Διαδικτυακή δράση του Άκτιος και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με θέμα την Άνοια

Ένας διαφορετικός κόσμος, που χρειάζεται Υγιείς Φροντιστές

  • Τρίτη, 30 Ιουνίου, 2020 - 06:10

Οι παράμετροι της Άνοιας και της διαχείρισης  των Φροντιστών που πρέπει να διαθέτουν, για να είναι πιο εύκολη η καθημερινότητα τους θα αναλυθούν στο πλαίσιο του διαδικτυακού σεμιναρίου που συνδιοργανώνεται από τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος» και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Η δράση με θέμα ”Άνοια: Ένας διαφορετικός κόσμος, που χρειάζεται Υγιείς Φροντιστές” θα  διεξαχθεί την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020 και ώρα 18:00. Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Κωστής Προύσκας, Ψυχολόγος – Δρ. Γεροντολογίας, (PhD), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος». Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα αποσταλούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όσους το παρακολούθησαν.

Ο Άκτιος αποτελεί ίσως τον πιο εξειδικευμένο οργανισμό μακροχρόνιας φιλοξενίας ηλικιωμένων με άνοια στην Ελλάδα. Το μοντέλο φροντίδας που ακολουθείται στις μονάδες είναι δυναμικό με έμφαση στην απασχόληση και κινητοποίηση και όχι στην παθητική φροντίδα. Πραγματοποιούνται ομάδες δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και παράλληλα γίνονται ομάδες γυμναστικής και άσκησης, ενώ εκπαιδευμένοι φυσικοθεραπευτές μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένη παρέμβαση για τόνωση της κινητικότητας και ενδυνάμωση των μυών. Διοργανώνονται σεμινάρια εκπαίδευσης της οικογένειας στη συμπεριφορά στα άτομα με άνοια, ενώ οι συνεργάτες των μονάδων εκπαιδεύονται διαρκώς στην εξειδικευμένη φροντίδα και συμπεριφορική παρέμβαση.

Ανάγκη για καλή και συνεχή ενημέρωση

Η άνοια είναι μια διαταραχή που επηρεάζει το σύνολο των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Η άνοια τύπου Alzheimer είναι μια νευρολογική εκφυλιστική ασθένεια που επιδρά σταδιακά σε όλη την καθημερινότητα του ατόμου και επιβαρύνει όχι μόνο τον ίδιο τον πάσχοντα αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, που αρχικά τουλάχιστον αναλαμβάνει το ρόλο να τον φροντίζει. Η νόσος Alzheimer επηρεάζει τη μνήμη, τη συμπεριφορά και τις νοητικές λειτουργίες (π.χ. κριτική ικανότητα, ομιλία) όπως επίσης και βασικές ζωτικές λειτουργίες όπως η βάδιση, ο ύπνος και η κατάποση και η ικανότητα ελέγχου των σφιγκτήρων του σώματος.

Στην αρχή της νόσου τα συμπτώματα όπως η έκπτωση της μνήμης μπορεί να είναι τόσο ασήμαντα που να μην είναι παρατηρήσιμα, ούτε από τον ίδιο τον ασθενή ούτε από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Καθώς όμως η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο φανερά και αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην εργασία του ατόμου και στις κοινωνικές του δραστηριότητες. Πρακτικές δυσκολίες σε ασχολίες της καθημερινότητας όπως το ντύσιμο, το πλύσιμο και η χρήση της τουαλέτας σταδιακά γίνονται τόσο σοβαρές ώστε τελικά το άτομο να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τη φροντίδα των άλλων.

Η Άνοια είναι μία περίπλοκη διαδικασία που χρειάζεται αρχικά πολύ καλή και συνεχή ενημέρωση. Το πρόσωπο που γνωρίζαμε, είναι κάποιο άλλο και πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες.

Σε ερωτήσεις όπου οι απαντήσεις ήταν εύλογες παλιότερα, πλέον χρειάζεται να αναπτύξουμε καλύτερα την ενσυναίσθηση μας, για να κατανοήσουμε τη σημασία των λεγομένων τους.

Ακόμη είναι αναγκαίο ο Φροντιστής να είναι καλά ο ίδιος, για να παρέχει ποιοτικές λύσεις στον άνθρωπο που αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

ΕΔΩ παρατίθεται ο υπερσύνδεσμος για την εγγραφή σας. 
 
 
Μία ημέρα πριν το σεμινάριο θα σας σταλεί ο υπερσύνδεσμος εγγραφής.
Ετικέτες: