Με οδηγό την ιστορική μνήμη, η Σύρος γιόρτασε το έπος του ’40, τιμώντας τους προγόνους μας που έταξαν τη ζωή τους σε πανανθρώπινα ιδανικά και θυσιάστηκαν για την ελευθερία

Φάρος για τις νεότερες γενιές

  • Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου, 2018 - 06:20

Το αιώνιο και αγέραστο ελληνικό παρόν που ακολουθεί τη δημιουργική πορεία που χάραξε η αγωνιστικότητα των προγόνων μας, εξέφρασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Σύρου, με τη συμμετοχή τους στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ξεφυλλίζοντας τις λαμπρές σελίδες δόξας, ηρωισμού και αυτοθυσίας που η Ελλάδα έγραψε πριν από 78 χρόνια στη μεγάλη ιστορία της, διδάσκοντας το πνεύμα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, η Συριανή κοινωνία απέτισε και φέτος φόρο τιμής στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στα αλβανικά βουνά για την απόκρουση της φασιστικής ιταλικής επιδρομής και την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας.

Ο τριήμερος εορτασμός του υπερήφανου «ΟΧΙ», που βροντοφώναξε ο ελληνικός λαός,  ορθώνοντας το ανάστημά του και γράφοντας το ηρωικό έπος του ’40 ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου 2018 με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου. Όπως κάθε χρόνο, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Κοιμητήριο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, παρουσία Αρχών, Προϊσταμένων υπηρεσιών, αποδεκτών επισήμων προγραμμάτων και αντιπροσωπειών μαθητών των τελευταίων τάξεων του 4ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου, του 3ου Γυμνασίου, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Κατάθεση στεφάνων στα Ηρώα της Ερμούπολης

Με ταπεινότητα, σεβασμό και συναίσθηση της ιστορικής μνήμης, μαθητές, σπουδαστές και Πρόσκοποι της Σύρου συμμετείχαν στην καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στα εθνικά ηρώα της Ερμούπολης, τιμώντας τους προγόνους μας που αρνήθηκαν την υποταγή και αντιστάθηκαν με σθένος και γενναιότητα στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού.

Παραμονή της εθνικής επετείου, τα τμήματα παρέλασαν στο κέντρο της πόλης και χειροκροτήθηκαν από μικρούς και μεγάλους, που συγκεντρώθηκαν τόσο στην παραλιακή ζώνη, όσο και περιμετρικά της πλατείας Μιαούλη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού στον Ξηρόκαμπο. Στη συνέχεια, στην προτομή του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, Διοικητή του Οχυρού “Ρούπελ” κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής το 1941, κατατέθηκε στεφάνι από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 3ου Γυμνασίου Σύρου, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου και σπουδάστριες του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) του Γενικού Νοσοκομείου Σύρο κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων, ενώ μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σύρου απέτισαν φόρο τιμής στο Μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών. Ακολούθως, μαθητές του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

Λίγο πριν τη λήξη της στεφάνωσης, οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σύρου, του Εσπερινού Γυμνασίου (με τάξεις Λυκείου) Σύρου και ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου στεφάνωσαν στην προτομή του Πυρπολητή Κανάρη.

Η στεφάνωση ολοκληρώθηκε με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης καθώς και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη.

Στο πλαίσιο της Εθνικής Επετείου, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Κυκλάδων και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου επετειακή εκδήλωση μνήμης και τιμής με θέμα: "Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες" στην αίθουσα "Κωνσταντίνος Τουλούπης" του Σχολικού Συγκροτήματος ΓΕΛ Σύρου.

«ΟΧΙ» στη λήθη

Ο τριήμερος εορτασμός του μεγαλοπρεπούς ελληνικού «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου κορυφώθηκε ανήμερα της Εθνικής Επετείου με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη.

Μαθητές, σπουδαστές, μέλη αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και το Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης παρέλασαν ενώπιον του Βουλευτή Κυκλάδων Αντώνη Συρίγου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, φορέων, καθώς και πλήθους κόσμου.

