Δημιουργία 2ου Συστήματος με έδρα την Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία

Μεγαλώνει η προσκοπική οικογένεια της Σύρου

Η διεύρυνση της προσκοπική κίνησης στο νησί της Σύρου αποτελεί έναν από τους βασικούς σκοπούς της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων, η οποία προχωρά δυναμικά στην ίδρυση 2ου Συστήματος Προσκόπων με έδρα την περιοχή της Ποσειδωνίας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Εφορεία αιτήθηκε στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης τη δωρεάν παραχώρηση βοηθητικού χώρου εξωτερικά της Έπαυλης Τσιροπινά, ούτως ώστε να καταστεί εστία του νέου συστήματος και τόπος διεξαγωγής των προγραμματισμένων δράσεών του.

Το αίτημά της τέθηκε στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, όπου παρευρέθηκαν τόσο ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων Νεκτάριος Αλυφαντής, όσο και ο επικεφαλής του 2ου Συστήματος κ. Νίκος Κουμαριανός.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, επισημάνθηκε ότι η λειτουργία ενός Συστήματος στην Ποσειδωνία δύναται να εξυπηρετήσει τα παιδιά που διαμένουν εκτός Ερμούπολης, καθώς η ανάγκη μετακίνησής τους αποτελεί μέχρι σήμερα ανασταλτικό παράγοντα και τους στερεί την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη παιδαγωγική δράση της πατρίδας μας.

Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά του νησιού

Από την πλευρά του, ο κ. Κουμαριανός υπογράμμισε τη σημασία τόσο των ίσων ευκαιριών για τα παιδιά, όσο και της ανάπτυξης του προσκοπισμού και στα χωριά. Για το λόγο αυτό, το Σώμα ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, Δημήτρη Νταλαχάνη, στον οποίο εκφράστηκε η επιθυμία λειτουργίας ενός τμήματος στην περιοχή τους, που θα μπορούσε να προσελκύσει πολλά παιδιά. Στα σχέδια μάλιστα της Κίνησης είναι και η διοργάνωση μίας εκδήλωσης γνωριμίας, που θα δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να συνομιλήσουν με βαθμοφόρους και μέλη, καθώς και να ενημερωθούν για το σπουδαίο κοινωνικό και παιδαγωγικό έργο που επιτελούν στο νησί μας.

Θετικός απέναντι στο αίτημα των Προσκόπων εμφανίστηκε το μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Μάρκος Ρούσσος. Ωστόσο, σημείωσε πως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όλοι οι χώροι της Έπαυλης Τσιροπινά χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Κουμαριανός εξήγησε ότι το Σώμα θα διαθέτει το χώρο, όποτε του ζητηθεί από την αρμόδια Επιτροπή.

Πολύτιμο κοινωνικό και παιδαγωγικό έργο

Στην τοποθέτησή της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού συνεχάρη το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων για την πολύτιμη συνδρομή του στην οργάνωση και πραγματοποίηση πολλών εκδηλώσεων, αποτελώντας ένα φωτεινό παράδειγμα στον τόπο μας.

Το έργο των Προσκόπων επικρότησε με τη σειρά του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, σημειώνοντας πως το Σώμα συμμετέχει ενεργά και επικουρικά στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο νησί μας, καλύπτοντας κάθε ανάγκη. «Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο την ανιδιοτελή προσφορά σας στα πράγματα του νησιού», κατέληξε ο κ. Μαραγκός.

Το αίτημα της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Τέλος, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο απαλλαγής του Προσκοπικού Κέντρου στην περιοχή του Βήσσα από τα δημοτικά τέλη, κατόπιν σχετικού ερωτήματος που κατέθεσε ο σύμβουλος της μειοψηφίας, Γιάννης Βρούτσης. Από την πλευρά του ο κ. Κουμαριανός έκρινε ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου, το οποίο λόγω των σημερινών οικονομικών δυσκολιών δεν αξιοποιείται στον ίδιο βαθμό, συγκριτικά με το παρελθόν.