Μήνυμα Καθολικού Επισκόπου Σύρου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

"Σας καλώ να μαθητεύσετε με υπευθυνότητα, επιμονή και επιμέλεια"

  • Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, 2017 - 10:08

Αγαπητοί μου, Μαθητές και Μαθήτριες όλων των Σχολείων της Σύρου, “Χαίρετε και αγαλλιάσθε” για τη γιορταστική αυτή ημέρα της σχολικής σας ζωής, την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς!

Ως Επίσκοπος της Εκκλησιαστικής μας Κοινότητας εκφράζω και τη δική μου χαρά για την ξεχωριστή αυτή σχολική μέρα, που επιστρέφετε, μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, στο Σχολείο, το δεύτερο σπίτι σας, όπου θ’ αρχίσετε ένα νέο κύκλο εκπαίδευσης, ο οποίος θα σας οδηγήσει σε υψηλότερη μόρφωση και ουσιαστικότερη αγωγή.

Σας καλώ να μαθητεύσετε με υπευθυνότητα, επιμονή και επιμέλεια, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, σε κάθε έργο που οι σεβαστοί καθηγητές σας ζητούν να επιδοθείτε, για την απόκτηση του πολιτιστικού αγαθού με το οποίο η Πολιτεία επιθυμεί να εφοδιαστούν τα παιδιά της, για να μπορέσουν να βιοπορίσουν στο μέλλον δημιουργικά προς όφελος δικό τους και της κοινωνίας μας.

Με πνεύμα συμβουλευτικό επιθυμώ να σας υπενθυμίσω μια σοφή σκέψη- μήνυμα του αρχαίου Έλληνα ιστορικού, φιλοσόφου και παιδαγωγού Πλουτάρχου, που απευθύνει ιδιαιτέρως στους νέους: “Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη”.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αγαπητοί μου, καλείστε να εκτιμήσετε καταλλήλως τη μεγάλη αξία της επιστημονικής γνώσης και της ανθρωπιστικής αγωγής, θησαυρούς ζωής, με τους οποίους το ελληνικό Σχολείο με εθνική ευθύνη σάς εφοδιάζει για να πορευθείτε με αξιοσύνη και αποτελεσματικότητα στον πολιτικό και κοινωνικό βίο σας, στου δύσκολους σημερινούς καιρούς.

Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες, ενεργοποιηθείτε ως δραστήριοι και επιμελείς μαθητές, για να γίνει κι αυτή η σχολική χρονιά για όλους σας περίοδος απόκτησης σημαντικών για τη ζωή σας θησαυρών γνώσης και αρετής, που σας αποκαλύπτονται με τη σχολική σας εκπαίδευση μέσα από το απέραντο στερέωμα της πλούσιας ελληνοχριστιανικής κληρονομιάς μας.

Επίσης, με τη συνειδητή επιμέλειά σας κατά τη φετινή μαθητεία σας, δώστε στους εκλεκτούς καθηγητές σας και στους προσφιλείς γονείς σας την ιδιαίτερη χαρά να απολαμβάνουν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους τα καρποφόρα αποτελέσματα του δικού τους καθημερινού και ποικιλόμορφου εκπαιδευτικού και γονικού έργου. Αγαπητοί μου, εύχομαι εγκαρδίως σε όλους σας “Καλή Σχολική Χρονιά” και ικετεύω τον Πανάγαθο Ουράνιο Πατέρα μας να ευλογεί κάθε ειλικρινή προσπάθειά σας για εποικοδομητική μόρφωση και να απλώσει την πατρική του προστασία πάνω σε όλους εσάς, στους σεβαστούς καθηγητές σας και στους αξιότιμους γονείς σας