Πυρκαγιά στο Μέγα Γιαλό

Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Αυγούστου, στην περιοχή Νήτες, στη Δεντράρα, πλησίον του Ι.Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου, του Μέγα Γιαλού, όπου άμεσα έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η εκδήλωση της πυρκαγιάς, έγινε σε μία περιοχή, που έχει ακόμα νωπές τις μνήμες από τη μεγάλη φωτιά προ 3ετίας, με τους κατοίκους, τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τους εθελοντές, το Δήμο και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας να επιδεικνύουν άμεσα αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα, εντός 2 ωρών, τον περιορισμό και τελικά την κατάσβεση της.

Παρά του ότι η περιοχή δεν διαθέτει ιδιαίτερη βλάστηση, μεγάλη ήταν η ανησυχία που προκλήθηκε με την εκδήλωση της πυρκαγιάς λόγω της μεγάλης έντασης των ανέμων, που εκείνη την ώρα έφταναν στην περιοχή τα 7 με 8 μποφόρ, εντείνοντας τους φόβους για επέκταση της.

Άμεσα κατέφθασαν στο σημείο οι πρώτες πυροσβεστικές δυνάμεις και η αστυνομία, ενώ στη συνέχεια το σύνολο της πυροσβεστικής δύναμης της Σύρου, με 5 οχήματα και 20 άνδρες να επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς.

Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν δύο υδροφόρα οχήματα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και τρία υδροφόρα ιδιωτών, πολλοί ιδιώτες και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ενώ παρόντα ήταν και κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ και της Δασικής Υπηρεσίας.

Στο σημείο κατέφθασαν και εκπρόσωποι της Δημοτικής και της Περιφερειακής Αρχής και συγκεκριμένα, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο απερχόμενος όπως και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, όπως και δημοτικοί Σύμβουλοι.

Με παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ζητήθηκε η συνδρομή εναέριων μέσων κατάσβεσης, με αποτέλεσμα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να στείλει δύο CanadAir να ενισχύσουν το έργο των χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Τα δύο CanadAir έφτασαν στη Σύρο λίγο μετά τις 15:15, όμως πέραν των δύο ρίψεων νερού που πραγματοποίησαν, οι καιρικές συνθήκες με τους ισχυρούς ανέμους δεν επέτρεψαν την περαιτέρω συνδρομή τους, με αποτέλεσμα γύρω στις 15.40 να αφιχθεί και ελικόπτερο τύπου ericsson, το οποίο είχε τη δυνατότητα προσέγγισης με μεγαλύτερη ακρίβεια στο σημείο του λόφου όπου υπήρχαν εστίες φωτιάς, δηλαδή στα δύσκολα σημεία που δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τα CanadAir.

Καταλυτικές στην κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν οι ρίψεις νερού από το ελικόπτερο, που συνέτειναν καθοριστικά στον περιορισμό και τελικά στην πλήρη κατάσβεση της περίπου δύο ώρες μετά την εκδήλωση της.

Η φωτιά αν και εκδηλώθηκε σε αραιοκατοικημένη περιοχή, πλησίασε ανησυχητικά σε κάποιες ημιτελείς κατοικίες χωρίς όμως να επιφέρει ζημιές σε περιουσίες και κυρίως χωρίς να απειλήσει ανθρώπινες ζωές.

Κατάφερε όμως να κατακάψει 25 στρέμματα χορτολιβαδικής  έκτασης.

Στο σημείο θα παραμείνουν, για το επόμενο 24ωρο, για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος αναζοπύρωσης, επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

 

 

 

Ετικέτες: