Καθαρισμός και καλλωπισμός παραλιών της περιφερειακής ενότητας Ποσειδωνίας με την εθελοντική συμμετοχή συλλόγων, συμβουλίων και φορέων της Σύρου

Υγιές περιβάλλον για μία υγιή κοινωνία

«Ενορχηστρωτής» μίας ακόμη οικολογικής εξόρμησης με συνεργατικό πνεύμα, μέσω της οποίας η τοπική κοινωνία εκφράζει την αγάπη και τον σεβασμό της προς το φυσικό πλούτο της, υπήρξε και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών».

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου έδωσε την ευκαιρία σε φορείς και συλλόγους της Σύρου να ενώσουν και πάλι τις δυνάμεις τους για να φροντίσουν, να περιποιηθούν και να καλλωπίσουν παραλίες της περιφερειακής ενότητας Ποσειδωνίας.

Σημείο αναφοράς της εθελοντικής δράσης που ξεκίνησε στο νησί πριν από 15 χρόνια με πρωτοβουλία του «Ποσειδώνα» και κατάφερε να καθιερωθεί σε θεσμό ο οποίος «καλωσορίζει» άτυπα την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, ήταν και αυτή τη χρονιά η παραλία των Αγκαθωπών.

Ευαισθητοποιημένοι πολίτες που νοιάζονται και δρουν για το περιβάλλον, εκπροσωπώντας τους δραστήριους, ακούραστους και πάντα πρόθυμους για προσφορά συλλόγους τους άπλωσαν τα «δίχτυα» τους από τις ακτές του Μέγα Γιαλού και της Αμπέλας μέχρι τις παραλίες Βούλγαρη και Φετουρή.

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια προστασίας των θαλασσών μας, εθελοντές καθάρισαν, έβαψαν και τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής έδωσαν μία λάμψη σε πολυσύχναστα σημεία του νησιού, που είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες.

Ίδιος ζήλος, μικρότερη προσέλευση

Λόγω της τρέχουσας κατάστασης που επιβάλλει μεγαλύτερη προσοχή για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η «δύναμη» των φορέων ήταν ελαφρώς πιο περιορισμένη συγκριτικά με προηγούμενα έτη, ωστόσο η συμμετοχή των φίλων συλλόγων του «Ποσειδώνα» που ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμά του, ήταν και φέτος μαζική.

Στη δράση έλαβαν μέρος η Ναυτική Πολεμική Βάση Σύρου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Τοπικό Συμβούλιο Ποσειδωνίας, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ποσειδωνίας, ο Σύλλογος Πελοποννησίων & Ηπειρωτών, ο Σύλλογος Φίλων Μέγα Γιαλού, ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «η Σοφία της Παράδοσης» και ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου (Τμήμα Αυτοδυτών “Salt Water Divers” & Τμήμα Ιστιοπλοΐας Αγκαθωπών). Την πολύτιμη βοήθειά τους προσέφεραν αυτόνομα και μέλη του προσκοπικού συστήματος που λειτουργεί στην περιοχή της Ποσειδωνίας με υπεύθυνο τον Νίκο Κουμαριανό, καθώς και μεμονωμένα άτομα.

Σημειώνεται πως, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Δράση που έγινε θεσμός

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, Μάρκος Ρούσσος, εκφράζει στην «Κοινή Γνώμη» την ικανοποίησή του για την επιτυχία της δράσης, η οποία κάθε χρόνο αγκαλιάζεται από τους Συριανούς και αποδίδει καρπούς, μεταδίδοντας προς πάσα κατεύθυνση το σημαντικό μήνυμά του: ένα υγιές περιβάλλον για μία υγιή κοινωνία.

«Η πρώτη εξόρμηση έγινε πριν από 15 χρόνια με κινητήριο μοχλό το μεράκι και την ευαισθησία μας για το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία μας μετατράπηκε σε θεσμό και πολλοί πλέον συμβάλλουν στην προσπάθειά μας για τη διατήρηση της καλής εικόνας των ακτών και των θαλασσών μας, οι οποίες μας χαρίζουν απλόχερα το οξυγόνο που χρειαζόμαστε για να πάρουμε μία γερή ανάσα από τα δεκάδες προβλήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Ναυτική Πολεμική Βάση Σύρου, η οποία πέρα από τη συμμετοχή της στους καθαρισμούς, ανέλαβε και τη συντήρηση του ναυαγοσωστικού πύργου στην παραλία των Αγκαθωπών. Υπενθυμίζεται δε, ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η τοπική αυτοδιοίκηση συμμετέχουν διαχρονικά στην αναβάθμιση των ακτών.

Το ίδιο πολύτιμη ήταν η συμβολή τόσο των δύο τμημάτων του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, όσο και του συνόλου των συμβουλίων, φορέων και συλλόγων που αφιέρωσαν χρόνο για τον καθαρισμό της αμμουδιάς, τον ελαιοχρωματισμό των ιστών των ομπρελών και άλλες εργασίες. Τα κατάλληλα εργαλεία για την πραγματοποίηση της δράσης, καθώς και τα χρήματα για την αγορά των απαραίτητων υλικών διέθεσε και φέτος ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. «Η βοήθειά του είναι πολύ σημαντική, καθώς ο Σύλλογός μας δεν έχει την οικονομική ευχέρεια για την κάλυψη όλων αυτών», εξηγεί ο κ. Ρούσσος.

Έδωσαν νέο «ραντεβού»

Σημειώνεται δε, ότι φέτος ο Δήμος έχει καθαρίσει ήδη δύο φορές όλες τις παραλίες του νησιού, ενώ η παραλία Βούλγαρη και οι ακτές του Γαλησσά, του Φοίνικα και του Κινίου που εμπίπτουν στην ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου, καθαρίστηκαν με ειδικό μηχάνημα. «Θα θέλαμε οι υπηρεσίες του Δήμου να είναι πιο ευέλικτες προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα και πιο εντυπωσιακά», δηλώνει ο Πρόεδρος του «Ποσειδώνα», ευχαριστώντας παράλληλα και πολλούς ιδιώτες που κατά καιρούς κάνουν παρεμβάσεις με δική τους πρωτοβουλία, ούτως ώστε οι παραλίες μας να έχουν την εικόνα που τους αξίζει και τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες της Σύρου να τις απολαμβάνουν στο έπακρον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνία είναι η πραγματοποίηση μίας ακόμη εξόρμησης εντός των προσεχών μηνών, πάλι στα ίδια σημεία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και τα μέτρα πρόληψης.