Μεγαλύτερο και πλουσιότερο το Χριστουγεννιάτικο παζάρι της Κάριτας Σύρου

Το «κλειδί»… η αγάπη της τοπικής κοινωνίας

«Ουρές» σχηματίστηκαν εχθές, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του χριστουγεννιάτικου παζαριού της Κάριτας Σύρου, ενός θεσμού, που αντικατοπτρίζει την ευαισθησία της τοπικής κοινωνίας και ταυτόχρονα την ανάγκη του κόσμου για την εύρεση και αγορά προϊόντων σε χαμηλές τιμές.

Οι συνεχείς προσφορές ειδών ένδυσης, διακόσμησης και πολλών ακόμη αντικειμένων από κατοίκους του νησιού, που ενισχύουν με τις δωρεές τους το έργο της αγάπης, της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης της Καθολικής Εκκλησίας στη Σύρο συνέβαλαν στην επέκταση του φετινού παζαριού, το οποίο είναι μεγαλύτερο και πλουσιότερο από τις προηγούμενες χρονιές.

«Στο παρελθόν, το παζάρι των Χριστουγέννων ήταν μικρότερης εμβέλειας και συμβολικού χαρακτήρα, ωστόσο, επειδή δεχτήκαμε πάρα πολλά πράγματα από τον κόσμο και οι ανάγκες είναι αρκετές, αποφασίσαμε φέτος να το διευρύνουμε, ανοίγοντας και τις δύο αίθουσες του κτιρίου, όπως κάνουμε το Πάσχα», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Ταμίας της Κάριτας Σύρου, Γιούλα Βουτσίνου.

Αυτή τη φορά, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν περισσότερα είδη, όπως κουβέρτες, μπουφάν, μπλούζες, παντελόνια, εσώρουχα και κουρτίνες. «Λόγω της βροχής, πιστεύαμε αρχικά ότι, δεν θα υπήρχε μεγάλη προσέλευση, όμως η «ουρά» που βρήκαμε στην πόρτα, αποδεικνύει ότι ο κόσμος περιμένει το παζάρι με ανυπομονησία.

Η χαρά της προσφοράς και του εθελοντισμού

Τα μέλη της Κάριτας εργάζονται εθελοντικά όλο το χρόνο για την προετοιμασία των δύο παζαριών, που πραγματοποιούνται πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. «Από τα ρούχα που μας φέρνουν, ξεδιαλέγουμε εκείνα που θα πουλήσουμε και τα πιο μεταχειρισμένα, τα δίνουμε δωρεάν κάθε Τετάρτη», επισημαίνει η κ. Βουτσίνου. Ένα μήνα πριν από την έναρξη κάθε παζαριού, οι εθελοντές τοποθετούν τα τραπέζια, διακοσμούν τα αντικείμενα και κοστολογούν όλα τα είδη. Όπως τονίζεται, το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών ενδιαφέρεται για τα εποχιακά είδη. «Κουβέρτες, φλοκάτες, χαλιά και μπουφάν μπορούν να πουληθούν από την πρώτη κιόλας μέρα που θα τα έχουμε».

Πέρα από τις δωρεές του κόσμου και τα πράγματα που φτιάχνουν τα ίδια τα μέλη της Κάριτας, πολλά είναι και τα προϊόντα που προσφέρουν καταστήματα του νησιού, που είτε κλείνουν είτε κάνουν ανακαίνιση. «Γνωρίζουν το έργο μας και μας συνδράμουν σε κάθε ευκαιρία».

Ενίσχυση άπορων συνανθρώπων μας

Τα έσοδα που συγκεντρώνονται από τα παζάρια της Κάριτας διατίθενται για την αντιμετώπιση άμεσων επιτακτικών οικονομικών και υλικών αναγκών απόρων Συνανθρώπων μας, ώστε να μη στερούνται βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους.

«Υπάρχουν 150 οικογένειες, στις οποίες δίνουμε από ένα πακέτο των 40 ευρώ. Οπότε, χρειαζόμαστε τα χρήματα για να συνεχίσουμε να τους βοηθάμε» εξήγησε η κ. Βουτσίνου, καθιστώντας γνωστό ότι, η χρηματοδότηση που λαμβάνει η Κάριτας Σύρου από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος» αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος. «Η ενίσχυση ολοκληρώνεται στο τέλος του 2017, όμως θα υποβάλλουμε ξανά αίτηση, γιατί δυστυχώς, δεν φτάνουν μόνο τα χρήματα του παζαριού και αυτή είναι μια σημαντική βοήθεια», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι, το παζάρι, που πραγματοποιείται, στους χώρους της Κάριτας που βρίσκονται στο κτίριο της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, πλησίον του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, θα λειτουργήσει ξανά την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.