Aegean Rebreath και Δήμος Τήνου μαζί για τις θάλασσες της Τήνου

  • Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022 - 12:35

Η Aegean Rebreath, επέστρεψε για τέταρτη φορά στην Τήνο με σκοπό να υλοποιήσει σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου και με την υποστήριξη της MVS & Associates διευρυμένες δράσεις σε όλο το νησί, όπως ενημερώνει σχετικά ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ιωάννης Μαρκουΐζος.

Ωστόσο, οι ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στα μέλη του οργανισμού να πραγματοποιήσουν τις προγραμματιζόμενες ερευνητικές και παράκτιες δραστηριότητες με αποτέλεσμα οι εθελοντές να επικεντρωθούν σε υποβρύχιους καθαρισμούς στο κεντρικό λιμάνι της Τήνου και στον Πάνορμο.

Μέσω των δράσεων αυτών η Aegean Rebreath με χαρά συνειδητοποίησε πως επετεύχθη ο πλήρης καθαρισμός του αλιευτικού καταφυγίου στον Πάνορμο και στη χώρα της Τήνου! Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας χαρτογράφησαν και αξιολόγησαν και την υπόλοιπη έκταση του λιμανιού όπου ανακάλυψαν μία νέα επιβαρυμένη ζώνη.

Tα μέλη της ομάδας συζήτησαν με τις δημοτικές αρχές αλλά και με την αλιευτική κοινότητα για τη λειτουργία του σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων, το δίκτυο Μπλε Δήμων αλλά και για παρεμβάσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε ενημέρωση για σημαντική ποσότητα εγκαταλελειμμένων διχτυών σε υφάλους για τα οποία θα υπάρξει άμεση παρέμβαση μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Από την πλευρά της η Aegean Rebreath αναφέρει για τον καθαρισμό πως η 4η δράση μας στην Τήνο συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα δυνατό αέρα αλλά και από καλά νέα! Βρεθήκαμε στο νησί σε συνεργασία και με την υποστήριξη της MVS έχοντας ως στόχο την υλοποίηση διευρυμένων δράσεων. Λόγω καιρού έπρεπε να επικεντρωθούμε σε δύο αλιευτικά λιμάνια χωρίς να προχωρήσουμε σε ανελκύσεις εγκαταλελειμμένων διχτυών από υφάλους. Ωστόσο, με το τέλος και αυτής της δράσης συνειδητοποιήσαμε πως τα δύο αλιευτικά καταφύγια καθάρισαν από απορρίμματα, ενώ ανακαλύψαμε νέα επιβαρυμμένη ζώνη στο κεντρικό λιμάνι.

Παράλληλα συναντήσαμε καλούς μας φίλους και συνεργάτες στο Δήμο Τήνου, την KΟΙΝΣΕΠ Kαλλονή Κελλιά, την αλιευτική κοινότητα και συζητήσαμε για τα επόμενα βήμα του δικτύου των Μπλε Δήμων, γνωρίζοντας πως θα επανέλθουμε στο νησί για 5η φορά για να ολοκληρώσουμε το έργο μας στους υφάλους και το κεντρικό λιμάνι.

Θερμές ευχαριστίες στο δήμο Τήνου, Fast Ferries και Sea Travel Agency για τη συνεργασία και τη στήριξη τους όπως και στη nissosbeer για τις καταπληκτικές κρύες μπύρες που μας προσέφερε στο τέλος της δράσης!