Επιτυχημένο το πρώτο τρίμηνο δράσης του 2ου Προσκοπικού Συστήματος της Σύρου που ενώνει τα μικρά μέλη της περιφέρειας

Τα Λυκόπουλα της Ποσειδωνίας συνεχίζουν την παράδοση

Με δημιουργική και παιχνιδιάρικη διάθεση, τα Λυκόπουλα της 2ης Αγέλης πραγματοποίησαν την πρώτη τους επαφή με τα παιδιά της Ποσειδωνίας.

Το νέο προσκοπικό σύστημα της Σύρου που ξεκίνησε τη δράση του τον περασμένο Νοέμβριο υποδέχτηκε τους μικρούς φίλους του στην Εστία του, την Έπαυλη Τσιροπινά.

Τα μέλη της Αγέλης δημιούργησαν ένα μίνι λούνα παρκ με δικές τους κατασκευές και παιχνίδια τα οποία προσφέρθηκαν με αγάπη στους εκλεκτούς προσκεκλημένους τους με στόχο τη διασκέδαση αλλά και τη γνωριμία τους με το προσκοπικό παιχνίδι.

«Το σύστημά μας έχει τοπικό χαρακτήρα, καθώς απευθύνεται σε παιδιά τόσο της Ποσειδωνίας όσο και των όμορων χωριών», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο υπεύθυνος ανάπτυξης της Αγέλης, Νίκος Κουμαριανός, μέλος των Προσκόπων της Σύρου για 36 συνεχόμενα χρόνια.

Τα Λυκόπουλα που έχουν εγγραφεί έως σήμερα στην ομάδα και συμμετέχουν στις σαββατιάτικες συναντήσεις της προέρχονται στην πλειοψηφία τους από την Ποσειδωνία, ενώ το στίγμα τους δίνουν επίσης η Βάρη, ο Φοίνικας και ο Γαλησσάς. Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης, το Σύστημα μπορεί να δεχθεί από 18 έως 24 παιδιά, τα οποία θα αλληλεπιδρούν με βαθμοφόρους αλλά και μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμαριανό, η ιδέα του λούνα παρκ ενθουσίασε τα Λυκόπουλα και αποτέλεσε μια καλή αφορμή για να αναδειχθεί ο δημιουργικός χαρακτήρας των παιδιών, οι δεξιότητες και φυσικά η επιθυμία τους να προσφέρουν και να μοιραστούν. «Τα παιδιά έφτιαξαν ένα λούνα παρκ για τα παιδιά», υπογράμμισε ο υπεύθυνος βαθμοφόρος.

Τιμούν και υποστηρίζουν την έδρα τους

Σκοπός του Συστήματος είναι η έντονη παρουσία σε γιορτές (Πάσχα, Χριστούγεννα κ.α.) και σε εκδηλώσεις στην περιφερειακή ενότητα όπου ανήκει. Η πρώτη εμφάνισή του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των Θεοφανείων, κατά τον οποίο τα μέλη τους έδωσαν το «παρών» τόσο στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου όσο και στον καθαγιασμό των υδάτων στην παραλία Φετουρή.

Παρόλα αυτά, η Αγέλη διατηρεί άρρηκτη σχέση με όλα τα προσκοπικά συστήματα που λειτουργούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και θα συμπράττει μαζί τους σε κάθε ευκαιρία. «Ανεξάρτητα από τις ηλικίες και τα χρώματα των στολών, είμαστε ένα Σώμα και πορευόμαστε από κοινού», σημείωσε ο κ. Κουμαριανός.

Υπενθυμίζεται μάλιστα, ότι τα φετινά Χριστούγεννα η 2η Αγέλη υποδέχτηκε στην έδρα τους τους προσκόπους της Ερμούπολης για την υλοποίηση των καθιερωμένων δράσεών τους στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη».

Συνεργασία υπήρχε και στο πλαίσιο της δράσης «Δώσε βιβλίο – πάρε βιβλίο» η οποία ήταν ενταγμένη στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σηματοδότησε μαζί με άλλες την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων στην πλατεία Μιαούλη, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς φίλους του νησιού να προσφέρουν βιβλία που έχουν διαβάσει, λαμβάνοντας παράλληλα ένα βιβλίο της επιλογής τους ως επιβράβευση για την προσφορά τους. Η δράση «Δώσε βιβλίο – πάρε βιβλίο» είχε κοινωνικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, διότι εστίαζε στην αξία του βιβλίου, το οποίο λόγω του τεχνολογικού κατακλυσμού έχει ξεθωριάσει. Αφού ολοκληρώθηκε στην Ερμούπολη, η δράση συνεχίστηκε στο «Σπίτι του Αϊ – Βασίλη», στην Εστία του 2ου Συστήματος. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 70-80 βιβλία τα οποία θα παραδοθούν προσεχώς στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου να διατεθούν στη συνέχεια, εκεί όπου παρατηρείται ανάγκη.

Μεγάλη διευκόλυνση παιδιών και γονέων εκτός Ερμούπολης

Η δημιουργία προσκοπικού συστήματος εκτός Ερμούπολης ήταν μια ιδέα που απασχολούσε επί σειρά ετών τα μέλη της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων. «Χρόνια το είχαμε στο μυαλό μας και αναζητούσαμε χώρο», τόνισε ο κ. Κουμαριανός. Όπως εξήγησε, κατά το παρελθόν επιχειρήθηκε πειραματικά μία τέτοια προσπάθεια στο Ευμορφοπούλειο Προσκοπικό Κέντρο Φοίνικα Σύρου, αλλά δεν απέδωσε. «Το Κέντρο προσφέρεται για άλλες λειτουργίες, οπότε ήταν δύσκολο να δουλέψει. Είχαμε αφήσει το εγχείρημα για λίγο στην άκρη και τώρα βρέθηκε χώρος έστω και μικρός. Πρέπει να έχουμε τη μικρότερη εστία με τις καλύτερες τουαλέτες και τον πιο ωραίο χώρο», τόνισε ο υπεύθυνος του 2ου Συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή αγέλη εξυπηρετεί απόλυτα τα μέλη που μένουν στην ευρύτερη Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας. «Παλαιότερα, υπήρχαν παιδιά και γονείς που αναγκάζονταν να πηγαινοέρχονται από το χωριό τους στην Ερμούπολη και αντίστροφα. Αυτό τους κούραζε. Ως εκ τούτου, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι Πρόσκοποι είναι πια κοντά τους, γεγονός που μας βοηθά να δεθούμε μαζί τους.

Καταλήγοντας, ο κ. Κουμαριανός κατέστησε γνωστό ότι σε λίγο καιρό, η αρχηγός του Τμήματος της Ποσειδωνίας θα φύγει προσωρινά από το νησί για τη συμμετοχή της σε πρόγραμμα Erasmus, με αποτέλεσμα, κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να αναλάβει ο ίδιος αποκλειστικά τη λειτουργία της Αγέλης.