Στελέχη και μέλη της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων προχωρούν ενωμένοι για πιο ψηλά ανεβάσματα

Επανασύσταση προσκοπικού συστήματος στην Κύθνο

Ένας από τους βασικότερους στόχους της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Κυκλάδων οδεύει προς την επίτευξή του, σηματοδοτώντας την έναρξη της πολυπόθητης αναπτυξιακής πορείας που σχεδιάζεται και επιδιώκεται τα τελευταία χρόνια από τα στελέχη της κίνησης.

Η επαναλειτουργία του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Κύθνου με συντονιστή τον Δημήτρη Βλαστάρη (πρώην βαθμοφόρο των προσκόπων του νησιού) θα πάρει σάρκα και οστά το προσεχές φθινόπωρο, αποτελώντας το δεύτερο νέο «παιδί» της Περιφερειακής Εφορείας, μετά το 2ο Σύστημα Προσκόπων Σύρου με έδρα την Ποσειδωνία.

Η σκέψη αυτή τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του Περιφερειακού Εφόρου Κυκλάδων, Νεκτάριου Αλυφαντή με τον Δήμαρχο Κύθνου Σταμάτη Γαρδέρη, στο πλαίσιο της κατασκήνωσης της 4ης Αγέλης της Σύρου στο κυκλαδίτικο νησί.

Το προσκοπικό σύστημα της Κύθνου ιδρύθηκε το 2002 επί θητείας του τότε Περιφερειακού Εφόρου, Γεωργίου Στέλλα και η δράση του διεκόπη ξαφνικά έπειτα από επτά σχεδόν χρόνια επιτυχημένης πορείας. Οι προσπάθειες για την επανασύστασή του ξεκίνησαν επί θητείας του Σωτήρη Φραγκίδη και συνεχίστηκαν μέχρι και σήμερα.

«Μαζί με τον Δημήτρη Βλαστάρη, με τον οποίο γνωρίζομαι από τον στρατό, κάναμε κάποιες συντονισμένες κινήσεις. Πήγαμε την 4η Αγέλη της Σύρου στην Κύθνο και παράλληλα επισκεφτήκαμε τον Δήμαρχο για να του εκφράσουμε την επιθυμία μας να αξιοποιήσουμε τη διαθέσιμη προσκοπική εστία του νησιού», δήλωσε ο κ. Αλυφαντής στην «Κοινή Γνώμη».    

Έντονο ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία

Αντιλαμβανόμενος το μεγάλο ενδιαφέρον για την επανασύσταση του συστήματος, ο κ. Γαρδέρης υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και πως ο συγκεκριμένος χώρος θα παραμείνει στους προσκόπους.

Σημειώνεται μάλιστα πως, άνθρωποι του νησιού και ιδιαίτερα νέοι, εμφανίστηκαν πρόθυμοι να αναλάβουν σε πρώτη φάση τα τμήματα λυκοπούλων και προσκόπων, ενώ ο κ. Αλυφαντής είχε την ευκαιρία να μιλήσει και με έναν κύριο 70 ετών, από τον οποίο θα ξεκινήσει ο πυρήνας της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων στην Κύθνο.

«Το σύστημα θα στηθεί μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν (Σεπτέμβρη-Οκτώβρη), σε συνεργασία με μεγαλύτερους βαθμοφόρους που έχουν εμπειρία, αλλά και με την πρώην αρχηγό συστήματος με την οποία είχαμε παρακολουθήσει μαζί εκπαιδεύσεις και είχαμε υλοποιήσει κοινές δράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειακός Έφορος. 

Στα αρχικά σχέδια της κίνησης βρίσκεται η δημιουργία μίας αγέλης που ενδέχεται να έχει 36 άτομα. «Οι Κυκλάδες είναι από τις περιφερειακές εφορείες με το μεγαλύτερο έδαφος για ανάπτυξη. Κι όπως έχω πει πολλές φορές, εμείς προσπαθούμε να κάνουμε προσκοπισμό. Ως εκ τούτου, χαίρομαι που μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας μου, στις 17 Δεκεμβρίου 2019, θα έχουμε δημιουργήσει άλλα δύο νέα συστήματα. Νομίζω πως, έχουμε ενεργοποιήσει αρκετά τον μηχανισμό. Η Περιφέρεια έχει επιτροπή, το προσκοπικό μας κέντρο που δεν έχει καν ρεύμα, φέτος φιλοξένησε ένα σύστημα από Θεσσαλονίκη και από 1η Αυγούστου θα υποδεχτεί ένα ακόμη τους Αγίους Αναργύρους της Αττικής. Προχωρούμε ενωμένοι για πιο ψηλά ανεβάσματα», κατέληξε ο κ. Αλυφαντής.