Καινούρια αρχή για το Τοπικό Τμήμα Σύρου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

«Οδηγείται» στην ανασύστασή του

Το Κηπάριο της Μεταμόρφωσης στην Ερμούπολη θα αποτελέσει μελλοντικά Εστία και χώρο συναντήσεων των μελών του Τοπικού Τμήματος Σύρου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, το οποίο μετά από τέσσερα χρόνια αδράνειας, προβαίνει ολοταχώς στην επαναδραστηριοποίησή του.

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (έτος ιδρύσεως 1932) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, υπαγόμενο στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και Μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών. (WAGGGS). Σύμφωνα με το καταστατικό του αποτελεί Σωματείο μη κερδοσκοπικό με παιδαγωγικό, κοινωφελή και πολιτιστικό χαρακτήρα. Έχει ως στόχο την εξωσχολική διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων. Με σύγχρονα παιδαγωγικά και δημιουργικά προγράμματα που βασίζονται στους άξονες: Προσωπική Ανάπτυξη, Κοινωνική Συμμετοχή και Ζωή στη Φύση, μέσα σε αυτοδιοικούμενες ομάδες δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και ικανότητες και να εξελιχθούν σε δημιουργικά μέλη της κοινωνίας.

Σημειώνεται πως, το Τμήμα της Σύρου κουβαλά στο ιστορικό του μία αξιέπαινη δράση και επί σειρά ετών έχει προσφέρει πολλά τόσο στα δεκάδες μέλη του, όσο και στην τοπική κοινωνία. Πέρα από το κοινωνικό έργο του, ενεργή ήταν η παρουσία του και στον εορτασμό Εθνικών Επετείων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, κατά τον οποίο μικρά και μεγάλα μέλη παρήλαυναν, ακολουθώντας το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Τα τελευταία χρόνια η δράση του Τμήματος διεκόπη, λόγω έλλειψης Βαθμοφόρων μελών, ωστόσο σήμερα καταβάλλονται προσπάθειες ανασύστασής του.

Πρώτο και κύριο βήμα

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφερειακή Έφορος Νοτίου Αιγαίου και Κεντρικού Τομέα Αττικής, Σταματία Μαργαρίτη ζήτησε εγγράφως την παραχώρηση ενός δημοτικού χώρου για να χρησιμοποιηθεί ως Εστία των μελών του Τοπικού Τμήματος, το πρώτο και κύριο βήμα για την ανασύσταση του φορέα.

Το αίτημα τέθηκε στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο αποφάσισε την παραχώρηση του Κηπάριου της Μεταμόρφωσης για τρία έτη. Το διάστημα αυτό, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού θα μεριμνά για τον ευπρεπισμό και τη συντήρηση του του δημοτικού ακινήτου. Διευκρινίζεται, τέλος, ότι δεν θα παρεμποδίζεται η παράλληλη χρήση του χώρου από το Τμήμα Πολιτισμού και το Δήμο για τη διοργάνωση πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων κατά τη θερινή περίοδο.