11η Πανελλήνια Συνάντηση των Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης στη Σύρο

Σύνδεση και ανατροφοδότηση

Τόπο νέων συνθέσεων και πρακτικών στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας στην Ελλάδα και την Κύπρο θα αποτελέσει το νησί της Σύρου, από 18 έως 21 Οκτωβρίου 2017, κατά τη διεξαγωγή της 11ης Πανελλήνιας Συνάντησης των Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης με τίτλο «Συμπλέοντας ξαναχτίζουμε κοινότητες».

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά γεγονότα στο χώρο της πρόληψης, που διοργανώνεται από το Κέντρο Πρόληψης "Θησέας Κυκλάδων" σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης.

Το Συνέδριο υποστηρίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Σύρου και ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Κατάκτηση ανθρωπιάς και δημιουργικότητας

Η 11η Πανελλήνια Συνάντηση “συναντά” το Κέντρο Πρόληψης των Κυκλάδων σε μια στιγμή πληρότητας, δημιουργικής αναδόμησης και μεγάλης ανάγκης για σύνδεση και ανατροφοδότηση.

Η παρουσία του «Θησέα Κυκλάδων» στο Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης ξεκίνησε το 2000. Αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον καίριο ρόλο του στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων, η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου στήριξε τις προσπάθειές του ενεργά, όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από διαφορετικούς ρόλους και κέρδισε συντροφικότητα, εμπλουτισμό, δημιουργικότητα και ανθρώπινη συναλλαγή.

Όπως υπογραμμίζεται στον χαιρετισμό του Διοικητικού Συμβουλίου, «η διοργάνωση της Πανελλήνιας Συνάντησης από τον Θησέα Κυκλάδων δεν αποτελεί παρά ένα μικρό “αντίδωρο” στο μεγάλο όφελος που αποκόμισαν και συνεχίζουν να αποκομίζουν ως πρόσωπα και ως επαγγελματίες της Πρόληψης.

«Η έννοια του δικτύου για το Κέντρο Πρόληψης των Κυκλάδων αποτελεί ζήτημα ύπαρξης. Δουλεύοντας σε 24 νησιά, με τρία παραρτήματα έχουμε καταφέρει μετά από χρόνια να αντιμετωπίζουμε τη διάσπαση, τον κατακερματισμό και την απομόνωση, μέσα από τη δημιουργία ζωντανών δικτύων μεταξύ μας, αλλά και μεταξύ των ανθρώπων και των ομάδων με τις οποίες συμπορευόμαστε. Σε αυτή τη διαδρομή το Πανελλήνιο Δίκτυο υπήρξε ένας από τους μίτους που μας βοήθησαν και συνεχίζουν να μας βοηθάνε στην έξοδο από το λαβύρινθο της τοπικής, αλλά και της γενικότερης συμπλοκότητας».

Ακλόνητες αρχές και αξίες

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης έχει διανύσει 24 χρόνια σταθερής παρουσίας στο χώρο της πρόληψης των εξαρτήσεων αποτελώντας τόπο συνάντησης, ανταλλαγής και ενδυνάμωσης των ανθρώπων της πρόληψης (επαγγελματίες και εθελοντές). Η δράση του ξεκίνησε από την ανθρώπινη ανάγκη για συνάντηση, ανταλλαγή εμπειρίας και αλληλοϋποστήριξη ανθρώπων και φορέων που πίστεψαν στο όραμα μιας συνεργατικής ανάπτυξης της Υπόθεσης της Πρόληψης στη χώρα μας και έγινε ένα πρότυπο παράδειγμα λειτουργικής Δικτύωσης.

Οι φορείς – μέλη έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο λειτουργίας το οποίο αποτελεί ένα συμβόλαιο δέσμευσης των συμμετεχόντων μελών του. Το πλαίσιο, το οποίο αποτελεί προϊόν κοινής ζύμωσης και αποδοχής από τα μέλη, ενθαρρύνει και ενισχύει την τάση για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης με αρχές και αξίες, ενώ επίσης διευκολύνει την συμμετοχή στις διαδικασίες του Δικτύου όσο το δυνατόν  περισσότερων φορέων. Στόχος αυτής της διάρθρωσης είναι η προώθηση ενός εναλλακτικού τρόπου οργάνωσης και λήψης αποφάσεων.

