Για μία Αμοργό πιο καθαρή

  • Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:25

Δημόσιες εκκλήσεις απευθύνει ο Δήμος Αμοργού, τόσο προς τους επαγγελματίες όσο και τους δημότες του νησιού, για την τήρηση της καθαριότητας.

Απευθυνόμενος προς τους επαγγελματίες, ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού καθαριότητας (Άρθρα 3 και 5), τα απορρίμματα πρέπει να τοποθετούνται μέσα σε γερούς σάκους δεμένους στο πάνω μέρος. Τα κάθε είδους χαρτικά (χαρτοκιβώτια, εφημερίδες, βιβλία) πρέπει να συσκευάζονται σε πακέτα στέρεα δεμένα.

Καταστήματα που διαθέτουν αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκά, φαγητά σε πελατεία, είτε σε ιστάμενους είτε σε καθήμενους, μέσα και έξω απ’ αυτά, πρέπει συνεχώς όλες τις ώρες λειτουργίας τους να φροντίζουν για την περισυλλογή όλων των απορριμμάτων που δημιουργούνται έτσι ώστε να είναι πάντα καθαρά τα καταστήματα και ο πέριξ σε αυτά χώρος. Στις υποχρεώσεις των καταστημάτων περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση αρκετών καλαίσθητων κάδων απορριμμάτων.

Στη δε αναφορά προς τους κατοίκους της Αμοργού, ενημερώνει πως σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού καθαριότητας (Άρθρο 6), μεγάλα αντικείμενα που έχουν φθαρεί (ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, είδη υγιεινής, ογκώδη μεταλλικά αντικείμενα κ.λ.π) μεταφέρονται σε συγκεκριμένους χώρους και σε συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδος που υποδεικνύει ο Δήμος για την περισυλλογή τους.  Δεν επιτρέπεται σε υπόλοιπες ημέρες τα αντικέιμενα αυτά να βρίσκονται στους τόπους συγκέντρωσης των απορριμμάτων. Μπάζα και προϊόντα εκσκαφής μεταφέρονται στην ανακύκλωση σε συννενόηση με τον ιδιώτη, ενώ τα κλαδιά απομακρύνονται σε συννενόηση με τον Δήμο. Όλα τα παραπάνω δεν επιτρέπεται να παραμείνουν σε κοινόχρηστους χώρους.

Οι χώροι συγκέντρωσης είναι πλησίον των κάδων απορριμμάτων της εκάστοτε περιοχής.

Ημέρες μεταφοράς των απορριμμάτων από τους κατοίκους προς στους χώρους συγκέντρωσης: Κατάπολα, Κάτω Μεριά: Τρίτη - Αιγιάλη, Χώρα: Πέμπτη

Ημέρες περισυλλογής των απορριμμάτων από τον Δήμο: Κατάπολα, Κάτω μεριά: Τετάρτη - Αιγιάλη, Χώρα: Παρασκευή.

Και στις δύο περίπτωσεις αναφορών προς επαγγελματίες και κοινό, ο Δήμος Αμοργού απευθύνει έκκληση για τήρηση του κανονισμού καθαριότητας, καθώς η μη τήρηση των διατάξεων του θα επιφέρει τις ανάλογες κυρώσεις στους παραβάτες.

Ας βοηθήσουμε όλοι για μία Αμοργό πιο καθαρή!