Δύο νέοι άνθρωποι από τη Σύρο, οι εμπνευστές και δημιουργοί της καινοτόμου εφαρμογής χαρτογράφησης της προσβασιμότητας για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, Syros AccesPoint

“Δεν είναι θέμα νομοθεσίας αλλά παιδείας και πολιτισμού”

Δύο νέοι άνθρωποι της Σύρου, με γνώσεις και όραμα, συστήνουν στην κοινωνία του νησιού και ειδικότερα την κοινωνική ομάδα των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, μία “έξυπνη” εφαρμογή, για κινητά και tablet, η οποία “χαρτογραφεί” την προσβασιμότητα σε όλο το νησί.

Το SYROS AccessPoint, όπως σημειώνεται και στην περιγραφή του στο Google Play, αποτελεί μια δωρεάν εφαρμογή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που αποσκοπεί στην υποβοήθηση ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη Σύρο των Κυκλάδων. Η εφαρμογή παρουσιάζει όλες τις καταγεγραμμένες θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, όλες τις ράμπες της Ερμούπολης και των παραθαλάσσιων οικισμών και όλες τις προσβάσιμες παραλίες του νησιού, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική μετακίνηση τόσο των κατοίκων του νησιού όσο και των επισκεπτών που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, αφού διατίθεται τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά.

Εμπνευστές της εφαρμογής είναι δύο νέοι άνθρωποι από τη Σύρο, ο μουσικός Γιάννης Ρούσσος και ο μηχανικός χωροταξίας, πολεοδομίας και ανάπτυξης, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος συγκαταλέγεται στα μέλη της AccessLab, μίας συνεργασίας πολεοδόμων και μηχανικών γεω-πληροφορικής, με στόχο τη διαρκή αναζήτηση έξυπνων λύσεων για την προσβασιμότητα και την αστική κινητικότητα.

  

Πρωτοβουλία, έρευνα και δημιουργία

Όπως τόνισε ο κ. Λειβαδάρας, με τον οποίο ήρθε σε επαφή η εφημερίδα, η αρχική ιδέα και πρωτοβουλία προήλθε από τον Γ. Ρούσσο, με τον ίδιο να συμβάλει σε επίπεδο τεχνογνωσίας μέσα από την AccessLab, προκειμένου να δημιουργηθεί η πρώτη πλατφόρμα για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, αποκλειστικά για τη Σύρο.

“Ήρθαμε σε επικοινωνία εμείς οι δύο και δημιουργήσαμε την εφαρμογή Syros AccesPoint, μία πρωτοβουλία εντελώς ιδιωτική”, σημειώνει ο κ. Λειβαδάρας, ενώ όπως επεσήμανε, “τα δεδομένα της εφαρμογής, στηρίχθηκαν από επιτόπια έρευνα από εμάς. «Χτενίσαμε» το νησί και είδαμε, πού υπάρχουν θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, πού υπάρχουν ράμπες, αν αυτές είναι προσβάσιμες, ενώ επίσης καταγράψαμε και τις προσβάσιμες, για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, παραλίες του νησιού”.

Στη συνέχεια, “όλα αυτά τα περάσαμε στην εφαρμογή Syros AccessPoint, η οποία είναι ελεύθερη και δωρεάν, προκειμένου να μπορεί να την «κατεβάσει» ο καθένας στο τηλέφωνό του ή το τάμπλετ του”.

Όπως εξηγεί, “στην εφαρμογή μέσα έχουμε δημιουργήσει δύο κατηγορίες μενού. Στη μία επιλογή, μπορεί κανείς να επιλέγει να βλέπει τα σημεία προσβασιμότητας περιγραφικά, παραδείγματος χάριν, αν επιθυμεί να ενημερωθεί για το πού υπάρχουν ράμπες, ή για το πού υπάρχουν θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, ή τις προσβάσιμες παραλίες, ενώ στην άλλη επιλογή, μπορεί κανείς να τα δει χωρικά, επιλέγοντας το μέρος, το οποίο τον ενδιαφέρει”.

Σύμφωνα και με την “εγκαινιαστική” ανάρτηση της εφαρμογής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη γνωστοποίηση της ολοκλήρωσής της από το λογαριασμό του κ. Ρούσσου, “φτιάξαμε την εφαμοργή για Android συσκευές “SYROS Access Point”, όχι μόνο για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα - εκείνους που ζουν μόνιμα στο νησί της Σύρου, και αυτούς που το επισκέπτονται για τουρισμό - αλλά και για να ευαισθητοποιήσουμε τους υπόλοιπους και να τους αποτρέψουμε από το να παρκάρουν σε χώρους στάθμευσης ΑμεΑ”.

Μάλιστα ο κ. Ρούσσος τονίζει, πως “Δεν είναι θέμα νομοθεσίας για να το αφήσουμε στις αρχές, είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού:

- Να μην σταθμεύουμε σε θέσεις ΑμεΑ

- Να μην σταθμεύουμε μπροστά σε ράμπες

- Να βοηθάμε εμποδιζόμενα άτομα σε οποιαδήποτε έκφανση της ζωής τους

- Να προάγουμε τον προσβάσιμο τουρισμό”.

Ανοιχτοί” και σε ενδεχόμενη συνεργασία με το ΚΕΦΙΑΠ για το Χάρτη Πόλης

Όπως εξήγησε ο κ. Λειβαδάρας, έχει γίνει κρούση, μέσω της AccessLab, και προς το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), που λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου, το οποίο εκπονεί αυτή τη στιγμή μελέτη για τη δημιουργία Χάρτη Πόλης, για την προσβασιμότητα στην Ερμούπολη, προτείνοντας μία συνεργασία, προκειμένου, “με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις που έχουμε σε αυτά τα ζητήματα, ώστε αυτό που θα φτιάξουν, να υποστηρίζεται ηλεκτρονικά. Να υπάρχει σχετική εφαρμογή, να υπάρχει χάρτης με τις προσβάσιμες τοποθεσίες κλπ”.

Παρά το γεγονός, πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση, από πλευράς του ΚΕΦΙΑΠ, ο κ. Λειβαδάρας σημειώνει, πως, μέσω των προσωπικών του επαφών με το προσωπικό του Κέντρου, ενημερώθηκε, ότι προτεραιότητα δίνεται στην ολοκλήρωση του Χάρτη Πόλης, με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και σε επόμενο χρόνο θα μπορέσει να υπάρξει διερεύνηση των δυνατοτήτων για ψηφιοποίησή του, με διαδραστικά μέσα.

Κλείνοντας, ο κ. Λειβαδάρας τονίζει, πως “όλο αυτό ξεκίνησε από το «ανήσυχο πνεύμα» του Γιάννη Ρούσσου και τη δική μου τεχνογνωσία και εμπειρία στα θέματα αυτά, χωρίς καμία βλέψη για οικονομικό όφελος – άλλωστε η εφαρμογή είναι μη κερδοσκοπική και δωρεάν – και η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται στις δυνάμεις των δύο μας μόνο”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι συριανοί εμπνευστές και δημιουργοί της εφαρμογής Syros AccessPoint, επισημαίνουν, πως αποτελεί ζωτικό κομμάτι της εύρυθμης λειτουργίας της εφαρμογής, η αποστολή σχολίων και παρατηρήσεων, από τους χρήστες, προκειμένου να βελτιώνεται διαρκώς.