Στην πολυετή διαδρομή του, το Δίκτυο πορεύτηκε με κάποιες ακλόνητες αρχές και αξίες, οι οποίες μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του μεταφράζονταν σε συγκεκριμένη δράση και πρακτική.  «Πιστεύουμε ότι αυτές οι αξίες δοκιμάστηκαν επιτυχώς όλα αυτά τα χρόνια καθώς το Δίκτυο ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες και σε καιρούς κρίσης κατάφερνε να αντέχει και να δυναμώνει, χωρίς όμως να εφησυχάζει», αναφέρει χαρακτηριστικά η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου, χαιρετίζοντας την 11η Πανελλήνια Συνάντηση των Φορέων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η πρόληψη αποτελεί στάση ζωής και το βασικό εργαλείο εκπαίδευσης της κοινότητας στις αρχές της πρόληψης είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Η πρόληψη απαιτεί ανάληψη προσωπικής ευθύνης και διαμόρφωση μίας εναλλακτικής πρότασης απέναντι σε ότι μπορεί να απομακρύνει τον σύγχρονο άνθρωπο από το βαθύτερο νόημα ζωής καθώς «μέτρο όλων των πραγμάτων είναι ο άνθρωπος». Η ανάπτυξη λειτουργικών δικτύων μέσα στην κοινότητα αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της πρόληψης. Σημειώνεται μάλιστα πως, όλα αυτά τα χρόνια, το Δίκτυο αποτέλεσε ένα πλαίσιο εκπαίδευσης και δοκιμής στην πράξη όλων των παραπάνω.

Ωστόσο, τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και η ένταση με την οποία εκφράζονται, το αίσθημα ανεπάρκειας που παρατηρείται πολλές φορές τόσο στους ίδιους τους ανθρώπους της πρόληψης όσο και στις ομάδες της κοινότητας με τις οποίες δουλεύουν οι φορείς, δημιουργεί πολλά και αντιφατικά συναισθήματα. Κίνδυνος ή ευκαιρία, διεύρυνση ή οριοθέτηση και άλλα σημαντικά διλήμματα τα οποία είναι ανθρώπινα και απόλυτα φυσιολογικά σε τόσο ρευστούς καιρούς που ζούμε.

Την Συντονιστική Επιτροπή απαρτίζουν οι: Γιάννα Ζορμπά (Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις»), Αρχοντούλα Αλεξάκη (Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δ. Κηφισιάς «Προνόη»), Νίκη Γεωργαλά (Τμήμα Εφαρμογών Πρόληψης ΟΚΑΝΑ), Γιάννης Νέζης (Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δ. Αθηναίων «Αθηνά-Υγεία»), Σοφία Περακάκη (Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης ΚΕΣΑΝ), Αναστασία Προκοπίου (Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Θησέας Κυκλάδων»), Νίκος Τσακμάκης (Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κοζάνης «Ορίζοντες») και Κωνσταντίνα Υφαντή (Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης).

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν σημαντικοί εκπρόσωποι του χώρου της πρόληψης, καθιστώντας τις Κυκλάδες, κέντρο συνένωσης αλλά και ανταλλαγής σημαντικών επιστημονικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να πραγματοποιηθούν ομιλίες, εργαστήρια, συζητήσεις και ομάδες εργασίας.

Η έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Απόλλων την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, στις 18.00. Θα μιλήσει ο καθηγητής Ανατομικής και Ιστολογίας ΑΠΘ, Γεώργιος X. Παπαδόπουλος, με θέμα Κοινωνιο-βιολογία της ευτυχίας: συμπλέοντας με την επιθυμία και την ευχαρίστηση.

Σημειώνεται ότι, η Πανελλήνια Συνάντηση των Φορέων Πρόληψης πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.