Συμβολική δράση της Φιλοζωικής Ομάδας Σύρου για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας

Η Σύρος «τρέχει για τα αδέσποτα»

Αγώνα δρόμου μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εγκαταλελειμμένων και αδέσποτων ζώων του Καταφυγίου στην περιοχή των Λαζαρέτων, διοργανώνει στην Ερμούπολη η Φιλοζωική Ομάδα Σύρου.

Το πρωί της Κυριακής 15 Οκτωβρίου στις 10:00, μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στην παραλιακή ζώνη, στο σημείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και θα τρέξουν με τερματισμό την Πλατεία Μιαούλη. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 3 ευρώ, προκειμένου οι εθελοντές να βοηθήσουν όλα τα ενήλικα σκυλάκια που φιλοξενούν στις εγκαταστάσεις τους. Σημειώνεται ότι, η συμμετοχή των παιδιών είναι δωρεάν.

Ο αγώνας αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ρένας Νταή, μέλους της Φ.Ο.Σ, βασισμένη σε αντίστοιχη δράση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο νησί της Μυτιλήνης από τον Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Κιβωτός».

«Ήταν μια γρήγορη απόφαση» σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Νταή, η οποία φρόντισε να επικοινωνήσει άμεσα με τους υπεύθυνους της Φιλοζωικής Ομάδας της Μυτιλήνης για να ενημερωθεί σχετικά και κατόπιν να προβεί στο σχεδιασμό ενός αγώνα, προσαρμοσμένου στα δεδομένα της Σύρου, που υποστηρίχθηκε θερμά τόσο από τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο, όσο και από τη Διοίκηση του Λιμεναρχείου.

«Πρόκειται για μία δράση που στοχεύει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κόσμου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να έρθει να μας δει από κοντά, να μας μιλήσει ή να μας θέσει ερωτήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εξηγεί, επιπλέον, ότι δίνεται το δικαίωμα σε όποιον το επιθυμεί, να τρέξει μαζί με το σκυλί του, αρκεί αυτό να είναι κοινωνικοποιημένο και φιλικό. «Εγώ η ίδια θα έχω δύο σκυλιά από τα Λαζαρέτα για να τα δουν και να τα γνωρίσουν».

Μεγάλες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Στο «Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων» φιλοξενούνται σήμερα 35 σκυλιά ηλικίας 5 – 10 ετών, τα οποία βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο από την εποχή που ήταν κουτάβια. «Από τότε έχουν περάσει τα χρόνια και έχουν ενηλικιωθεί, με αποτέλεσμα οι ανάγκες τους να αυξάνονται». Παρά το γεγονός ότι, η πρόσφατη συντήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων, οι ανάγκες προληπτικής και μη κτηνιατρικής φροντίδας είναι συνεχείς και μεγάλες. «Τα περισσότερα ζώα είναι άρρωστα και γέρικα, συνεπώς, χρήζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Θα επισκεφτούν τον κτηνίατρο για κάποια επέμβαση ή ένα παθολογικό θέμα που πιθανόν να προκύψει. Χρειάζονται αποπαρασιτώσεις, εμβολιασμούς και αμπούλες, καθώς το καλαζάρ θερίζει, συν τα φάρμακα που πρέπει να παίρνει το καθένα. Κάποιο σκυλί μπορεί να έχει παγκρεατίτιδα και άλλο να παρουσιάσει κάτι δερματικό», υπογραμμίζει η κ. Νταή.

Καταλήγοντας, απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, Ανθή Χαλκιά, στον Λιμενάρχη και στον Υπολιμενάρχη Σύρου, οι οποίοι υπήρξαν, από την πρώτη στιγμή, θετικοί στην πρωτοβουλία της Φ.Ο.Σ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη διαδικτυακή σελίδα της ομάδας (Syros Stray Animal Shelter), καθώς και στο τηλέφωνο 22810 86467 (ώρες καταστημάτων).