Τα εθνικά εμβατήρια παιάνισε, όπως κάθε χρόνο η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Alice Labarce.

Την παρέλαση άνοιξε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, μέλη του οποίου κρατούσαν υπερήφανα  τη σημαία του Συλλόγου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου. Το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου ιδρύθηκε το 1915 και αποτελεί το πρώτο περιφερειακό Λύκειο μετά την ίδρυση του κεντρικού Λυκείου των Αθηνών. Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης, μητέρες, μέλη του Λυκείου μαζί με τα παιδιά τους, μετουσιώνοντας σε πράξη το άνοιγμα του Λυκείου σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Στη συνέχεια, το κοινό χειροκρότησε τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης και τον Σύλλογο Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος». Οι δύο αδελφοποιημένοι Σύλλογοι έχουν καταφέρει μέσα από τις δράσεις τους να μας γνωρίσουν στοιχεία του πολιτισμού τους, να μας φωτίσουν πτυχές τις μακραίωνης ιστορίας τους, να μας μεταφέρουν τις μνήμες των προγόνων τους που έζησαν στις αλησμόνητες πατρίδες και να μας καταδείξουν το μεγαλείο και τη συνέχεια του μικρασιατικού και ποντιακού ελληνισμού.

Ενεργή παρουσία είχε και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1860 από πρόσφυγες Κρήτες που ήρθαν στο νησί. Τα μέλη του προσπαθούν να διατηρήσουν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των Κρητικών και να διασώσουν καθετί από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και κουλτούρα.

Ηχηρά μηνύματα από τη μαθητιώσα νεολαία

Το θερμό χειροκρότημα όλων απέσπασαν για μία ακόμη φορά οι μικροί μαθητές των παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων του νησιού, που συμμετέχουν ενεργά στις Εθνικές Επετείους, κρατώντας τα σημαιάκια τους και μεταδίδοντας το μήνυμα ότι το ένδοξο παρελθόν και οι αρετές των προγόνων μας αποτελούν τα θεμέλια για ένα λαμπρότερο και φωτεινότερο μέλλον που μπορεί να οικοδομηθεί από τις νεότερες γενιές.

Πρώτα παρέλασαν τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου «Στην Παλάμη του Θεού», που ιδρύθηκε το 2003 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’.

Ακολούθησαν οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού «Η Φωλιά» και του Νηπιαγωγείου «Άγιος Γεώργιος». Η «Φωλιά» ιδρύθηκε το 1882 στην Άνω Σύρο και θεωρείται ο παλαιότερος παιδικός σταθμός της Ελλάδος. Από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζει αδιάκοπα την παρουσία του. Τα τελευταία χρόνια στεγάζεται μαζί με το Νηπιαγωγείο του Αγίου Γεωργίου στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του σχολείου των Φρερ, συνεχίζοντας να προσφέρει μόρφωση και αγωγή στα παιδιά του νησιού μας.

Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού, μέλη του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, του αθλητικού συλλόγου Tae Kwon Do Ερμούπολης, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και σπουδαστές από τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, οι οποίοι με τη σειρά τους, απέτισαν φόρο τιμής στην ηρωική άρνηση των Ελλήνων, απέναντι στο τελεσίδικο των δυνάμεων του Άξονα, για αποδοχή της κατοχής.

Ξεχωριστή παρουσία είχαν και φέτος το Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης, το οποίο συγκροτήθηκε στις 28 Ιουνίου 1966 ως 3.119ο Τάγμα Εθνοφυλακής με έδρα την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Την 23η Σεπτεμβρίου 1967 μετονομάστηκε σε ΤΕΘ Ερμούπολης και εδρεύει στο στρατόπεδο Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου, όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Προπορεύτηκε η πολεμική σημαία του Τάγματος, το οποίο έχει περιοχή ευθύνης σε όλο το νομό Κυκλάδων, συμβάλλει στην άμυνα της χώρας, στην ενίσχυση και υποβοήθηση των ενόπλων δυνάμεων για την εκπλήρωση της αποστολής τους.

