Οι νικητές της ζωής και οι σύμμαχοί της συγκίνησαν στην εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών

Μια απλή πράξη που σώζει ζωές

Τη ζωή γιόρτασε το νησί της Σύρου με μία εκδήλωση γεμάτη ελπίδα και αισιοδοξία που ύμνησε την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, υψώνοντας με υπερηφάνεια, χαμόγελο αλλά και συγκίνηση τη σημαία της εθελοντικής προσφοράς.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δότη Μυελού των Οστών (18 Σεπτεμβρίου), ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, πραγματοποίησε με επιτυχία στον υπαίθριο χώρο της Έπαυλης Τσιροπινά, εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εθελοντών δοτών μυελού των οστών με την επιμέλεια της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Την εκδήλωση παρουσίασαν η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας, Αγγελική Πρίντεζη, και ο Γιώργος Σολάρης, δύο από τους πρωτεργάτες της δράσης «Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας». Υπενθυμίζεται ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετείχε εξ’ αρχής και η νυν Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη η οποία βρισκόταν εκτός Σύρου και δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

Στο ιστορικό της δράσης, που εδώ και πέντε χρόνια αγκαλιάζουν θερμά τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες του νησιού, μεγαλώνοντας καθημερινά το δίκτυο των εθελοντών που μπορούν να σώσουν τη ζωή ενός συνανθρώπου μας, προσφέροντας μόνο λίγα κύτταρα από το αίμα τους, αναφέρθηκε η «ψυχή» του Οράματος στο νησί μας, κ. Πρίντεζη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εθελοντές μικροβιολόγοι της δράσης Γιώργος Αλτουβάς και Κατερίνα Τζανίνη – Τρίτζαλη, ο βρεφονηπιακός σταθμός «Αερόστατο» και από φέτος η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης συνεχίζουν την ενημέρωση και την εγγραφή δοτών για το «Όραμα Ελπίδας».

Μια μεγάλη αλυσίδα αγάπης

Στο Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA) όπου υπάρχουν 38.489.540 εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες, όπου καταγράφονται και οι Έλληνες δότες, είναι πολλοί που έχουν βρεθεί συμβατοί και έχουν δώσει μόσχευμα και άλλοι που είναι διαθέσιμοι να γίνουν πηγή ζωής για τον ασθενή με τον οποίο θα βρεθούν συμβατοί.

Αντίστοιχα στο Εθνικό αρχείο εθελοντών δοτών (που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του WMDA) υπάρχουν περίπου 196.000 εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες.

Το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», μέσα από την δράση της Τράπεζας εθελοντών Δοτών έχει εγγράψει στα 7 χρόνια της λειτουργίας του 120.000 εθελοντές δότες στο Εθνικό και Παγκόσμιο αρχείο εθελοντών δοτών και 160 από αυτούς έχουν δώσει μόσχευμα, έχουν δώσει ζωή σε ισάριθμους ασθενείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Την Παγκόσμια Ημέρα, γίνεται απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στον Δότη Μυελού των Οστών, σε αυτόν που γίνεται αγκαλιά, γίνεται ζωή για κάποιον άγνωστο, ή συγγενή, για μικρό παιδί, ή ενήλικα που η διάγνωση του καρκίνου του στερεί το δικαίωμα στην ελπίδα και ταυτόχρονα ημέρα αναφοράς ευαισθητοποίησης για την σημασία της εθελοντικής δωρεάς Αιμοποιητικών Κυττάρων.

«Το να δίνεις ζωή σε έναν άνθρωπο με λίγα κύτταρα από το αίμα σου, είναι ΕΥΛΟΓΙΑ όπως λένε όλοι οι εθελοντές που βρέθηκαν συμβατοί και έδωσαν μόσχευμα!» είναι το φετινό μήνυμα του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας».

Όταν κάποιος ασθενής χρειαστεί μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών ενεργοποιείται αναζήτηση για συμβατό δότη, αρχικά στο οικογενειακό περιβάλλον (αδελφό, αδελφή). Με δεδομένο ότι μόνο οι 3 από τους 10 ασθενείς θα βρουν συμβατό συγγενή δότη, για το 70% των ασθενών η αναζήτηση επεκτείνεται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να βρεθεί κατάλληλος δότης.

Η ανεύρεση συμβατού, μη συγγενή δότη με ασθενή είναι δύσκολη, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εθελοντών δοτών. Ιδιαίτερα η αύξηση των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι απαραίτητη γιατί η κοινή γενετική καταγωγή μεγαλώνει την πιθανότητα συμβατότητας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλαος Λειβαδάρας, ενώ για τη σημασία τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τη σημασία της δωρεάς και τα κριτήρια για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μίλησαν οι ιατροί κ.κ. Αλτουβάς και Τρίτζαλη.

Αληθινές ιστορίες που δίνουν δύναμη

Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκαν κάποιες από τις περιπτώσεις Συριανών και μη δοτών, αλλά και νικητών της ζωής που κατάφεραν να βγουν πιο δυνατοί από αυτή τη μάχη χάρη στο δώρο της προσφοράς.

Μεταξύ αυτών ήταν και η ιστορία της δότριας Αγγελικής και του λήπτη Γιώργου, δύο Συριανών που το «Όραμα Ελπίδας» τους έφερε κοντά για καλό σκοπό. Το 2016, η Αγγελική προσέφερε δείγμα σιέλου σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στην πλατεία Μιαούλη από την ομάδα της δράσης. Έναν χρόνο μετά, η ίδια ενημερώθηκε από το Όραμα Ελπίδας στην Αθήνα ότι ήταν συμβατή με έναν ασθενή. Εκείνη δέχτηκε με χαρά να κάνει μια σειρά από συμπληρωματικές εξετάσεις και να προσφέρει μυελό των οστών. Το μόσχευμα μεταφέρθηκε στον επίσης Συριανό Γιώργο που το 2017, διεγνώσθη με απλαστική αναιμία. Έτσι, η Συριανή δότρια χάρισε τη ζωή σε έναν νεαρό συντοπίτη της και μαζί το χαμόγελο στην οικογένειά του και σε όλο το νησί.

Στο τέλος της εκδήλωσης όποιος το επιθυμούσε, είχε την ευκαιρία να προμηθευτεί φάκελο εγγραφής Δοτών Μυελού των Οστών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ευχάριστο μουσικό πρόγραμμα από την Ελπίδα Γαδ και τον Πέτρο Παλαιολόγο.

Τηρώντας τα μέτρα προστασίας ας απολαύσουμε όλοι μαζί τη «Γιορτή της Ζωή» με τα τραγούδα της Ελπίδας και του Πέτρου.