Πλώρη για Κυκλάδες με στόχο τη διεξαγωγή καθαρισμών και τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας απέναντι στο θαλάσσιο περιβάλλον

H Aegean Rebreath επέστρεψε στη δράση

Υποβρύχιους και παράκτιους καθαρισμούς, ερευνητικές εργασίες και συζητήσεις με φορείς και πολίτες θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες σε πολλά νησιά των Κυκλάδων από την Aegean Rebreath, η οποία μετά από έναν μακρύ χειμώνα , πριν από μερικές ημέρες, ένα έτος γεμάτο δράσεις σε όλη την Ελλάδα.

Μέσω των πρωτοβουλιών της, η Περιβαλλοντική Οργάνωση φιλοδοξεί να εισάγει μια νέα κουλτούρα σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Στόχος της είναι να γίνει ευρέως αντιληπτή η σημασία που έχει η προστασία των θαλασσών μας για τα οικοσυστήματα, την οικονομία και την κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, η Aegean Rebreath διοργάνωσε διαδικτυακά την προπαρασκευαστική διαδικτυακή συνάντηση για τη δημιουργία του πρώτου δικτύου Δήμων σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Ώρα Σαντορίνης

Μετά από εποικοδομητικές διαβουλεύσεις, η ομάδα επιστρέφει στη Σαντορίνη για να αναλάβει δράση στις 5 & 6 Ιουνίου 2021. Η Aegean Rebreath γιορτάζει την προσχώρηση του νησιού στο Δίκτυο Δήμων που διατηρούν σταθμούς συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων και προχωρούν μαζί σε δράσεις που θα επικοινωνήσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα». Μήνυμα άκρως επίκαιρο, καθώς η Σαντορίνη αποτελεί ένα από τα νησιά που κάθε καλοκαίρι δέχονται τεράστιο αριθμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Πρώτη φορά στην Ανάφη για δράσεις

Η Ανάφη στήριξε προκαταβολικά τη δημιουργία του Σ.Σ.Θ.Α., ένα χρόνο πριν την ίδρυσή του, παραδίδοντας στην Aegean Rebreath τα προς απόρριψη αλιευτικά εργαλεία. Όπως σημειώνεται, πρόκειται για έναν δραστήριο και φιλόξενο Δήμο που αγαπά τον τόπο του και νοιάζεται για την προστασία των θαλασσών. Ο φορέας περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία να ανταμώσουν στην καρδιά του καλοκαιριού (16-18 Ιουλίου) και να δώσουν από ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην θαλάσσια ρύπανση, μέσα από την πρώτη διοργάνωση διευρυμένων δράσεων στο πανέμορφο Κυκλαδονήσι. Ο Σταθμός Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων βρίσκεται στο λιμάνι της Ανάφης και αποτελεί ένα ξεκάθαρο δείγμα της ενεργοποίησης της αλιευτικής κοινότητας καθώς οι συζητήσεις για τη δημιουργία του ξεκίνησαν κατόπιν πρωτοβουλίας των αλιευτικών κοινοτήτων Αντιπάρου και Ανάφης.

Επιστροφή σε αγαπημένους φίλους

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από την ίδρυση του πρώτου Σταθμού στην Τήνο και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Χάρη στην προθυμία των κατοίκων και την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών μας από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Καλλονή-Κελλιά, ο Σ.Σ.Θ.Α. του νησιού λειτουργεί άψογα. Tα μέλη της ομάδας θα επισκεφτούν και πάλι το νησί στις 3 Σεπτεμβρίου 2021, θα φορέσουν τις φόρμες εργασίας και το καλύτερο χαμόγελό τους και για δύο ημέρες θα ριχτούν στην δουλειά για την αποσυμφόρηση του βυθού και των ακτών από τα απορρίμματα.

Η Σύρος αναλαμβάνει δράση

Από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου, η Aegean Rebreath θα βρίσκεται και πάλι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Οι εξαιρετικές συνεργασίες της με τους τοπικούς εταίρους και τους ενεργούς πολίτες του νησιού αποτελούν τη βάση της επιτυχίας για την διάσωση του θαλάσσιου οικοσυστήματος στη Σύρο και την εύρυθμη λειτουργία του Σταθμού Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων στην περιοχή του Ταρσανά. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής συνάντησης για τη δημιουργία του Δικτύου, είχε προταθεί από την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Αγροτικής Πολιτικής του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Ολυμπία Τασσοπούλου η ίδρυση ενός ακόμη Σ.Σ.Θ.Α. στο αλιευτικό καταφύγιο στις Αγκαθωπές όπου δραστηριοποιείται μεγάλη κοινότητα επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων.

Το νησί με τα γρήγορα αντανακλαστικά

Σύμφωνα με τον φορέα, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τα αντανακλαστικά της Πάρου στο ζήτημα της προστασίας των θαλασσών. Όλοι μαζί, Δήμος, πολίτες, αλιευτική κοινότητα κέρδισαν το στοίχημα της μάχης ενάντια στην θαλάσσια ρύπανση. Δύο Σ.Σ.Θ.Α. που λειτουργούν άψογα καθώς εργαζόμενοι του Δήμου, αλιείς αλλά και πλήθος πολιτών έχουν τους σταθμούς υπό την συνεχή επίβλεψή τους. Οι Σταθμοί βρίσκονται στην περιοχή της Παροικιάς και της Νάουσας. Η Aegean Rebreath επιστρέφει στο νησί και αναλαμβάνει δράση από 15 έως 17 Οκτωβρίου 2021, για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που αναγκαστικά αναβλήθηκαν το 2020 εξαιτίας των έκτακτων μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Και πάλι στην όμορφη Τζια

Μετά από τρία χρόνια, η Aegean Rebreath επιστρέφει με χαρά στην Κέα, ένα πανέμορφο νησί πολύ κοντά στην Αττική που επιβαρύνεται ετησίως από τα χιλιάδες σκάφη που δένουν στις μαρίνες της. Δυστυχώς η εικόνα του βυθού, κατά την πρώτη επίσκεψη της ομάδας το 2018, ήταν άκρως απογοητευτική αλλά τα μέλη της δεν πτοούνται. Μαζί με την τοπική κοινότητα και τους εθελοντές είναι έτοιμοι να επανέλθουν. Οι δράσεις θα διεξαχθούν στις 30 & 31 Οκτωβρίου 2021.

Πρώτη εισαγωγική δράση στη Νάξο

Στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2021, η Aegean Rebreath θα βρεθεί στη Νάξο για τα εγκαίνια του πρώτου σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στο νησί. Μαζί με τον Δήμο Νάξου και τους εξαιρετικούς συνεργάτες από το Κέντρο Προστασίας Άγριας Ζωής την περιμένει αρκετή και δημιουργική δουλειά. Στα τέλη του φθινοπώρου, λοιπόν, η ομάδα θα βρεθεί στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων για διευρυμένες δράσεις και διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες.