Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων στα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου

Γιατί το μέλλον είναι στα χέρια των παιδιών

Η αξία των ζώων και η ανάγκη φροντίδας, προσοχής και προστασίας τους από τον άνθρωπο αναδείχθηκαν μέσα από παραμύθια, παιχνίδια και κατασκευές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων (Παρασκευή 4 Οκτωβρίου), τα παιδιά του Προνηπίου ξεχύθηκαν στον πεζόδρομο της Ερμούπολης  μοιράζοντας τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στους περαστικούς χειροποίητους σελιδοδείκτες, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη δημιουργία ενός κόσμου, όπου τα ζώα θα αναγνωρίζονται πάντα ως αισθανόμενα όντα και θα εισπράττουν σεβασμό από τους ανθρώπους.

Οι δράσεις για τον εν λόγω εορτασμό ολοκληρώθηκαν στην αίθουσα ΔΕΛΑΣΑΛ, όπου στελέχη και εθελοντές του γραφείου της WWF στη Σύρο έπαιξαν παιχνίδια του βυθού με τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου και της Β’ τάξης του Δημοτικού, τα ενημέρωσαν για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και τους έδειξαν βίντεο από τις δράσεις τους.

Οι απειλές των θαλάσσιων οργανισμών

Τα παιχνίδια σχεδιάστηκαν με την κατεύθυνση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της οργάνωσης, δίνοντας έμφαση σε θαλάσσια ζώα, όπως η φώκια, η χελώνα και το δελφίνι, που βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων της τοπικής ομάδας.

Στο πρώτο παιχνίδι, τα στελέχη του WWF μίλησαν για τα θαλάσσια είδη που προστατεύουν, έβαλαν μουσική και σε κάθε παύση, έλεγαν στα παιδιά να κολυμπήσουν αναλαμβάνοντας το καθένα τον ρόλο ενός ζώου.

Στη συνέχεια, οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μικρότερη ομάδα ήταν οι «κίνδυνοι», οι οποίοι κρατούσαν και από μία εικόνα (υπεραλιεία, σκουπίδια, πολυκοσμία στις ακτές). Τα υπόλοιπα παιδιά υποδύονταν τα θαλάσσια ζώα που έπρεπε να πάνε από τη μία πλευρά της αίθουσα, αποφεύγοντας τους κινδύνους. Τα παιδιά που «συλλαμβάνονταν» έβγαιναν εκτός παιχνιδιού, το οποίο είχε ως στόχο να δείξει στα παιδιά πως οι κίνδυνοι οδηγούν σταδιακά στη μείωση των θαλάσσιων ειδών.

Οι κίνδυνοι παρουσιάστηκαν και μέσα από βίντεο μικρής διάρκειας. Στο πρώτο, τα παιδιά παρακολούθησαν μία φώκια στο νησί της Γυάρου η οποία αναζητά ψάρια για να τραφεί, χωρίς αποτέλεσμα (υπεραλίευση). Στο δεύτερο, είδαν τις προσπάθειες διάσωσης και περίθαλψης μιας χελώνας που βρέθηκε σε παραλία της Σύρου με αγκίστρι στο στόμα. Η χελώνα μεταφέρθηκε στον κτηνίατρο και αφού έγινε καλά, ελευθερώθηκε. (κίνδυνος ο άνθρωπος). Τέλος, προβλήθηκε ένα βίντεο από καθαρισμό που διενήργησε το WWF στο βυθό και τις ακτές της Γυάρου (σκουπίδια).