Ανακούφιση αρκετών περιοχών της Σύρου μέσα από τον τρίτο κύκλο στειρώσεων αδέσποτων γατιών του νησιού

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει η νέα χρονιά

Συνολικά 106 αδέσποτα ζώα, προερχόμενα από "γατοαποικίες" της Σύρου, στειρώθηκαν στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Πάγου από 4 έως 6 Ιανουαρίου 2019.

Η σημαντική αυτή δράση, η οποία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στον Πάγο, συνεχίστηκε στην Ερμούπολη και επέστρεψε φέτος στον αρχικό τόπο διεξαγωγής της, χάρη στην πολύτιμη στήριξη της φιλοζωικής οργάνωσης Animal Action Hellas, που αποσκοπεί στη συνεχιζόμενη βελτίωση της ζωής όλων των ζώων στη χώρα μας.

Την κτηνιατρική εργασία ανέλαβε ο Μανώλης Βορρίσης και η Νικολέττα Δελασούδα από την νεοσύστατη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) «Aegean Cats, We Live Together», με τη συνδρομή της Φλώρα Βλάχου.

Στόχος η στείρωση 1.000 γατιών μέσα στο 2019

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που στοχεύει στη στείρωση μέχρι και 1.000 γατών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, πραγματοποιείται κάθε φορά σε ακίνητο που παραχωρείται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, υποστηρικτή της προσπάθειας για την ανακούφιση αρκετών περιοχών του νησιού, η οποία στέκεται απέναντι στην επαίσχυντη «κουλτούρα» της δηλητηρίασης των ζώων. «Το φαινόμενο αυτό έχει περιοριστεί σημαντικά στο νησί μας, τα τελευταία χρόνια» και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Βορρίσης.

Οι στειρώσεις σε άστεγες γάτες της Σύρου διενεργούνται από ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα και πλαισιώνονται από ομάδα εθελοντών του νησιού, απαραίτητη για την επιτυχή εκτέλεση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος. Στον φετινό πρώτο κύκλο του προγράμματος προσέφεραν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους οι: Μαρία Κακαβή, Ουράνια Ξαγοράρη, Πέτρος Φρέρης, Μαργαρίτα, Άννα Μαρία Ξανθάκη, Κωνσταντίνα Τσαβδαρίδου, Τάνια, Ολυμπία Τασοπούλου και Τζεφανι Τελσον. Οι εθελοντές ευχαρίστησαν τις φιλοζωικές οργανώσεις και τον κτηνίατρο Μανώλη Βορρίση για την ευκαιρία που τους έδωσαν να προσθέσουν από κοινού ένα ακόμη λιθαράκι στη λύση του προβλήματος των αναλώσιμων ζώων, με την ευχή να είναι πάντα υγιείς και μάχιμοι, ώστε σε λίγα χρόνια τα άρρωστα αδέσποτα που τρέφονται κυρίως από κάδους απορριμμάτων να είναι μόνο μια κακή ανάμνηση.

Υγειονομικό υλικό για την υλοποίηση της δράσης παρείχε η Animal Action Hellas. Δύο μέρες εξυπηρετήθηκαν οι ανάγκες της οργάνωσης «Syros Cats (Jacky Storey)» με έδρα το Κίνι και μια μέρα η οργάνωση «Gods Little people» (Joan Bowell) με έδρα το Δελφίνι.

«Ο Δήμος παραχώρησε το χώρο και μας εξυπηρέτησε με το δημοτικό αυτοκίνητο» σημείωσε ο κ. Βορρίσης, εκφράζοντες θερμές ευχαριστίες τόσο προς τον Αντιδήμαρχο Μάριο Βουτσίνο, όσο και προς τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάγου, Ρίκο Ρούσσο για τη βοήθεια και τη συνεργασία τους.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις σε γάτες από τον Άγιο Δημήτριο, τον Γαλησσά, το Δελφίνι, το Κίνι, τον Πάγο, καθώς και από την περιοχή πλησίον του Λυκειακού συγκροτήματος στο Μάννα.

Υπεύθυνη στάση απέναντι στα ζώα

Σε ανακοίνωσή της η «Animal Action Hellas» επισημαίνει τα εξής: «Ξεκινάμε με την καταγραφή του πληθυσμού των γάτων ως μέσο μέτρησης της αποτελεσματικότητας της δουλειάς που θα κάνουμε. Σκοπός μας δεν είναι απλώς και μόνο ο έλεγχος του πληθυσμού μέσω των στειρώσεων, αλλά και η εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για τις αδέσποτες γάτες.

Οι στειρωμένες θηλυκές είναι πιο δυνατές και υγιείς καθώς δεν είναι αναγκασμένες να γεννούν συνεχώς και να αγωνίζονται να ταΐσουν τα μωρά τους, ενώ οι αρσενικοί ηρεμούν και δεν κινδυνεύουν από τραυματισμούς λόγω τσακωμών.

Η προσέγγιση του Μανώλη Βορρίση περιλαμβάνει επίσης την προώθηση και ανάπτυξη περισσοτέρων «Cat Cafes», τοπικών κοινόχρηστων χώρων που μετατρέπονται σε κήπους φιλικούς προς τις γάτες και στους οποίους οι ντόπιοι μπορούν να φροντίζουν τα αδέσποτα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Cats Protection για την παραχώρηση της εφαρμογής που θα μας βοηθήσει να καταγράψουμε όλες τις γάτες».

Η Animal Action είναι μέλος του Eurogroup for Animals, του μεγαλύτερου lobbying group με έδρα τις Βρυξέλλες που αφορά τη δημιουργία νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ευζωία των ζώων και κυρίως, των παραγωγικών. Συνεργάζεται, ακόμη, με ξένα φιλοζωικά ιδρύματα, όπως το Brigitte Bardot Foundation, αλλά και το RSPCA της Αγγλίας.

Σημειώνεται ότι, ο νέος κύκλος των στειρώσεων στη Σύρο θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Φεβρουαρίου 2019.

«Υπεύθυνη στάση απέναντι στα ζώα είναι να ζουν περισσότερο και υγιέστερα», δηλώνουν υπεύθυνοι και εθελοντές.