Όλα τα στοιχεία της δραστηριότητας του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. για το 2017

Λιμενικό σε ετοιμότητα

  • Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:15

Από τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ανακοινώθηκε η δραστηριότητα του Κέντρου Επιχειρήσεων κατά το έτος 2017.

Σε πίνακες, σχεδιαγράμματα και γραφήματα αποτυπώνονται οι επιχειρησιακές αποστολές που ανελήφθησαν από το Κέντρο Επιχειρήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με το συντονισμό των διατιθέμενων επιχειρησιακών μέσων και προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και διάφορα συμβάντα που έλαβαν χώρα στις περιοχές δικαιοδοσίας των Λιμενικών Αρχών.

Κατηγορίες συμβάντων

Αναλυτικότερα προσδιορίζονται συνολικά τα είδη και ο αριθμός των κυριότερων περιστατικών - συμβάντων που εκδηλώθηκαν σε περιοχές αρμοδιότητας ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ο μεγαλύτερος όγκος περιστατικών, τα οποία ανέρχονται σε 26.761, αφορούσε σε παράνομες εισόδους στη χώρα, ενώ έπονται οι 866 διακομιδές ασθενών, οι συλλήψεις (604) με 481 συλληφθέντες και ακολουθούν οι άλλες κατηγορίες συμβάντων που αφορούν σε συλλήψεις για ναρκωτικά (285) με 357 συλληφθέντες, σε τροχαία (273) με 295 τραυματίες, πνιγμούς (249) με 251 θανόντες, απαγορευτικά απόπλου (172), ρυπάνσεις (105), θανάτους (108), κλοπές (33) και πυρκαγιές (19).

Επιχειρησιακή δραστηριότητα ανά περιοχή

Σε ότι αφορά στις περιοχές με τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή δραστηριότητα, στις οποίες εκδηλώθηκε ο κύριος όγκος των σοβαρότερων περιστατικών - συμβάντων που είτε συντόνισε και διαχειρίστηκε είτε επόπτευσε το ΚΕΠΙΧ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., παρατηρείται ότι το σύμπλεγμα των Κυκλάδων συγκεντρώνει ιδιαίτερα μικρό αριθμό περιστατικών, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας.

Διακομιδές ασθενών

Ειδικά σε ότι αφορά στις διακομιδές ασθενών, στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και της υφιστάμενης συνεργασίας με άλλους φορείς, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΕΚΑΒ, ανευρίσκονται μέσω των Λιμενικών Αρχών, κατάλληλα πλωτά μέσα για την πραγματοποίηση διακομιδών ασθενών- τραυματιών από τη νησιωτική χώρα σε λιμένες, όπου βρίσκονται εκείνες οι υγειονομικές μονάδες (όπως νοσοκομεία κ.α.), οι οποίες δύναται να ανταποκριθούν στο περιστατικό. Κατά το έτος 2017, το ΚΕΠΙΧ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. συνέδραμε συνολικά σε 866 διακομιδές 951 ασθενών, εκ των οποίων οι 262 πραγματοποιήθηκαν με περιπολικό ή ναυαγοσωστικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.  Οι 604 λοιπές διακομιδές, εκτελέστηκαν είτε με τη συνδρομή δρομολογημένων Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων είτε με ιδιωτικά πλωτά μέσα υπό την παρακολούθηση του ΚΕΠΙΧ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και τη διαχείριση τοπικά από τις εμπλεκόμενες Λιμενικές Αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση χρήσης ή μη, του υπό διάθεση πλωτού μέσου, ανήκε στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ.

 

 

 

 

Ετικέτες: