Συνεργασία ΝΟΣ, Aegean Rebreath και ΔΛΤ Σύρου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

  • Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2019 - 13:01

Ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου σε συνεργασία με την Aegean Rebreath ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου ανακοινώνουν τη συνέργεια και τη σύμπραξη και την ανάληψη δράσεων ευαισθητοποίησης για θέματα σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την υλοποίηση ενεργειών σε σχέση με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση θαλάσσιων απορριμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις εστιάζονται στην αποκομιδή και αποθήκευση θαλάσσιων απορριμμάτων, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εκπαίδευση και κατάρτιση, ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων, εκπαίδευση σχολικών κοινοτήτων και αλιέων, προώθηση εθελοντισμού και ανάπτυξη απαραίτητης τεχνογνωσίας.

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η εγκατάσταση σταθμού συλλογής και ανακύκλωσης θαλάσσιων απορριμμάτων στον αλιευτικό σταθμό του νησιού όπου θα ανακυκλώνεται κυρίως πλαστικός εξοπλισμός από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα με στόχο την επαναχρησιμοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Θα γίνεται καταγραφή και μεταφορά των απορριμμάτων, τα οποία θα διαχωρίζονται σε ανακυκλώσιμο υλικό ή αλιευτικά εργαλεία. Την περίοδο 21-22 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένες να γίνουν δράσεις παράκτιου καθαρισμού και υποβρύχιου καθαρισμού λιμένα και υφάλων, όπου και θα συνδυαστούν με τα εγκαίνια του σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών θα πραγματοποιηθούν μία σειρά ενημερωτικών δράσεων όπως με το διεθνές φεστιβάλ Anima Syros οι οποίες θα περιλαμβάνουν την παραγωγή βίντεο animation με στόχο τη διάχυση του σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, θα υλοποιηθούν και ερευνητικές δράσεις σχετικά με την παρουσία μικροπλαστικών και την ποιότητα των υδάτων. Επίσης με τη βοήθεια υποβρύχιου ρομπότ θα μπορούν να μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο (live streaming) οι δράσεις καθαρισμού.