Αρμόδιοι για το συντονισμό όλων των τμημάτων της παρέλασης ήταν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής Λάζαρος Τσιομπάνης και Αικατερίνη Παπαχρήστου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με εθνικούς παραδοσιακούς χορούς από τις ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

Ν. Αλυφαντής: «Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι μια συμβατική γιορτή»

Της μαθητικής παρέλασης, προηγήθηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από τον Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Κυκλάδων, Νεκτάριο Αλυφαντή, ο οποίος αναφέρθηκε στην καθοριστική και πολύτιμη προσφορά του Ελληνισμού στην ανθρωπότητα και στον παγκόσμιο πολιτισμού, κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Όπως τόνισε, «στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας μας, διδαχτήκαμε να αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά μας, να συμπαραστεκόμαστε σ’ αυτούς που ζουν την αδικία σαν αυτή που και εμείς ζήσαμε, να ακολουθούμε το παράγγελμα και να παραγγέλνουμε και εμείς στα παιδιά μας να ακολουθούν με σθένος και αποφασιστικότητα τον δρόμο αυτών, που τόσες φορές πότισαν με αίμα τα πατρογονικά και άγια χώματα μας, να κρατούν πάντοτε ψηλά τα τιμημένα ιστορικά μας λάβαρα». Αυτός είναι ο λόγος που γιορτάζουμε με λαμπρότητα, σεβασμό, τιμή και υπερηφάνεια τους δημιουργούς και τις επετείους των θυσιών της ιστορίας μας.

Κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στη χθεσινή ημέρα ιστορικής μνήμης και υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες, ο κ. Αλυφαντής υπογράμμισε πως η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, δεν είναι μια συμβατική γιορτή, που μπορούμε έτσι απλά να την προσπερνάμε αλλά είναι μια διαρκής επιταγή για όλους τους νεότερους, να τιμούμε και να σεβόμαστε την θυσία εκείνων που κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα σύμβολα, τις αξίες , τις ιδέες, όπως τις παρέλαβαν από τους προγόνους και συντηρήθηκαν  στους αιώνες.

Αμέσως μετά, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης (προ του Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου)και κατάθεση στεφάνων, από τον κυβερνητικό βουλευτή και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων.

Καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιήθηκαν στα Μνημεία Πεσόντων στην Άνω Σύρο, τη Βάρη και την Ποσειδωνία από μαθητές των συγκεκριμένων περιοχών και εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Γ. Μαραγκός: «Η εθνική ενότητα και ομοψυχία είναι μονόδρομος»

Στην ιδιαίτερη σημασία και το συμβολισμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου επικεντρώθηκε και το μήνυμα του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός τονίζοντας ότι, ο αγώνας της Ελλάδας για την ελευθερία, πριν από 78 χρόνια, αποτέλεσε παράδειγμα σθεναρής αντίστασης και αυτοθυσίας και έστειλε ηχηρό μήνυμα ελπίδας προς όλα τα έθνη του κόσμου, στα οποία κυριαρχούσε ο φασισμός και η βία.

«Το διαχρονικό «ΟΧΙ» των Ελλήνων πέρασε στη συλλογική μνήμη και έγινε ηθικό δίδαγμα για όλους, πολύ δε περισσότερο για τη νέα γενιά που κρατά στα χέρια της το μέλλον αυτού του τόπου, ενός τόπου βασανισμένου από πολέμους, κρίσεις και διχόνοιες αλλά συνάμα προικισμένου με αξιοζήλευτο σθένος και αθάνατη ψυχή, που ενώνει όλους τους Έλληνες σε ένα σώμα μπροστά στα αδιέξοδα.

Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι η εθνική ενότητα και ομοψυχία είναι μονόδρομος για την πρόοδο της πατρίδας μας. Μπορούμε να την επιτύχουμε αντλώντας δύναμη από την αδάμαστη θέληση και τις αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας».