Η Ιερά Μητρόπολη Σύρου τίμησε την εκπαιδευτικό Ειρήνη Δράκου

Ζωή αφιερωμένη στο σχολείο

Τη συνταξιοδοτηθείσα εκπαιδευτικό Ειρήνη Δράκου τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της τοπικής κοινωνίας, των μαθητών αλλά και της εκκλησίας για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στο χώρο της παιδείας, επί τέσσερις δεκαετίες. 

Η απονομή του μεταλλίου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου στην κ. Δράκου πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της καθιερωμένης καλλιτεχνικής και πνευματικής εκδήλωσης στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, επισφράγισμα των λαμπρών λειτουργικών και εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του Πολιούχου του νησιού.

Στον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στο ρόλο της μουσικής, ως μέσου λατρείας του Θεού και ηθικοποίησης του ανθρώπου, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, σημειώνοντας πως, «η μουσική ξυπνά τη φαντασία μας, πλαταίνει τους ορίζοντες, τονώνει τα αισθήματά μας και μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τη ζωή».

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε εννέα εμβληματικά τραγούδια της σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής, από Συριανό καλλιτεχνικό σχήμα, αποτελούμενο από τους: Ελπίδα Γάδ, Λένα Χατζηγρηγορίου, Αλέξανδρος Μήτση και Νικόλαο Βαρθαλίτη.

Επιπλέον, μέλη της Μικτής Χορωδίας του Μουσικού Ομίλου Σύρου και της Χορωδίας του Αγίου Νικολάου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ιωάννη Αργυρίου χριστουγεννιάτικους ύμνους και τα Συριανά Κάλαντα.

Με δεδομένο ότι η παιδεία, αποτελεί την ύψιστη μορφή τέχνης, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ αποφάσισε να βραβεύσει δύο «μαέστρους» της παιδείας, δύο γυναίκες που επί σειρά ετών προσπαθούσαν να γαληνέψουν, να μορφώσουν και να καθοδηγήσουν τις ψυχές των μαθητών. Ειδικότερα, με το Σταυρό της Οσίας Μεθοδίας τιμήθηκαν η εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Αλεξάκη, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση και η κ. Ειρήνη Δράκου, εμβληματική μορφή της παιδείας στη Σύρο, η οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών στο Γενικό Λύκειο Σύρου ως καθηγήτρια και ως Διευθύντρια, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στις ψυχές των παιδιών.

«Μητέρα όλων των μαθητών»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου αναφέρθηκε στην πολυσχιδή δράση της κ. Δράκου σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, που αγκαλιάζουν την ψυχή κάθε παιδιού, το θέατρο, το τραγούδι, την εκδρομή, την περιβαλλοντική διαδικασία μάθησης των δώρων του Θεού στη φύση, την παιδαγωγική προσέγγιση της ψυχής του ανθρώπου και ταυτόχρονα μια πλούσια κοινωνική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς της τοπικής κοινωνίας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «με την ευγένεια, την απλότητα, τον πολιτισμό της, αλλά και με πολλή αγάπη για τα παιδιά, η αγαπημένη μας Ειρήνη αφιέρωσε τη ζωή της στο σχολείο. Και υπήρξε μητέρα όλων αυτών των μαθητών». Καταλήγοντας ευχαρίστησε από καρδιάς τη συνταξιοδοτηθείσα εκπαιδευτικό τόσο για το έργο της, όσο και για την αγαστή συνεργασία της με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου. «Η πόρτα του σχολείου ήταν πάντοτε ανοιχτή και επέτρεπε και σε εμάς να απολαμβάνουμε την αύρα των παιδιών και τη χαρά στα μάτια τους, από την οποία αντλούσαμε δύναμη για να συνεχίσουμε».

Ειρ. Δράκου: «Αποδείξαμε ότι το δημόσιο σχολείο μπορεί να δουλέψει»

Παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση από τον προσκεκλημένο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, η κ. Δράκου δήλωσε συγκινημένη ότι, στα 40 χρόνια θητείας της, τα οποία πέρασαν σαν ανάσα, έζησε με πολλή ένταση τόσο τις καλές όσο και τις δύσκολες ώρες. Με τη σειρά της ευχαρίστησε τον κ. Δωρόθεο Β’, ο οποίος υπήρξε πάντοτε δίπλα στο ΓΕΛ, ανταποκρινόμενος σε κάθε της αίτημα, ενώ αφιέρωσε το μετάλλιο στην οικογένεια, τους φίλους τους και τους συναδέλφους της, μαζί με τους οποίους απέδειξαν ότι, το δημόσιο σχολείο μπορεί να δουλέψει.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης,  ο Δημοσιογράφος Παναγιώτης Κουλουμπής προσέφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' πιστό αντίγραφο Βασιλικού Διατάγματος της 8ης Δεκεμβρίου 1901, με το οποίο ο Βασιλεύς Γεώργιος Α' όριζε τον Άγιο Νικόλαο Προστάτη του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού.