Μικροί και μεγάλοι δημότες βάζουν το δικό τους λιθαράκι για να ομορφύνουν ακόμη περισσότερο την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Το Let’s do it Greece ενώνει όλη τη Σύρο

Μανίκια θα σηκώσουν για τέταρτη συνεχή χρονιά παιδιά και ενήλικες στη Σύρο, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για να βάλουν χρώμα στις γειτονιές μας, να δώσουν ζωή στα βουνά μας, να καθαρίσουν τις παραλίες μας και κατ’ επέκταση να ομορφύνουν το νησί μας, στο πλαίσιο της εθελοντικής καμπάνιας περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Let's do it Greece».

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων κινείται από χθες στους ρυθμούς του μεγάλου πανελλαδικού προγράμματος με την έναρξη της Σχολικής Εβδομάδας Εθελοντισμού, η οποία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και φίλοι γίνονται και φέτος μια μεγάλη οικογένεια εθελοντών, αναπτύσσοντας δράσεις με στόχο τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης και συμπεριφοράς στα παιδιά. Στη Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού που διεξάγεται σε τοπικό επίπεδο συμμετέχουν το 1ο Γυμνάσιο Σύρου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου και το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Γεώργιος». Μικροί και μεγάλοι σαν μία γροθιά θα πραγματοποιήσουν ελαιοχρωματισμούς, καθαρισμούς, θα κάνουν ανακύκλωση και θα ασχοληθούν με πολλά ακόμη θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος και του εθελοντισμού.

Σημειώνεται ότι, συντονιστής του προγράμματος είναι και φέτος ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος στηρίζει έμπρακτα το “Let’s do it Greece”, εξασφαλίζοντας στους φορείς τα υλικά για την υλοποίηση των δράσεών τους. «Μικρή δαπάνη αλλά με μεγάλη σημασία», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Μάριος Βουτσίνος, καθιστώντας γνωστό ότι καθήκον και ταυτόχρονα επιθυμία του Δήμου είναι η προαγωγή του εθελοντισμού ώστε τα παιδιά να είναι πιο ευαισθητοποιημένα για το περιβάλλον και το νησί τους. «Θέλουμε ενεργούς πολίτες από μικρή ηλικία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μια μεγάλη εθελοντική συμμαχία μόλις ξεκίνησε

Το πρωί της Κυριακής 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί σειρά περιβαλλοντικών δράσεων σε διάφορα σημεία του νησιού (παραλίες και κοινόχρηστοι χώροι), στις οποίες θα συμμετέχουν Τοπικοί Σύλλογοι, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και εθελοντές δημότες.

Ενδεικτικά, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου έχει προγραμματίσει καθαρισμό και δενδροφύτευση του προαύλιου χώρου, δημιουργία επιδαπέδιων παιχνιδιών με χρώματα και ευπρεπισμό του περιβάλλοντος εξωτερικού χώρου.

Παράλληλα, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης θα διαμορφωθεί ο αύλειος χώρος με επιδαπέδια παιχνίδια, ενώ μικροί και μεγάλοι θα φροντίσουν τον σχολικό κήπο.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου θα περπατήσουν έως την πηγή του Αγίου Αθανασίου στην Άνω Σύρου και θα καθαρίσουν την περιοχή.

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο Ποσειδών",  το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και η Τοπική Κοινότητα Ποσειδωνίας θα καθαρίσουν τη μαρίνα στα Λαζαρέτα. Στη δράση θα λάβει επίσης μέρος ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέτων.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ένωση Παλαιών Προσκόπων της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων θα συντηρήσει και θα καθαρίσει το Κοιμητήριο των Αγγέλων στην Άνω Σύρο.

Οι παραπάνω δράσεις έχουν καταχωρηθεί μέχρι αυτή την ώρα στον χάρτη δράσεων του Lets’ do it Greece για το 2019, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν σχεδιαστεί περισσότερες πρωτοβουλίες.

Η μεγαλύτερη δενδροφύτευση που έχει γίνει ποτέ στο νησί

Ωστόσο, το επίκεντρο των φετινών δράσεων θα είναι η μεγάλη δενδροφύτευση, 700 δενδρυλλίων και θάμνων, στην περιοχή Μέγας Γιαλός και συγκεκριμένα στην Κατασκήνωση Ν.Ε.Ο.Σ. (Ιερός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου). Διοργανωτές της δράσης, η οποία θα ξεκινήσει στις 09:30, είναι ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Σύρου, ο Ροταριανός Όμιλος Ερμουπόλεως, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σύρου, με την ενεργή συμμετοχή και στήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.  «Αυτή είναι η μεγαλύτερη δενδροφύτευση που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του νησιού και μάλιστα σε μια περιοχή η οποία πριν από μερικά χρόνια είχε πληγεί από τις πυρκαγιές», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Μάριος Βουτσίνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή του νησιού στην καμπάνια του «Let’s do it Greece» θεωρείται πλέον θεσμός και φαίνεται πως χρόνο με τον χρόνο καθιερώνεται στη συνείδηση των πολιτών, γεγονός που χαροποιεί και ικανοποιεί τον Δήμο. «Έξω από τα αυτοδιοικητικά, τα πολιτικά και τις όποιες αντιπαραθέσεις, το Let’s do it Greece μας ενώνει όλους», κατέληξε ο κ. Βουτσίνος.

Επιδίωξη μιας μεγάλης θετικής αλλαγής

Συνολικά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 2000 δράσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Όλοι αγαπάμε το περιβάλλον, γιατί είναι η μοναδική κληρονομιά μας. Έτσι, λοιπόν όπου κι αν βρισκόμαστε σηκώνουμε μανίκια και κάνουμε μια καλή πράξη: μαζεύουμε σκουπίδια σε παραλίες, βυθούς, ποτάμια, λίμνες, αναδασώνουμε, ομορφαίνουμε πάρκα, σχολεία και γειτονιές, συμμετέχοντας σε μία από τις εκατοντάδες δράσεις που οργανώνονται σε κάθε γωνιά της χώρας.

Παράλληλα, γινόμαστε όλοι πρεσβευτές του εθελοντισμού κατακλύζοντας τα social media με οικογενειακές selfies από την ώρα της δράσης, με τα hashtags #οικογένεια και #letsdoitgreece σε ένα μεγάλο Selfie Challenge.

Εσύ πιστεύεις στη δύναμη των ονείρων; Αν ναι, το Let’s do it Greece σε περιμένει στην παρέα του για να φέρετε μαζί μια μεγάλη θετική αλλαγή.