Εις μνήμην του συριανού επιχειρηματία Ευστάθιου Σταθόπουλου

  • Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, 2017 - 13:09

Με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση σαράντα ημερών από το χαμό του Ευστάθιου Σταθόπουλου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκφράζει τον αμέριστο σεβασμό του στη μνήμη αυτού του ανήσυχου ανθρώπου και δραστήριου επιχειρηματία.

Το 1912 ο πατέρας του, Γεώργιος Σταθόπουλος, ανέλαβε το βιβλιοχαρτοπωλείο του θείου του κληροδοτώντας στη συνέχεια στο γιο του, Στάθη,  το μεράκι της βιβλιοφιλίας. Μετά το θάνατο του πρώτου κατά την περίοδο της Κατοχής, ο Στάθης Σταθόπουλος και η σύζυγός του συνέχισαν την οικογενειακή επιχείρηση «ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ» με μεράκι και όραμα.

Ο Στάθης Σταθόπουλος πορεύθηκε με αδιάκοπη όρεξη για τη ζωή, γνήσια αγάπη για τα βιβλία και απόλυτη αφοσίωση στο επάγγελμά του, στοιχεία που τον συνόδευσαν μέχρι τέλους. Ένας άνθρωπος του πολιτισμού που συνετέλεσε στην πνευματική ανάπτυξη του νησιού και, ταυτόχρονα, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση ως επιχειρηματίας. Ανάμεσα στις σημαντικές διακρίσεις που έλαβε συμπεριλαμβάνεται η βράβευσή του βιβλιοπωλείου από το Επιμελητήριο Κυκλάδων το 1997 ως μία από τις παλαιότερες επιχειρήσεις της Σύρου, καθώς επίσης και το τιμητικό βραβείο σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας της Ελληνικής Εθνολογικής Εταιρείας (Παλαιά Βουλή) το 2003. Επιπλέον, διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Ερμούπολης κατά την περίοδο 1975-1978.

Η απώλεια για την τοπική κοινωνία είναι δεδομένη, ωστόσο ο Στάθης Σταθόπουλος θα παραμείνει στις σκέψεις μας για την πλούσια δράση του ως επιχειρηματίας και άνθρωπος ο οποίος μέχρι τις τελευταίες ημέρες της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ενδιαφερόταν έμπρακτα τόσο για το Επιμελητήριο όσο και για τα κοινά του τόπου.