα απειλήθηκαν και δύο κατοικίες, ενώ κάποιοι από τους κατοίκους, παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα.

Καθώς η φωτιά κατέκαψε και στύλους της ΔΕΗ, πολλά χωριά της Νάξου να μείνουν χωρίς ρεύμα, ενώ προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα μετέβη στο νησί κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ από τη Σύρο.

Καθώς πολλές είναι οι εικασίες για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η φωτιά αλλά και την αιτία πρόκλησης της, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την ακριβή έκταση της καμένης έκτασης, για την υπαιτιότητα, αλλά και τις άλλου είδους ζημιές υπήρξαν σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: