Εθελοντές στο «πλευρό» της Πολιτικής Προστασίας στην Πάρο

Το πόσο σημαντική είναι η συμβολή των εθελοντών για την Πολιτική Προστασία επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά η Πάρος, καθώς με ανακοίνωσή του ο Δήμος προσκαλεί νέους εθελοντές να εγγραφούν στις λίστες του, αναγνωρίζοντας παράλληλα την μέχρι τώρα σημαντική προσφορά τους. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας,  μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην σπουδαία προσφορά των εθελοντών, αλλά και στο πόσο σημαντική και απαραίτητη για την προστασία όλων, είναι η εκπαίδευσή τους.

Η ανακοίνωση του Δήμου

Ο  Δήμος Πάρου, ως συνδετικός κρίκος του πολίτη με τον κοινωνικό ιστό, προσκαλεί όσους δημότες, κατοίκους και επιχειρηματίες επιθυμούν να συνδράμουν εθελοντικά στο πολύτιμο έργο της δημιουργίας μιας Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας. Τα Κλιμάκια Πολιτικής Προστασίας στελεχώνονται από εθελοντές άνω των 18 ετών οι οποίοι προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών.

Η δραστηριότητά τους περιλαμβάνει: τη δασοπροστασία, την πυρόσβεση, την έρευνα και διάσωση, τις  πρώτες βοήθειες καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα πολιτικής προστασίας. Ο εθελοντισμός ξεκινά από την καρδιά του καθενός και διαχέεται στο περιβάλλον του χωρίς φραγμούς και περιορισμούς. Καθένας από εμάς μπορεί να αφιερώσει λίγες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο του για το συλλογικό καλό.  

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση protokolo@paros.gr καθώς και τηλεφωνικά στο 2284360107.

Αθανάσιος Σάμιος: “Μη εγγεγραμμένοι και με πρωτοβουλία τους μπαίνουν μέσα στη φωτιά”

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Πάρου, Αθανάσιος Σάμιος, αναφερόμενος στο τι ακριβώς δημιούργησε τη συγκεκριμένη ανάγκη και σε ποια κομμάτια είναι απαραίτητη η παρουσία εθελοντών επισημαίνει πως "καλώ όλους του πολίτες να εγγραφούν στις επίσημες λίστες των εθελοντών. Σε έκτακτες περιπτώσεις όπως οι πυρκαγιές που έχουν συμβεί στο νησί μας, υπάρχουν πάρα πολλοί εθελοντές που είναι μη εγγεγραμμένοι και με πρωτοβουλία τους μπαίνουν μέσα στη φωτιά για να βοηθήσουν τις υπηρεσίες, όπως είναι η Πυροσβεστική και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του νησιού.”

Με αφορμή αυτό το γεγονός στάθηκε στο πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για να μπορεί κάποιος να λειτουργήσει επίσημα ως εθελοντής σε έκτακτες περιπτώσεις, “Το να προσφέρει κάποιος τέτοιες υπηρεσίες δεν είναι απλό. Χρειάζεται κάποια εκπαίδευση, για την οποία είμαστε σε συντονισμό και έχουμε προχωρήσει σε συνεννόηση με το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Πάρου αρκετές φορές και ζητάμε όσους έχουν ήδη δράσει ως εθελοντές στο παρελθόν να εγγραφούν κανονικά για να ακολουθήσει η εκπαίδευσή τους ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των έκτακτων περιπτώσεων.”

“Καλούμε όλους να παρακολουθήσουν την ειδική εκπαίδευση”

Σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση για την εθελοντική ομάδα ο κ. Σάμιος δηλώνει πολύ αισιόδοξος, επισημαίνοντας πως “υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο στο νησί μας ώστε να βοηθήσουν σε ότι χρειαστεί και αυτός είναι και ο λόγος που καλούμε όλους να παρακολουθήσουν την ειδική εκπαίδευση, ώστε να μη θρηνήσουμε ποτέ θύματα από τους ίδιους τους εθελοντές οι οποίοι μεσολαβούν σε περιπτώσεις πυρκαγιάς και σε ότι άλλο περιστατικό έχει προκύψει. Θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι για να μπορούν να συντονίσουν τις ομάδες του κόσμου στο πως θα κινηθούν, κατόπιν ανάλογης ενημέρωσης από τα αρμόδια κλιμάκια”.

Παράλληλα, τονίζει ότι ο κόσμος που απευθύνεται στον Δήμο για να εγγραφεί, είναι όλων των ηλικιών και μπορεί να ξεκινάει από μικρές ηλικίες κοντά στα 18 μέχρι και πάνω από 55-60 χρονών, ενώ δηλώνει ανοιχτός να δεχτεί όλους τους πολίτες της Πάρου ανεξαρτήτου ηλικίας.

“Δεν μπορείς να πας μέσα στη φωτιά με μία παντόφλα”

Την ίδια ώρα, κάνει λόγο και για την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής που θεωρείται δεδομένη σε κάποιες περιοχές, “πάντα είναι υποστελεχωμένες όλες οι υπηρεσίες, όπως και η Πυροσβεστική και το υπηρεσιακό κλιμάκιο του νησιού της Πάρου” και σημειώνει για ακόμα μία φορά ότι δεν σημαίνει αυτό ότι θα γίνει οτιδήποτε από εθελοντές χωρίς εκπαίδευση, η οποία γίνεται από το πυροσβεστικό κλιμάκιο ώστε να μην επεμβαίνει άναρχα ο οποιοσδήποτε θέλει να προσφέρει την βοήθειά του. 

Επίσης, τονίζει ότι πρέπει να χορηγηθεί στους εθελοντές απαραίτητος εξοπλισμός ώστε να λαμβάνουν τα μέτρα ατομικής προστασίας και όπως χαρακτηριστικά είπε, “μπορεί να θέλεις να βοηθήσεις αλλά δεν μπορείς να πας μέσα στη φωτιά με μία παντόφλα”.

Κλείνοντας ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται στο 2022 και στα όποια προβλήματα μπορεί να αντιμετώπισε ο Δήμος. “Κατά τη διάρκεια των έντονων βροχών του περασμένου καλοκαιριού, εμείς ως Δήμος επειδή τα ρέματα πάντα μέσα στον αστικό κλοιό των οικισμών φροντίζουμε να είναι καθαρά, δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα με τις βροχές. Εδώ και 3 χρόνια που διαχειρίζομαι τα θέματα της πολιτικής προστασίας δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα και ούτε πρόκειται να δημιουργηθεί όσο είμαι εγώ”, δηλώνει χαρακτηριστικά Τώρα, για το κομμάτι των πυρκαγιών λέει πως “είναι ένα ανεξήγητο φαινόμενο, πάντως το καλοκαίρι που μας πέρασε είχαμε μία αρκετά μεγάλη φωτιά την οποία όμως καταφέραμε όλοι μαζί, το πυροσβεστικό κλιμάκιο αλλά και ο Δήμος, με τα μηχανήματα που διαθέτει πλέον, που είναι 4 βυτιοφόρα και άλλα ειδικά οχήματα, να την περιορίσουμε και να καεί μόνο ένα μικρό κομμάτι” ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει και τους ήδη υπάρχοντες εθελοντές αλλά και όσους ανταποκριθούν στη νέα πρόσκληση.