Με τη συνδρομή τεσσάρων πτητικών μέσων της Πυροσβεστικής η κατάσβεση της φωτιάς που απείλησε κατοικημένη περιοχή και έκαψε δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης

Μεγάλη πυρκαγιά στο Συνετί της Άνδρου

Εκατό στρέμματα έγιναν “στάχτη”, από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε χτες, 25 Αυγούστου στην περιοχή του Συνετίου στο Κόρθι της Άνδρου.

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες το πρωί στο Συνετί της Άνδρου, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν από ξηράς και αέρος, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, η οποία ξέσπασε κοντά στον παραλιακό δρόμο της περιοχής και απείλησε κατοικημένη περιοχή, με τις Αρχές να προχωρούν σε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του χωριού και απομάκρυνση των οχημάτων, που βρίσκονταν σταθμευμένα πλησίον του σημείου της πυρκαγιάς.

Άμεσα έσπευσαν στην περιοχή πυροσβεστικά οχήματα και άνδρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, ενώ τις προσπάθειες κατάσβεσης ενίσχυσαν επίσης και εθελοντές του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (ΣΕΔΑ). Δεδομένου, ότι στην περιοχή έπνεαν άνεμοι, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης, την επιχείρηση συνέδραμαν δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα από αέρος.

Τελικώς, η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο περίπου στις 14:00 της Τρίτης, ωστόσο υπήρξαν αρκετές εστίες αναζωπύρωσης, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να θέτουν τελικώς υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά αργότερα το απόγευμα.

Άμεση υπήρξε και η ενεργοποίηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου, με αρκετά δημοτικά οχήματα να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Στο Συνετί βρέθηκε ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, ο Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Τηνιακός και η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου επί θεμάτων Πολιτικής Προστασίας, κ. Ιωάννα Σαραβάνου.

Ο Δήμος Άνδρου ενημέρωνε συστηματικά τους πολίτες και παραθεριστές της περιοχής, συμβουλεύοντάς τους με συνεχείς ενημερώσεις, να βρίσκονται σε επιφυλακή για πιθανή εντολή εκκένωσης του χωριού, η οποία και δόθηκε τελικώς προληπτικά.

Παρά τον κίνδυνο, ωστόσο, δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή, ενώ δεν σημειώθηκαν φθορές σε κατοικίες ή οχήματα, χάρη στην αποτελεσματική παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και της έγκαιρης ενημέρωσης κατοίκων και επισκεπτών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η φωτιά κατέκαψε 60 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 40 στρέμματα δασικής έκτασης. Στο σημείο επιχείρησαν 13 άνδρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, με έξι πυροσβεστικά οχήματα και τη συνδρομή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair και δύο ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής, ενώ συνέδραμαν οι εθελοντές της ΣΕΔΑ, τέσσερα οχήματα του Δήμου και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και δύο βυτιοφόρα.

Τις φωτογραφίες μοιράστηκε μέσα από το λογαριασμό του στο Facebook ο Δήμαρχος Άνδρου.