Ομάδες εθελοντών σε όλη τη Σύρο έδειξαν και φέτος το δρόμο για ένα καθαρό περιβάλλον

Μία «γροθιά» για τον τόπο τους

Το πνεύμα της συνεργασίας και της ομαδικότητας για το κοινό καλό απέφερε και φέτος σημαντικούς καρπούς, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Με «σημαία» την αγάπη τους για τις περιοχές στις οποίες ζουν και δραστηριοποιούνται, καταβάλλοντας άοκνες προσπάθειες για τη διατήρηση της ειδυλλιακής εικόνας τους και εν γένει τη συνεχή ανάπτυξη τους, μέλη συλλόγων, ομίλων και συμβουλίων της Περιφέρειας Ποσειδωνίας ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους, ανταποκρινόμενα στις ανάγκες του χωριού τους.

Μία εβδομάδα μετά την περιβαλλοντική εξόρμηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας και των φίλων του, οι «οικογένειες» της Βάρης και του Φοίνικα πραγματοποίησαν αντίστοιχες δράσεις στο παραλιακό μέτωπο των δικών τους κοινοτήτων, επιθυμώντας να προσδώσουν περισσότερη λάμψη στις φιλόξενες και πολυσύχναστες γωνιές τους.

"Η ισχύς εν τη ενώσει"

Πρεσβεύοντας το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει», μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάρης «Η Πανάχραντος», του Ερασιτεχνικού Αλιευτικού Ομίλου Βάρης «Η Φάμπρικα» και του Κοινοτικού Συμβουλίου καθάρισαν τις παραλίες της Βάρης, της Φάμπρικας και του Αχλαδιού, καθώς και τα πεζοδρόμια περιμετρικά των κεντρικών οδών.

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος της Κοινότητας Βάρης, Νίκος Βαρθαλίτης, επεσήμανε πως οι παραπάνω ενέργειες αποτέλεσαν άλλη μία τονωτική «ένεση» σε συνέχεια των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν έγκαιρα στο σύνολο των παραλιών από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. «Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που οι παραλίες καθαρίστηκαν πιο νωρίς και τα αποδυτήρια βάφτηκαν στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθεια από τα συνεργεία του Τμήματος Μικρών Έργων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου, ο οποίος διοργάνωσε και συντόνισε τις δράσεις, τοποθετήθηκε στα αποδυτήρια της παραλίας της Βάρης αντισηπτικό τζελ χεριών, για την προστασία των λουομένων. Απολυμαντικά θα τοποθετηθούν προσεχώς και στα αντίστοιχα σημεία της Φάμπρικας, του Αχλαδιού και του Μέγα Γιαλού. Οι λουόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, πλένοντας τα χέρια τους τόσο κατά την είσοδό τους όσο και κατά την έξοδό τους από τα αποδυτήρια.

Πινελιές φρεσκάδας

Ο καλλωπισμός μέρους του παραλιακού μετώπου του Φοίνικα ήταν στο επίκεντρο των δράσεων που υλοποιήθηκαν από τους φορείς του χωριού, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Μέλη του Επιμορφωτικού Φιλοτεχνικού Συλλόγου «Ο Φοίνικας Σύρου», με την υποστήριξη της Κοινότητας και του Συλλόγου Επιχειρηματιών, έβαλαν όλα τα κάγκελα κατά μήκος της παραλίας, μπροστά από τα σημεία πρόσβασης στην ακτή. «Το είχαμε προσπαθήσει και την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν μας το επέτρεψαν. Έτσι, το κάναμε τώρα πράξη, με την πολύτιμη βοήθεια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, το οποίο μας προσέφερε γάντια, μπογιές και πινέλα», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ρόζα Ξανθάκη, προσθέτοντας ότι, μεταξύ άλλων, τα μέλη έβαψαν και καθάρισαν τα σταχτοδοχεία που είναι τοποθετημένα πάνω στις ομπρέλες της παραλίας.

Μέσω των παραπάνω δράσεων, οι φορείς συνέπραξαν για ένα προσεγμένο περιβάλλον, στο πλαίσιο της αειφορίας, με κύριο σκοπό την καλύτερη αναψυχή και ευχαρίστηση των κατοίκων και των επισκεπτών των περιοχών τους δίπλα στις επιχειρήσεις που άνοιξαν μετά τα περιοριστικά μέτρα.

Για μια καθαρή γειτονιά

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η σπίθα ενδιαφέροντος για μια καθαρή γειτονιά άναψε και στην περιοχή των Λαζαρέττων, με συντονιστή τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο. Το διοικητικό συμβούλιο ευχαρίστησε θερμά όλα τα μέλη του Συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και αφιέρωσαν λίγες ώρες για τον καθαρισμό της χερσαίας ζώνης της περιοχής. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την προμήθεια των υλικών συλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων. «Ευχόμαστε φέτος το καλοκαίρι, να δείξουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά τον πολιτισμό του νησιού μας και να διατηρήσουμε καθαρές τις θάλασσες και τις ακτές μας για εμάς τους ίδιους, τα παιδιά και τους επισκέπτες μας».